Στην φυλακή ο Τζαφάρ Παναχί

Δημοσίευση: 12 Ιουλίου 2022, 14:22
Συντάκτης:

To Iρανικό Καθεστώς συνέλαβε τον Τζαφάρ Παναχί, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr. Ο Παναχί, 62 ετών, είναι ένας από τους πιο βραβευμένους Ιρανούς κινηματογραφιστές. Έχει λάβει το βραβείο σεναρίου στις Κάννες στο 2018 για τα «Τρία πρόσωπα», τρία χρόνια μετά τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο για το «Ταξί στην Τεχεράνη».

Ο Παναχί είχε καταδικαστεί το 2010 σε φυλάκιση έξι χρόνων και 20ετή απαγόρευση να σκηνοθετεί ή να γράφει ταινίες, να ταξιδεύει ή να μιλάει στα ΜΜΕ, με την κατηγορία της «προπαγάνδας κατά του καθεστώτος», επειδή υποστήριξε το κίνημα διαμαρτυρίας του 2009 κατά της επανεκλογής του υπερσυντηρητικού Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην προεδρία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Συνέχισε ωστόσο να ζει και να εργάζεται στο Ιράν και να γυρίζει «απαγορευμένες» ταινίες, καθώς το Ιρανικό Καθεστώς του έχει επιβάλει κατ'οίκον περιορισμό.

Είχαν προηγηθεί οι επίσης σκηνοθέτες Μοχάμαντ Ρασούλοφ και Μοσταφά Αλεχμάντ«, οι οποίοι κρατούνται εδώ και αρκετό καιρό, έχοντας συλληφθεί από τις αρχές για «διατάραξη της δημόσιας τάξης». Κατηγορήθηκαν ότι ενθάρρυναν τις διαδηλώσεις μετά την κατάρρευση ενός κτιρίου που προκάλεσε 43 θανάτους τον Μάιο στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna. «Εξακολουθούν να μην υπάρχουν πληροφορίες για τους λόγους της σύλληψης του Παναχί, τη σχέση του με την υπόθεση του Ρασουλόφ ή με άλλα πρόσωπα που συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα» διευκρίνισε το Mehr.

Με επικεφαλής τον Ρασουλόφ, μια ομάδα Ιρανών κινηματογραφιστών μεταξύ των οποίων ο Παναχί δημοσίευσε στα τέλη Μαΐου μια ανοικτή επιστολή που καλούσε τις δυνάμεις ασφαλείας να «καταθέσουν τα όπλα» απέναντι στην οργή κατά «της διαφθοράς» και «της ανικανότητας» των υπευθύνων για την κατάρρευση του κτιρίου.

Οι διοργανωτές του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών και του Βερολίνου διαμαρτυρήθηκαν με επίσημη ανακοίνωση κατά της σύλληψης των τριών κινηματογραφιστών ζητώντας την απελευθέρωσή τους.

«Είναι σοκαριστικό αυτό που συμβαίνει. Καλλιτέχνες να φυλακίζονται για τις ειρηνικές διαδηλώσεις τους εναντίον της βίας…».

Update; Παρά την παρουσία δικηγορικής υποστήριξης, με συνοπτικές διαδικασίες, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλακή...

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 12 Ιουλίου 2022, 14:22
Ενημέρωση: 20 Ιουλίου 2022, 17:26
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
16481
Tanweer
11170
Feelgood
6814