ΣΕΙΡΕΣ

"Squid Game" season 1: Ανατριχίλα και ευαισθησία

Δημοσίευση: 3 Οκτ. 2021, 15:53
Συντάκτης:

Σύνοψη: Βρισκόμαστε στην Νότια Κορέα και ο Gi-hun είναι ένας καταχρεωμένος και απολυμένος 40άρης ο οποίος μένει με την μητέρα του και προσπαθεί μέσα από τα παιχνίδια του ιπποδρόμου να βγάλει κάποια εύκολα χρήματα. Όταν ένας μυστήριος τύπος του προτείνει να πάρει μέρος σε μία σειρά παιχνιδιών με μεγάλο χρηματικό έπαθλο, ο ήρωας μας θα συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει τίποτα να χάσει. Ή μήπως όχι;

<a href="/nea/veil-mikros-athlos-na-deis-mehri-teloys/70142">"The veil": Μικρός άθλος να το δεις μέχρι τέλους</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"The veil": Μικρός άθλος να το δεις μέχρι τέλους

Άποψη: Με μία τρομερή εισαγωγική σκηνή σε ασπρόμαυρο φόντο, προορισμένη να ξυπνήσει αναμνήσεις από τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά και κάποτε και εμείς ωστόσο αρκετά μακριά από τον χαρακτήρα που θα δείξει αργότερα η σειρά, το “Squid Game” περιγράφει το “Παιχνίδι του Καλαμαριού”.

Αυτό δεν θα είναι το μόνο παιχνίδι που θα δούμε στα επόμενα επεισόδια της νέας σειράς του Netflix που συνεχίζει να είναι στην πρώτη θέση θεάσεων όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά σχεδόν παγκοσμίως σε λιγότερο από ένα μήνα από την κυκλοφορία του, αλλά σίγουρα είναι το λιγότερο επικίνδυνο. Όταν η απόγνωση μερικών εκατοντάδων ανθρώπων τους φέρει αντιμέτωπους με τον απόλυτο εξευτελισμό της ανθρώπινης ζωής, όταν κυριολεκτικά ισχύει το “ο θάνατός σου, η ζωή μου” τότε η αγωνία κορυφώνεται, η στρατηγική γίνεται δεύτερη φύση και το ένστικτο της επιβίωσης είναι ο μοναδικός σύμβουλος.

Εδώ, τα περίπου 35 εκατ. δολάρια που διακυβεύονται για τον νικητή μπαίνουν σταδιακά σε δεύτερη μοίρα όσο ο ακραίος ανταγωνισμός μπαίνει στην σφαίρα της προσωπικής υπόθεσης και η αιματοχυσία πλέον γίνεται έξαψη για πολλούς παίκτες. Για να κρατηθούν και προσχήματα βέβαια, ο ήρωάς μας και η ομάδα του αντιστέκονται σθεναρά στους νταήδες των παιχνιδιών (ναι, υπάρχουν μέχρι και εδώ) και κρατάνε την αξιοπρέπειά τους παίζοντας κυρίως έξυπνα γιατί όταν ο αποκλεισμός ισοδυναμεί με θάνατο ακόμα και τα πιο αθώα παιχνίδια έχουν διαφορετική δυναμική.

Σχεδόν σαν ένα πειραγμένο “Battle Royale” ή ένα παραλλαγμένο “Alice in Borderland” με λιγότερες δυνατότητες (η ποιοτική διαφορά μεταξύ τους είναι φανερή), το “Squid Game” δεν είναι ένα απλό παιχνιδάκι αλλά μία αλληγορία γεμάτη βία και φρικιαστικές σκηνές για τα παιχνίδια που παίζουν οι ενήλικες, όπως ακριβώς θέλησε ο δημιουργός της σειράς Hwang Dong-hyuk ο οποίος καθόλου τυχαία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην χαοτική και πλήρως άνιση, οικονομικά και πολιτικά, Σεούλ.

Τελικά, το κομμάτι του μπόρεσε να το κάνει χρησιμοποιώντας ωραία σκηνικά, μυστήριες προσωπίδες και ομοιόμορφες στολές αλά “Casa de Papel” όπως και άλλους αινιγματικούς τρόπους απόκρυψης ταυτοτήτων όμως το plot twist του δεν ήταν από αυτά που θα μας μείνουν και ίσως μας άφησε και μερικά κενά στην όλη επεξήγηση. Σαφώς, κάποιοι χαρακτήρες είχαν ανάγκη από περισσότερη ανάλυση και τα άνισα σε διάρκεια επεισόδια δεν βοήθησαν και πολύ.

Παρόλα αυτά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τον λόγο για τον οποίο απέκτησε τόσο μεγάλο hype σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα: η φρικαλεότητα της υπόθεσης σε συνδυασμό με την ανατριχίλα των παιχνιδιών αλλά και την ευαισθησία του κεντρικού ήρωα είναι μία εξίσωση που σου διοχετεύει ένα μεγάλο φάσμα συναισθημάτων που πιθανόν να λείπει από το τρέχων τηλεοπτικό σκηνικό.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
23951
Feelgood
13609
Film Group
11150
Spentzos
4790
ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos