ΣΕΙΡΕΣ

"See" season 1: Εντυπωσιακό, αλλά αποτυχημένο

Δημοσίευση: 30 Μαρτίου 2020, 12:16
Συντάκτης:

Σύνοψη: Αιώνες μετά τον φονικό ιό του 21ου αιώνα, η όραση θεωρείται μύθος καθώς οι απόγονοι των ανθρώπων που επέζησαν δεν έχουν όραση. Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο θεωρούνται αιρετικοί και μάγοι. Όταν η Maghra (Hera Hilmar) καταφθάνει στην φυλή Alkenny έγκυος και μόνη, ο στρατηγός Baba Voss (Jason Momoa) της προσφέρει καταφύγιο και την παντρεύεται. Η μαία της φυλής Paris (Alfre Woodard) υποψιάζεται πως τα παιδιά που θα φέρει στον κόσμο η Maghra θα κληρονομήσουν το χάρισμα του αιρετικού πατέρα τους Jerlamarel (Joshua Henry): όραση.

<a href="/home-cinema-streaming/paper-glue/67644">Paper &amp; Glue</a>ΣΧΕΤΙΚΑPaper & Glue

Άποψη: Το “See” έρχεται από τον δημιουργό των “Peaky Blinders”, “Taboo”, “Eastern Promises” και “Dirty Pretty Things”, Steven Knight. Εύλογα, ο θεατής έχει μεγάλες προσδοκίες από τη σειρά της Apple+ ενώ ακόμα και η επιλογή του Jason Momoa για τον πρωταγωνιστικό μας φάνηκε ενδιαφέρουσα. Από το trailer είναι ξεκάθαρο πως τα δύο παιδιά που γεννούνται κατέχουν την δύναμη της όρασης, καθώς αν δεν την είχαν, δεν θα υπήρχε και η αντίστοιχη σειρά, η οποία -χωρίς να το έχει πρόθεση- ενίοτε γίνεται περισσότερο κωμωδία παρά δράμα.

Η δράση ξεκινά από τα πρώτα λεπτά του πρώτου επεισοδίου καθώς ένας κυνηγός μαγισσών, ο Tamacti Jun (Christian Camargo), απεσταλμένος της βασίλισσας Kane (Sylvia Hoeks), έχει σκοπό ζωής να βρεί την Maghra και τα παιδιά της για να τους σκοτώσει. Fast forward 17 χρόνια μετά, τα δύο αδέρφια, ο Kofun (Archie Madekwe) και η Haniwa (Nesta Cooper), αναζητούν τις δικές τους απαντήσεις.

Αν καταφέρετε να ξεπεράσετε τον αργό ρυθμό και την σχετικά αδιάφορη πλοκή των 3 πρώτων επεισοδίων, τότε θα μπορέσετε να δείτε 5 καλύτερα (αλλά σε καμία περίπτωση ‘καλά’) επεισόδια με ένα άτσαλο (εώς αδιάφορο) φινάλε στο 8ο και τελευταίο επεισόδιο.

Ας αρχίσουμε με τα θετικά: το “See” προσφέρει λίγα σκηνοθετικά πανέμορφα, αλλά συμβατικά, πλάνα, εξαιρετικά χορογραφημένες σκήνες μάχης, άφθονα πλάνα του αγαθού γίγαντα/ευγενικού alpha-male Momoa, και (ενίοτε) ωμή βια.

Για την ακρίβεια, το πιο ενδιαφέρον στην σειρά είναι ο Momoa (ο οποίος παραδίδει μια αμήχανη ερμηνεία καθώς συνειδητοποιεί πόσο περιττοί ακούγονται οι περισσότεροι διάλογοι) όταν εκτελεί τις χορογραφίες, καθώς παρ’όλες τις σωματικές του διαστάσεις καταφέρνει να κάνει μια σκηνή μάχης να φαίνεται σαν χορός!

Όσον αφορά το σενάριο, αυτό είναι εμφανώς επηρεασμένο από το βιβλίο του νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου «Περί Τυφλότητος», αλλά οποιοδήποτε θετικό σχόλιο σταματά εκεί. Ορισμένα στοιχεία του σεναρίου είναι ανεξήγητα (αστείους βρίσκουμε και ορισμένους νεωτερισμούς της γλώσσας, όπως τον όρο ‘προσευχή’) ενώ σκηνοθετικά το “See” δεν κάνει καμία προσπάθεια να αναπαραστήσει την εσωτερική ‘ματιά’ ενός τυφλού ανθρώπου και εδώ έχουμε να κατηγορήσουμε ξεκάθαρα τον σκηνοθέτη Francis Lawrence (“I am Legend”, “Constantine”, “The Hunger Games: Catching Fire&Mockingjay”, “Red Sparrow”).

Όσον αφορά τις ερμηνείες, αναρωτηθήκαμε τί κάνει εκεί η Alfre Woodard (της οποίας η ερμηνεία στο “Clemency” μας εντυπωσίασε), ενώ διχαστήκαμε για το ποιός θα παραλάμβανε πρώτος το τηλεοπτικό Χρυσό Βατόμουρο – χωρίς αμφιβολία, η Hoeks παραδίδει μια ενοχλητική αλλά σίγουρα αξιομνημόνευτη ερμηνεία καθώς ο τόνος της ακροβατεί ανάμεσα στον εκνευρισμό και τον οργασμό.

Συνολικά, το “See” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια σειρά φαντασίας που ενώ εμφανίζει ένα ενδιαφέρον, σίγουρα παραμένει λιγότερο ποιοτική και καλαίσθητη σε σχέση με άλλες στην κατηγορία της.

 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 30 Μαρτίου 2020, 12:16
Ενημέρωση: 30 Νοε. 2020, 14:50
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Beast

Beast

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Πατέρας προσπαθεί να φτιάξει τη σχέση του με τις κόρες, ταυτόχρονα αποτρέποντας να...
5 ώρες