Σάλος με την ινδική ταινία που προσομοιάζει τον έρωτα με το Ολοκαύτωμα

Δημοσίευση: 1 Aug 2023, 13:48
Συντάκτης:

Μια νέα ταινία του Bollywood που προβάλλεται μέσα από το Amazon Prime έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και συζητήσεις γιατί θεωρήθηκε ότι προσβάλλει και υποτιμά την μνήμη εκατομμυρίων Εβραίων που σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα στο Άουσβιτς, χρησιμοποιώντας το Ολοκαύτωμα ως μια μεταφορά για τα προβλήματα σε μια σχέση, με τον κεντρικό χαρακτήρα να λέει «είμαστε όλοι ένας μικρός Χίτλερ» σε μια σκηνή φαντασίας που διαδραματίζεται σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

<a href="/home-cinema-streaming/idea-you/69951">The idea of you</a>ΣΧΕΤΙΚΑThe idea of you

Το Bawaal που σκηνοθέτησε ο διάσημος ινδός σκηνοθέτης Nitesh Tiwari, αφηγείται την ιστορία ενός δασκάλου ιστορίας που ντρέπεται για την επιληψία της γυναίκας του. Επισκέπτονται μαζί την Ευρώπη και επισκέπτονται διάφορους ιστορικούς χώρους που συνδέονται με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και σιγά σιγά ξαναθερμαίνεται η σχέση τους. Ανάμεσα σε άλλα μέρη, επισκέπτονται και το Άουσβιτς.

Ωστόσο, πολλοί κριτικοί και εβραϊκές οργανώσεις έχουν αντιδράσει στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται ένα τόσο τραυματικό γεγονός στην πλοκή της ταινίας, απλώς για να μιλήσουν για την ερωτική τους σχέση. Στο τρέιλερ βλέπουμε σκηνή από το Άουσβιτς  μιλώντας για τον πόλεμο που βιώνει ο καθένας και ότι «η κάθε σχέση περνάει μέσα από το δικό της Άουσβιτς».

Έντονη κριτική ασκήθηκε και από  το Simon Wiesenthal Centre, μια οργάνωση που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα της εβραϊκής κοινότητας. Η ΜΚΟ κάλεσε την Amazon να αφαιρέσει από την πλατφόρμα την συγκεκριμένη ταινία και να σταματήσει να «χρηματοδοτεί» το Ολοκαύτωμα. Η Amazon μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει.

Και πολλοί θεατές έχουν κατακρίνει την ταινία, ως μια προσπάθεια κανονικοποίησης του Χίτλερ και των δεινών που προκάλεσε στην ανθρωπότητα. Στον αντίποδα βέβαια, έχει επισημανθεί και το ότι και η ασιατική ιστορία έχει παραφθαρεί και χρησιμοποιηθεί σε δυτικές ταινίες ως φόντο για ρομαντικές ταινίες. Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι το Ολοκαύτωμα ελάχιστα έχει αναφερθεί στα σχολικά βιβλία της Ινδίας, πολλές φορές δεν αναφέρεται καν ως Ολοκαύτωμα, ενώ στο παρελθόν έχουν υπάρξει και ινδικά βιβλία εξύμνησης του Χίτλερ.

Ο Tiwari προσπάθησε να υπερασπιστεί την ταινία του λέγοντας πως δεν είναι αναίσθητος στα όσα έχουν συμβεί και ο λόγος που ενέταξε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην ιστορία του είναι για να δει κάτι διαφορετικό το ινδικό κοινό.

«Είμαι λίγο απογοητευμένος με τον τρόπο που πολλοί εξέλαβαν την ταινία. Δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μου να είμαι αναίσθητος με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν βλέπουμε τους Ajju και Nisha (χαρακτήρες της ταινίας) να προβληματίζονται και να συγκινούνται από όσα βλέπουν στο Άουσβιτς; Τους βλέπουμε».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
15986
Feelgood
10531
Feelgood
5930
Feelgood
2620
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos