ΣΕΙΡΕΣ

"This is a robbery": Καλοφτιαγμένο και εξειδικευμένο

Δημοσίευση: 19 Απριλίου 2021, 12:48
Συντάκτης:

Σύνοψη: Το 1990, δύο άντρες ντυμένοι ως αστυνομικοί εισβάλλουν σε μουσείο της Βοστώνης και κλέβουν έργα τέχνης μεγάλης αξίας.

<a href="/nea/tehran-season-2-kyriarhiki-gklen-klooyz/66484">&quot;Tehran&quot; season 2: Κυριαρχική Γκλεν Κλόουζ</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Tehran" season 2: Κυριαρχική Γκλεν Κλόουζ

Μάθετε τα πάντα γι' αυτό το ριψοκίνδυνο έγκλημα.

Άποψη: Κατά καιρούς ακούμε για διάφορες ληστείες σε μουσεία και γκαλερί που στιγμάτισαν τον φορέα. Μάλιστα πρόσφατα κυκλοφόρησε από το Netflix και μια ταινία ντοκιμαντέρ, Made You Look: A True Story About Fake Art, αν και εκεί δεν αφορούσε ληστεία αλλά κομπίνα πλαστών έργων.

Πάντως ο κόσμος της τέχνης, και ιδίως των εικαστικών, μπορεί να μην απασχολεί το ευρύ κοινό για άλλες παραμέτρους, αλλά τραβάει το ενδιαφέρον όταν πρόκειται για εγκλήματα.

Έτσι και εδώ στην μίνι σειρά  ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων, το This is A Robbery, αφηγείται την ιστορία της ληστείας στο Μουσείο Isabella Stewart Gardner της Βοστώνης, ένα ιδιωτικό μουσείο που δημιούργησε η συλλέκτρια έργων τέχνης, Isabella Gardner, που πλέον δεν ζει, και φιλοξενεί έργα από πολλές ιστορικές περιόδους.

Ίσως εκτός Αμερικής το μουσείο να μην είναι τόσο γνωστό, αλλά να έγινε περισσότερο με την ληστεία το 1990, όταν κλάπηκαν τρεις Rembrandt, εκ των οποίων το ένα ήταν η μόνη γνωστή θαλασσογραφία του, ένας Vermeer (ένα από τα 35 περίπου σωζόμενα έργα του!), σχέδια του Edgar Degas, ένας Edouard Manet μεταξύ άλλων.

Ακόμα παραμένει άγνωστο πώς ακριβώς έγινε και καθηλώθηκαν οι φύλακες που βρέθηκαν δεμένοι και πώς μπήκαν οι «αστυνομικοί» μέσα, χωρίς να τους δει κανείς.

Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ρίξει φως στην υπόθεση μέσα από αρχειακό υλικό από εκείνη την εποχή αλλά και μέσα από σημερινές συνεντεύξεις  με τους εμπλεκόμενους, με την διευθύντρια του μουσείου, με τους αστυνομικούς, με πράκτορες του FBI.

Μπορεί να υπερ-αναλύονται τα πάντα και εν τέλει να μην καταλήγει σε κάποια λύση, για όσους περιμένουν πάντα ένα οριστικό τέλος και μια κάθαρση, αλλά κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, παρότι πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα εξειδικευμένων προτιμήσεων.

Επειδή όμως πρόκειται για την μεγαλύτερη ληστεία έργων τέχνης, όπως εμφατικά τονίζει το Netflix, μεγαλύτερη φαντάζομαι σε αριθμό, αλλιώς ποιος ξεχνάει την κλοπή της Μόνα Λίζα από το Λούβρο το 1911, μπορεί να προσελκύσει και κοινό που ενδιαφέρεται για περιπτώσεις ληστειών και μυστηρίου.

Το μυστήριο βέβαια πολλές φορές χάνεται μέσα από τις τόσες συνεντεύξεις και τόσο αρχειακό υλικό, ίσως ήταν σοφότερη επιλογή να γίνει με την μορφή δίωρης ταινίας, όπως το Made You Look, παρά με την μορφή σχεδόν τετράωρης σειράς. Κάπου αρχίζει να χάνεται το μέτρο, με τους αστυνομικούς και τα επίσημα πορίσματα να μην προσφέρουν ικανοποιητική λύση.

Πάντως, πρόκειται για ένα καλοφτιαγμένο ντοκιμαντέρ, με ιδιαίτερα εύστοχη απόφαση να δραματικοποιήσουν μερικά περιστατικά με ηθοποιούς να υποδύονται τους ανθρώπους που είχαν κάποια εμπλοκή ή ήταν παρόντες, σπάζοντας την μονοτονία. Ίσως να ήταν χρησιμότερο αν ήταν πιο εκτεταμένο.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ