ΣΕΙΡΕΣ

"Ragnarok" season 1: Έφηβος Thor

Δημοσίευση: 16 Φεβ. 2020, 16:53
Συντάκτης:

Σύνοψη: Οι κάτοικοι του χωριού Edda της Νορβηγίας διανύουν έναν από τους πιο περίεργους χειμώνες: ο καιρός είναι πολύ ζεστός ενώ ξεσπούν ανεξήγητες βροχές. Σύμφωνα με την Σκανδιναβική μυθολογία, ο άστατος καιρός είναι σημάδι του επερχόμενου τέλους του κόσμου (ragnarok), το οποίο θα επέλθει όταν θεοί και γίγαντες συγκρουστούν. Πόσο σημαντική άραγε είναι η μετακόμιση του έφηβου Magne, του αδερφού του, Laurits, και της μητέρας τους Turid στο χωριό της Edda;

<a href="/nea/vlack-mirror-epistrefei-me-7i-sezon/69607">To "Βlack Mirror" επιστρέφει με 7η σεζόν</a>ΣΧΕΤΙΚΑTo "Βlack Mirror" επιστρέφει με 7η σεζόν

Άποψη: Οι Δανοί Adam Price (δημιουργός) και Mogens Hagedorn (σκηνοθέτης) δημιούργησαν μια αρκετά διαφορετική σειρά coming-of-age για τους μικρούς και μεγάλους συνδρομητές του Netflix.

Η σειρά δεν έχει καμία σχέση με την ταινία της Marvel “Thor: Ragnarok”, αλλά ο προσεκτικός θεατής θα αναρωτηθεί κατά πόσο μπορεί να απέχει το ένα από το άλλο αφού και η σειρά και η ταινία αντλούν έμπνευση από την ίδια πηγή.

Ο έφηβος Magne (David Stakston) μετακομίζει με τον αδερφό του και την μητέρα τους ύστερα από πολλά χρόνια, στην κωμόπολη Edda, όπου κάνει κουμάντο η οικογένεια Jutul.

Το μυστήριο ξεκινά όταν η νέα φίλη του Magne, Isolde, μια έφηβη ακτιβίστρια, κατηγορεί την οικογένεια Jutul για τη μόλυνση του νερού και την γενικότερη καταστροφή του περιβάλλοντος. Εδώ, άλλωστε, εντοπίζουμε και το αυθεντικό στοιχείο της σειράς, καθώς το “Ragnarok” θα το χαρακτηρίζαμε ως ένα coming-of-age teen-drama που βρίθει από διάφορα στοιχεία της Σκανδιναβικής μυθολογίας (τα οποία κάθε επεισόδιο εξηγεί στην αρχή του) και επικεντρώνεται στην περιβαλλοντική καταστροφή στέλνοντας παραπάνω από ένα γερό μήνυμα: οι πάγοι λιώνουν, ο καπιταλισμός αλλοιώνει πλέον όχι μόνο τους εργάτες αλλά την ίδια την γη, οι εταιρείες εν γνώση τους καταστρέφουν το περιβάλλον, η ελπίδα βρίσκεται στα χέρια της νέας γενιάς.

Το “Ragnarok” δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μυστήριο ή plot twists, κάτι που ‘δουλεύει’ για τον μικρό αριθμό επεισοδίων της (έξι στο σύνολο) και γρήγορα καταλαβαίνουμε ποιός είναι από τον ‘παλιό κόσμο’ και ποιός έχει κακές προθέσεις. Επιπροσθέτως, αν και οι χαρακτήρες της δεν είναι κακογραμμένοι, εμείς αυτό που αποκομίσαμε είναι πως ο καθένας είναι στο έλεος της τύχης του: τα λιγοστά που μαθαίνουμε για τον Magne προέρχονται από τρίτους, και ακόμα και όταν η ίδια του η μητέρα τον προδίδει, ο θεατής δύσκολα θα έχει κάποιο συναίσθημα αφού οι συγγραφείς δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το προσωπικό ταξίδι που ο Magne πρέπει να κάνει.

Από την άλλη, η οικογένεια Jutul παρουσιάζεται με έναν τρόπο που μας θύμισε τους Cullen στο “Twilight” (μείον την καλοκαρδοσύνη τους), ενώ οι δυο έφηβοι της, ο Fjor και η Saxa, είναι τόσο απρόσιτοι και στυλιζαρισμένοι που κάθε φορά που εμφανίζονται στο πλάνο μάς έρχεται αυθεντική αηδία. Ο Stakston (“Skam”) παραδίδει μια ήπια αλλά σταθερή ερμηνεία ως Magne, ενώ πολλές φορές τα ξεσπάσματα του χαρακτήρα του προσδίδουν μια πιο ρεαλιστική αίσθηση του ‘έφηβος-σε-κατάσταση-πανικού’. Χωρίς αμφιβολία όμως, ο Jonas Strand Gravli κλέβει την παράσταση ως ο ανατρεπτικός, ανδρόγυνα όμορφος και ανοιχτά σεξουαλικά ρευστός Laurits. Συνολικά, το “Ragnarok” θα σας διασκεδάσει σαν μια εναλλακτική coming-of-age σειρά, αλλά εμείς περιμένουμε ακόμα καλύτερα στη δεύτερη σεζόν (αν υπάρξει)!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos