ΣΕΙΡΕΣ

"The Queen's Gambit" season 1: Εθιστικό

Δημοσίευση: 2 Νοε. 2020, 14:38
Συντάκτης:

Σύνοψη: H Beth Harmon (Άνια Τέιλορ-Τζόι, “The Witch”) βρίσκεται στην ηλικία των 9 ετών σε ορφανοτροφείο, μετά τον θάνατο της μητέρας της. Εκεί, θα μάθει σκάκι από τον μοναχικό επιστάτη, αλλά θα αναπτύξει και έναν εθισμό σε ηρεμιστικά, ο οποίος θα την ακολουθήσει ακόμα και στο σπίτι των θετών γονιών της. Το εξωπραγματικό ταλέντο της στο σκάκι θα την οδηγήσει από τα τοπικά τουρνουά σε διεθνείς διαγωνισμούς και τουρνουά, όπου θα πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει μια θέση σε αυτόν τον ανδροκρατούμενο χώρο.

<a href="/nea/am-i-being-unreasonable-odyniro-kai-geloio-tis-anthropinis-yparxis/69760">"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης

Γνώμη: Το σκάκι σίγουρα δεν κατέχει μια θέση στα πιο συναρπαστικά σπορ που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς. Η στατικότητά του και το γεγονός ότι πρέπει να γνωρίζεις έστω τους στοιχειώδεις κανόνες του για να καταλάβεις τι γίνεται, το καθιστούν απολαυστικό μόνο για τους μυημένους. Πώς γίνεται λοιπόν μια coming-of-age, μίνι τηλεοπτική σειρά με ηρωίδα μια διάνοια της σκακιέρας να είναι το νέο mega-hit του Netflix;

Αρχικά, το “The Queen’s Gambit” είναι μια πολύ καλοφτιαγμένη σειρά, πράγμα που είνα εμφανές από το πρώτο επεισόδιο. Από την ανασύσταση της εποχής που διαδραματίζεται (τα ‘50s και τα ‘60s) μέχρι τις ερμηνείες του συνόλου του καστ, τα πάντα είναι προσεγμένα και καλοκουρδισμένα. Και όσο τα επεισόδια διαδέχονται το ένα το άλλο, η Beth Harmon αποδεικνύεται ότι είναι κάτι παραπάνω από την τυπική ορφανή ηρωίδα που ξεπερνάει τις αντιξοότητες για να λάμψει. Διότι, εκτός από ένα υπερφυσικό ταλέντο στο σκάκι, η Beth έχει και μια προσωπικότητα με ροπή προς τους εθισμούς, καθώς από μικρή ηλικία εκτέθηκε στα ηρεμιστικά (απ’ ό,τι φαίνεται τα μοίραζαν σαν καραμέλες στα μικρά παιδάκια), ενώ στην εφηβεία της ανακάλυψε τις “ευεργετικές” ιδιότητες του αλκοόλ, μέσω της σχέσης της με τη θετή της μητέρα, η οποία πνίγει την κατάθλιψή της σε μπουκάλια μπύρας και όχι μόνο.

Το τρίπτυχο “ευφυΐα - εθισμός - μοναξιά”, τα συστατικά του μύθου που περιβάλλει τους χαρισματικούς ανθρώπους, εξερευνείται με λεπτότητα, χωρίς τις τραβηγμένες από τα μαλλιά καταστάσεις που έχουμε συνηθίσει, όπως και η σχέση μεταξύ της χρήσης ουσιών και της μη αντιμετώπισης ενός σοβαρού ψυχικού τραύματος.

Οι δε αναμετρήσεις στη σκακιέρα, που υπάρχουν σε κάθε επεισόδιο, θα κάνουν ακόμα και τους άσχετους με το άθλημα να τρώνε τα νύχια του από την αγωνία και εδώ ειδική μνεία πρέπει να δοθεί στο εμπνευσμένο μοντάζ της Μισέλ Τέσορο (“When They See Us”).

Όλες όμως οι επιμέρους αρετές της σειράς όχι απλά αναδεικνύονται, αλλά απογειώνονται από την ερμηνεία της Άνια Τέιλορ-Τζόι. Αυτό το μαγνητικό πλάσμα, με την εξωγήινη ομορφιά και τα τεράστια μάτια, είναι ΕΚΘΑΜΒΩΤΙΚΟ! Η αφοσίωση και η φυσικότητα με τις οποίες ζωντανεύει την Beth είναι άξια θαυμασμού. Το ότι σηκώνει όλη τη σειρά στους ώμους της δεν είναι μόνο πραγματικότητα, είναι understatement. Δύσκολα μπορεί να φανταστώ άλλη ηθοποιό της γενιάς της που θα μπορούσε να έχει δώσει τόση ψυχούλα.

Με μόνο μελανό σημείο την ελαφρώς βεβιασμένη απεικόνιση της απεξάρτησης της Beth, το “The Queen’s Gambit” είναι το πιο χορταστικό τηλεοπτικό προϊόν που έχει να επιδείξει το Netflix στο δεύτερο μισό του 2020, ενώ αποτελεί και μια κίνηση ματ για την καριέρα της Τέιλορ-Τζόι, που πλέον απλά ανυπομονούμε να δούμε να κάνει τα μαγικά της επερχόμενο prequel του “Mad Max:Fury Road” στο ρόλο της Φουριόζα.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos