Πρόγραμμα ενίσχυσης για Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ

Δημοσίευση: 5 Νοε. 2020, 14:37

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) προχώρησε στη διαδικασία αποστολής στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού των 108 φακέλων παραγωγής ταινιών Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι μετά την έγκριση των σεναρίων τους στην Α’ φάση του Ειδικού Προγράμματος Covid-19, ώστε να αξιολογηθούν  από τις επιτροπές που έχει ορίσει το Υπουργείο για το σκοπό αυτό. Με την επιλογή των 25 προτάσεων για τη παραγωγή  ταινιών Μικρού  Μήκους και των 25 προτάσεων για την παραγωγή ταινιών Ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται το Ειδικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Covid-19, το οποίο είχε σαν στόχο την ενίσχυση της κινηματογραφικής κοινότητας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Μέσω του προγράμματος ενισχύονται  119 σενάρια με ποσό €2.500 το καθένα, 25 παραγωγές ταινιών  Animation συνολικού ύψους χρηματοδότησης €435.000 ενώ πρόκειται να ενισχυθούν 25 παραγωγές ταινιών Μικρού Μήκους με €20.000 η καθεμία και αντίστοιχα  25 παραγωγές ταινιών Ντοκιμαντέρ με €30.000 η καθεμία.

<a href="/nea/elliniko-kentro-kinimatografoy-sas-proskalei-se-mia-imera-giortis-gia-elliniko-sinema/69284">Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σας προσκαλεί σε μία Ημέρα γιορτής για το ελληνικό σινεμά</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σας προσκαλεί σε μία Ημέρα γιορτής για το ελληνικό σινεμά

Παράλληλα, το ΥΠΠΟΑ, αναγνωρίζοντας τον μεγάλο αριθμό των προτάσεων που κατατέθηκαν και τη συνεχιζόμενη κρίση λόγω του β’ κύματος της πανδημίας αποφάσισε να στηρίξει με επιπλέον χρηματοδότηση ένα Συμπληρωματικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης με σκοπό να ενισχυθούν άλλα 100 σενάρια από τις ήδη υποβληθείσες προτάσεις που δεν έτυχαν χρηματοδότησης στο κυρίως πρόγραμμα, και στη συνέχεια να χρηματοδοτηθεί η παραγωγή 20 ταινιών από αυτές.  Τα ποσά της ενίσχυσης θα παραμείνουν τα ίδια όπως και στο κυρίως πρόγραμμα, δηλαδή €2.500 για κάθε σενάριο, €20.000 για κάθε ταινία Μικρού Μήκους και €30.000 για κάθε ταινία Ντοκιμαντέρ. Παρακάτω περιγράφονται αναλυτικά οι όροι και η διαδικασία του Ειδικού Συμπληρωματικού Προγράμματος.

Ειδικό Συμπληρωματικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Έργα Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ

Α. Το Ειδικό Συμπληρωματικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Έργα Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ πραγματοποιείται σε συνεργασία του ΕΚΚ με το ΥΠΠΟΑ.  Στόχος του είναι, λόγω του μεγάλου αριθμού δημιουργών που κατέθεσαν  προτάσεις στις κατηγορίες Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ και των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας, να δοθεί η δυνατότητα για την ενίσχυση μεγαλύτερου αριθμού δημιουργών, σε σχέση με όσους ενισχύθηκαν αρχικά.   Απευθύνεται σε όσους είχαν καταθέσει εμπρόθεσμα πλήρεις φακέλους υποψηφιότητας στο παραπάνω πρόγραμμα, η πρότασή τους όμως δεν επιλέχθηκε στη πρώτη φάση προς χρηματοδότηση. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι συμμετείχαν στην πρώτη φάση του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Έργα Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ αλλά η πρότασή τους απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους, καθώς και όσοι έτυχαν ήδη έγκρισης. 

Β. Στο πλαίσιο του Ειδικού Συμπληρωματικού Προγράμματος χρηματοδότησης, υπάρχουν οι εξής δυνατότητες:  

•          Όσοι έχουν κατατεθειμένους φακέλους υποψηφιότητας, αυτοδικαίως λογίζονται ως υποψήφιοι προς χρηματοδότηση στο Ειδικό Συμπληρωματικό Πρόγραμμα χρηματοδότησης και θα προωθηθούν προς αξιολόγηση.

•          Όσοι έχουν κατατεθειμένους φακέλους και δεν επιθυμούν να συμμετέχουν, μπορούν να δηλώσουν ότι αποσύρουν τον φάκελο υποψηφιότητάς τους, στην πλατφόρμα e-services.gfc.gr μέχρι και τις 16/11/2020.

•          Όσοι το επιθυμούν, μπορούν, να επικαιροποιήσουν το φάκελό τους υποβάλλοντας τα σχετικά στοιχεία, έως και τις 16/11/2020. Τα επικαιροποιημένα στοιχεία θα υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: e-services.gfc.gr.  Μετά από αυτή την ημερομηνία δεν θα γίνει δεκτό κανένα επιπλέον στοιχείο.

•          Με τον όρο επικαιροποίηση ορίζεται η κατάθεση βελτιωμένης γραφής του ήδη κατατεθειμένου σεναρίου στα σενάρια κινηματογραφικών έργων μικρού μήκους, η κατάθεση πρόσθετων στοιχείων στις προτάσεις ντοκιμαντέρ (π.χ. νέα στοιχεία έρευνας), που προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση της α΄ φάσης του Ειδικού Προγράμματος χρηματοδότησης, ο εμπλουτισμός των υποβληθέντων βιογραφικών, με τυχόν νέα στοιχεία των συντελεστών.

•          Δεν θα γίνουν δεκτές νέες αιτήσεις, νέες προτάσεις με τροποποίηση του σεναρίου ή της σύνοψης στα ντοκιμαντέρ, που εισάγουν νέα θεματολογία στις προτάσεις,  όπως επίσης και μεταβολές στους βασικούς δημιουργούς των προτάσεων (σκηνοθέτης και σεναριογράφος).

  • Η ηλεκτρονική πλατφόρμα: e-services.gfc.gr, θα ανοίξει  για καταθέσεις εγγράφων  από τις 9/11/2020.

Γ. Κατά την πρώτη φάση αξιολόγησης θα επιλεγούν 100 σενάρια  (50 Ντοκιμαντέρ και 50 Μικρού Μήκους) τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (€2.500) έκαστο. Για κάθε αιτούντα μπορεί να εγκριθεί μόνο ένα σενάριο, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Σε περίπτωση κατά την οποία στην αρχική λίστα των 100 επιλογών περιλαμβάνονται περισσότερες από μία προτάσεις του ιδίου αιτούντα, τότε καλείται να επιλέξει ο ίδιος ποια θα επιλέξει προς χρηματοδότηση του σεναρίου και δυνατότητα κατάθεσης στη β’ φάση, εντός προθεσμίας που θα του τάξει το ΕΚΚ. Σε περίπτωση μη απόκρισης του, το ΕΚΚ διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει ποια πρόταση προκρίνεται, λαμβάνοντας υπόψη τη βαθμολογία τους.

Δ. Για την αξιολόγηση των φακέλων θα καταρτιστούν από το ΕΚΚ δύο (2) επιτροπές αξιολόγησης: μία (1) για τις προτάσεις Ντοκιμαντέρ και μία (1) για τις προτάσεις ταινιών Μικρού Μήκους. Οι επιτροπές θα στελεχωθούν από τα είκοσι οκτώ (28) άτομα που έχουν ανακοινωθεί και ορίστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στην τακτική συνεδρίασή του 1482/16.09.2020, εφαρμόζοντας το άρθρο 23 του Ν. 4708/2020.

Η κάθε επιτροπή θα απαρτίζεται από δέκα τέσσερα (14) άτομα που θα χωριστούν σε ομάδες των δύο αναγνωστών/αξιολογητών. Σε περίπτωση κωλύματος συμμετοχής στην επιτροπή, το ΕΚΚ διατηρεί το δικαίωμα αντικατάστασης ή μείωσης του αριθμού των μελών της επιτροπής.

Τα κριτήρια αξιολόγησης των φακέλων υποψηφιότητας παραμένουν τα ίδια και για το Ειδικό Συμπληρωματικό Πρόγραμμα χρηματοδότησης, ήτοι α) Ο δημιουργός (με βάση το βιογραφικό του) β) Η πρωτοτυπία της ιδέας γ) Η υλοποιησιμότητα της πρότασης και δ) Η δυναμική κυκλοφορίας. Η κλίμακα βαθμολόγησης 10 βαθμών ορίστηκε ως εξής : 9-10: Πολύ καλό, 7-8: Καλό, 5-6: Αποδεκτό, 3-4: Αδύναμο, 1-2: Πολύ Αδύναμο, 0: Εξαιρετικά Αδύναμο. Η μέγιστη βαθμολογία από έναν αξιολογητή είναι το 40, 10 για κάθε κριτήριο.

Κάθε φάκελος υποψηφιότητας θα κριθεί από δύο (2) αξιολογητές. Δεν θα είναι εκ των προτέρων γνωστές οι αναθέσεις που έχουν γίνει στους αξιολογητές. Η τελική βαθμολογία θα είναι αποτέλεσμα της μέσης βαθμολογίας και θα συνοδεύεται από ένα κείμενο περίπου εκατό (100) λέξεων με το κοινό σκεπτικό των δύο (2) αξιολογητών.

Σε περίπτωση που η απόκλιση της βαθμολογίας των δύο (2) αξιολογητών είναι μεγαλύτερη από 30% (ή 12 βαθμούς αφού το μέγιστο κάθε αξιολογητή είναι 40), το σχέδιο θα δοθεί σε έναν τρίτο αξιολογητή. Η τελική βαθμολογία θα είναι αποτέλεσμα της μέσης βαθμολογίας των δύο (2) υψηλότερων εκ των τριών (3) βαθμολογιών, και θα συνοδεύεται από ένα κείμενο περίπου εκατό (100) λέξεων με το κοινό σκεπτικό των δύο (2) αξιολογητών, που έδωσαν τις μεγαλύτερες βαθμολογίες.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα δίδεται η πρόταση σε νέα ομάδα δύο (2) αξιολογητών και η τελική βαθμολογία θα αποτελείται από το μέσο όρο των τεσσάρων (4) αξιολογητών. Η βαθμολογία θα  συνοδεύεται από ένα κείμενο περίπου εκατό (100) λέξεων με το κοινό σκεπτικό των δύο (2)  αξιολογητών, που έδωσαν την μεγαλύτερη βαθμολογία.

Ε. Η ανάθεση των προτάσεων στους αξιολογητές και η παρακολούθηση της τήρησης της διαδικασίας θα γίνει από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Παραγωγής του ΕΚΚ, με τη χρήση εργαλείων ηλεκτρονικής κλήρωσης, υπό την εποπτεία του Γενικού Διευθυντή του ΕΚΚ

Οι βαθμολογίες, που θα εκδώσουν οι αξιολογητές, θα διαβιβαστούν με εισήγηση του Γενικού Διευθυντή του ΕΚΚ στο Δ.Σ. του ΕΚΚ με σκοπό την επικύρωσή τους και την προώθησή τους στις επιτροπές της β’ φάσης που έχει καταρτίσει το ΥΠΠΟΑ.

ΣΤ. Με βάση τα αποτελέσματα της ως άνω διαδικασίας αξιολόγησης της πρώτης φάσης, θα ανακοινωθούν οι (100) εκατό (50 Μικρού Μήκους και 50 Ντοκιμαντέρ) προτάσεις, που θα είναι υποψήφιες προς χρηματοδότηση σεναρίου.

Μετά την επιλογή του σεναρίου, θα υπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό του αιτούντα με το ΕΚΚ, με το οποίο θα εκχωρεί στο ΕΚΚ το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το σενάριο για εκπαιδευτικούς ή πολιτιστικούς μη κερδοσκοπικούς λόγους. Σε περίπτωση που τα πνευματικά δικαιώματα του σεναρίου δεν ανήκουν στον αιτούντα και συμβαλλόμενο, τότε ο τελευταίος οφείλει να εξασφαλίσει από το σεναριογράφο τα σχετικά παραχωρούμενα δικαιώματα Το ποσό των €2.500 θα καταβάλλεται στον δικαιούχο εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού, με την προσκομιδή φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και του απαιτούμενου νομίμου φορολογικού στοιχείου ή παραστατικού. Τυχόν Φ.Π.Α. θα επιβαρύνει το ΕΚΚ

Ζ. Τα 100 επιλεχθέντα σενάρια θα οφείλουν να καταθέσουν εντός 15 ημερών φάκελο υποψηφιότητας, προκειμένου να οδηγηθούν στη β’ φάση αξιολόγησης και να επιλεγούν δέκα (10) προτάσεις Μικρού Μήκους και δέκα (10) προτάσεις Ντοκιμαντέρ για τη χρηματοδότηση της παραγωγής τους.

1. Ο φάκελος υποψηφιότητας για τις προτάσεις Μικρού Μήκους (β’ φάση) θα περιλαμβάνει:

•       Αίτηση, η οποία θα κατατίθεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: e-services.gfc.gr.

•       Ολοκληρωμένο σενάριο τελικής γραφής ταινίας μικρού μήκους στην Ελληνική γλώσσα. Η διάρκεια του κινηματογραφικού έργου που θα παραχθεί, δεν δύναται να υπερβαίνει τα 15’.

•       Σκεπτικό του σκηνοθέτη.

•       Σκεπτικό του παραγωγού.

•       Βιογραφικά σημειώματα του/των δημιουργών.

•       Συνοπτικός προϋπολογισμός παραγωγής. Σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός υπερβαίνει το ποσό της χρηματοδότησης των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, το υπερβαίνον ποσό θα καλύπτεται από τον παραγωγό με ίδιους ή άλλους πόρους.

•       Ιδιωτικό Συμφωνητικό εκχώρησης πνευματικών δικαιωμάτων περιουσιακής φύσεως μεταξύ παραγωγού και δημιουργών (σεναριογράφου και σκηνοθέτη).

2. Ο φάκελος υποψηφιότητας για τις προτάσεις Ντοκιμαντέρ (β’ φάση) θα περιλαμβάνει:

•       Αίτηση, η οποία θα κατατίθεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: e-services.gfc.gr.

•       Σύνοψη (μέχρι 400 λέξεις), σκηνοθετική προσέγγιση (μέχρι 400 λέξεις) και σεναριακός σχεδιασμός (μέχρι 10 σελίδες) στην Ελληνική γλώσσα. Η διάρκεια του κινηματογραφικού έργου, που θα παραχθεί, πρέπει να είναι τουλάχιστον 30’.

•       Βιογραφικά σημειώματα του/των δημιουργών.

•       Συνοπτικός προϋπολογισμός παραγωγής.

•       Ιδιωτικό Συμφωνητικό εκχώρησης πνευματικών δικαιωμάτων περιουσιακής φύσεως μεταξύ παραγωγού και δημιουργών (σεναριογράφου και σκηνοθέτη).

Οι φάκελοι υποψηφιότητας που θα έχουν κατατεθεί, θα προωθηθούν στη συνέχεια στις επιτροπές που έχει καταρτίσει το ΥΠΠΟΑ προκειμένου να ξεκινήσει η Β’ φάση αξιολόγησης, από την οποία θα επιλεγούν είκοσι (δέκα για ταινίες Μικρού Μήκους και δέκα για Ντοκιμαντέρ) για την χρηματοδότηση παραγωγής.

Και ως προς τη φάση αυτή, ισχύουν τα ήδη ανακοινωθέντα. Συγκεκριμένα:

Επιτροπή  αξιολόγησης των 50 σεναρίων Ντοκιμαντέρ με σκοπό την επιλογή των 10 προς χρηματοδότηση παραγωγής, είναι οι :

1) Δημήτρη Εϊπίδη, τ. Γενικό Διευθυντή Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ιδρυτή Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

2) Μαρία Κατσουνάκη, Δημοσιογράφο, Καθημερινή

3) Κλεώνη Φλέσσα, Σκηνοθέτιδα, Καλλιτεχνική Σύμβουλο Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Επιτροπή αξιολόγησης των 50 σεναρίων Μικρού Μήκους με σκοπό την επιλογή των 10 προς χρηματοδότηση παραγωγής, είναι οι : 

1) Γιάννη Σακαρίδη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

2) Βουβούλα Σκούρα, Σκηνοθέτιδα

3) Περικλή Χούρσογλου, Σκηνοθέτη, Καθηγητή Σκηνοθεσίας στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Η. Κάθε πρόταση Ντοκιμαντέρ που θα επιλεγεί, θα λάβει χρηματοδότηση για την παραγωγή ύψους τριάντα χιλιάδων ευρώ (€30.000) και κάθε πρόταση ταινίας Μικρού Μήκους θα λάβει χρηματοδότηση για την παραγωγή ύψους είκοσι χιλιάδων (€20.000).

Μετά την επιλογή της πρότασης, θα υπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό του δικαιούχου χρηματοδότησης με το ΕΚΚ Η χρονική διάρκεια της ολοκλήρωσης του κινηματογραφικού έργου (παραγωγή, τεχνική επεξεργασία, παράδοση του υλικού) ορίζεται σε έξι (6) μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού, θα δύναται δε να παραταθεί για δύο (2) επιπλέον μήνες κατόπιν εγγράφου αιτήματος του δικαιούχου, που θα υποβληθεί στο ΕΚΚ πριν την πάροδο των έξι (6) μηνών. Ο δημιουργός θα αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραδώσει στο ΕΚΚ ένα Master DCP και ένα DVD Data του έργου. Ο δημιουργός επίσης θα εκχωρεί στο ΕΚΚ το δικαίωμα να χρησιμοποιεί και να διακινεί το κινηματογραφικό έργο, που θα παραχθεί με βάση το χρηματοδοτούμενο σενάριο, για εκπαιδευτικούς ή πολιτιστικούς, μη κερδοσκοπικούς λόγους. Η χρηματοδότηση θα καταβάλλεται στον δικαιούχο σε δύο (2) δόσεις: 50% της χρηματοδότησης θα καταβάλλεται εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού και το υπόλοιπο 50% της χρηματοδότησης θα καταβάλλεται εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την παράδοση του υλικού. Για την καταβολή της χρηματοδότησης ο δικαιούχος υποχρεούται να προσκομίζει στο ΕΚΚ α) φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, β) το απαιτούμενο νόμιμο φορολογικό στοιχείο ή παραστατικό και γ) ειδικά για την εξόφληση του 50% της χρηματοδότησης, επιπλέον υπεύθυνη δήλωση ότι έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει στο σύνολό τους τις οφειλές του, που απορρέουν από τις εργασίες παραγωγής του έργου, όπως ενδεικτικά προς τους συντελεστές της ταινίας, τις ασφαλιστικές εισφορές προς άπαντες τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, άπαντες τους φόρους, που απορρέουν από τις εργασίες παραγωγής του έργου κλπ. Τυχόν Φ.Π.Α. θα επιβαρύνει το ΕΚΚ.

Πρώτη δημοσίευση: 5 Νοε. 2020, 14:37
Ενημέρωση: 5 Νοε. 2020, 14:37

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos