"Peaky Blinders" season 5: Τριγμοί στην αυτοκρατορία των Σέλμπι

"Peaky Blinders" season 5: Τριγμοί στην αυτοκρατορία των Σέλμπι
Δημοσίευση: 13 Οκτ. 2019, 11:59
Συντάκτης:

Ακόμα ένας επιτυχημένος κύκλος επεισοδίων βρήκε τους γκανγκστερικούς “Peaky Blinders” στις επάλξεις του Μπέρμιγχαμ να ηγούνται μιας σωστής μοναρχίας ενώ ο Τόμας Σέλμπυ διανύει θητεία στο Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και οι πολιτικές συγκυρίες της εποχής δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν τα σχέδια τους που θυμίζουν εντολές παρά βλέψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑΤο video game Peaky Blinders έχει τρέιλερ

 Ο Στίβεν Νάιτ για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ασχολείται βαθιά με τους Σέλμπυ και την αυτοκρατορία που έχουν χτίσει μαζί, αυτός στα χαρτιά και αυτοί στην οθόνη, και μετά τον χαμό αγαπητών χαρακτήρων θα μας έχει πάντα σε εγρήγορση για την συνέχεια. Εν προκειμένω, τα εσωτερικά της οικογένειας για πρώτη φορά διανθίζονται με παρόμοια ιντριγκαδόρικη ένταση, με συνωμοσίες, δολοπλοκίες και υπόγειες διαφορές, μόνο που το πολιτικό φόντο του 1929 έχει περάσει πολλές φορές από το μάτι του θεατή για να προκαλέσει εντύπωση και τώρα.

Απεναντίας, η “πολιτική” σαν έννοια αποκτά μία πιο σφαιρική μορφή στα χέρια της οικογένειας και συγκεκριμένα στα χέρια του Τόμας ο οποίος αφού αναμείχθηκε με τα κοινά χρησιμοποιεί την διπλωματία του και τις πεποιθήσεις του με έναν πιο ευέλικτο τρόπο, σαν να προσπαθεί να μην προξενήσει άλλο κακό εκτός από εκεί που χρειάζεται. Η κόντρα με τον εαυτό του και την οικογένειά του είναι εξαρχής κατευθυντήρια οδός για τον σεναριογράφο και δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι, όπως κάθε Ντον Ντρέιπερ ή Τόνι Σοπράνο έτσι και ο Τόμας Σέλμπυ, φοβάται για το μέλλον του θρόνου του και βρίσκεται εν μέσω κλονισμού και αμφισβήτησης.  Το “δούναι και λαβείν” σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί σαν δικλείδα ασφαλείας με προσοχή στη χρήση όμως.

Γι’ αυτό και μας αρέσει η έκπληξη που προξένησε το θράσος των Μάικλ και Τζίνα (στον ρόλο της παρεμβατικής ανακατώστρας από την Αμερική η Άνια Τέιλορ Τζόι) οι οποίοι θα μας απασχολήσουν στο μέλλον της σειράς, να ζητήσουν την κυριαρχία με τόσο σκανδαλώδη τρόπο αλλά διασκεδάζουμε ακόμα περισσότερο με την κοφτή απάντηση του Τόμας. Ο νεποτισμός αρχίζει και φθίνει και αυτομάτως οι Σέλμπυ αντιβαίνουν την αρχή της ενότητας που τηρούσαν κατά γράμμα. Και για να γίνει περισσότερο πικάντικο, σημειώστε ότι βρισκόμαστε εν μέσω οικονομικής κρίσης και ανόδου του φασισμού.

Όλα τα σκέφτηκε ο Νάιτ και για όλους έκανε χώρο. Από διεστραμμένους φασίστες όπως ο Σαμ Κλάφλιν που μετά τον ρόλο του Γουίλ Τρέινορ στο “Me Before You” δοκιμάζει το υπεροπτικό ύφος του ως Όσβαλντ Μόσλι μέχρι ακόμα μία ενσάρκωση του Τσόρτσιλ -που όλο και μαζεύονται τελευταία- όλα προδίδουν ότι βρισκόμαστε σε μία Ευρώπη που αλλάζει και επηρεάζεται από την Μαύρη Τρίτη της Αμερικής. Σε αυτήν την σάρωση, έχει ενδιαφέρον να δούμε την αλλαγή χαρακτήρων που συνεχίζουν να μας αφορούν αλλά και των νεοεισαχθέντων που στο σύνολό τους θα σχηματίσουν μία πολύ καλή επόμενη σεζόν.

Ωστόσο, αδιαμφισβήτητα όλα συνοψίζονται στον αστάθμητο παράγοντα του Τόμας Σέλμπυ, σε αυτόν τον “Ένα” που έχτισε τα πάντα από την αρχή και κινδυνεύει να τα δει να γκρεμίζονται λόγω δικής του ανεπάρκειας η οποία παρόλα αυτά κινηματογραφείται όμορφα και ενσαρκώνεται θαρραλέα από τον Κίλιαν Μέρφι. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι “There is God and there are the Peaky Blinders” αλλά ως πότε θα βασίζεται και αυτός αλλά και η οικογένεια σε ένα όνομα που σταδιακά χάνει την δύναμη του;

Μήπως πλέον ως θεατές πρέπει να έχουμε σαν δεδομένο μόνο το ωραίο στυλιζάρισμα της σειράς, τις μουσικές και το μοντάζ, και όχι τους “Peaky Blinders” καθαυτούς; Ανεξάρτητα από την απάντηση, η πέμπτη σεζόν ξεκίνησε και συνέχισε μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο σαν μία πολύωρη προεργασία για αυτές που θα συνεχίσουν και που αφορούν κυρίως το μέλλον της οικογένειας –ή και του καθένα ξεχωριστά.

6,5 / 10

 

 

Δημοσίευση: 13 Οκτ. 2019, 11:59
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Viena and the Fantomes

Viena and the Fantomes

Σύνοψη: Η Βιένα, είναι μια όμορφη, νεαρή  κοπέλα, που συνοδεύει τους Fantomes, ένα νευρικό...
8 ώρες