ΣΕΙΡΕΣ

"Our planet" season 1: Αφυπνίζει συνειδήσεις

Δημοσίευση: 27 Απριλίου 2019, 10:07
Συντάκτης:

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη γυρισμάτων, το “Our Planet”, η πρώτη σειρά ντοκιμαντέρ για την φύση ωριαίων επεισοδίων  του Netflix στριμάρει επιτέλους στην συνδρομητική πλατφόρμα. Η παραγωγή των αγαπημένων “Planet Earth”, “Blue Planet” και “Frozen Planet”, συσπειρώθηκαν για ακόμα μία φορά για ένα γνώριμο project ανάλογου, αν όχι μεγαλύτερου, μεγέθους αποκαλύπτοντας πολλές λεπτομέρειες που αγνοούσαμε μέχρι στιγμής για την χλωρίδα και την πανίδα του πλανήτη.

<a href="/nea/ripley-ena-kerdismeno-stoihima/69757">"Ripley": Ένα κερδισμένο στοίχημα</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Ripley": Ένα κερδισμένο στοίχημα

Οι εικόνες θα μπορούσαν από μόνες τους να σας αποπλανήσουν ώστε να δείτε μια και έξω τα οχτώ επεισόδια της σειράς, όμως η λέξη κλειδί στο “Our Planet” είναι ένα όνομα: αυτό του Ντέιβιντ Ατένμπορο. Ο γνωστός φυσιολάτρης στα 92 του χρόνια μπορεί να μην υπογράφει το σενάριο της σειράς ούτε να ακούγεται ιδιαίτερα νεανικός όμως η ιδιότητά του και η φήμη του είναι ικανές να προσθέσουν λίγη παραπάνω αίγλη στα εντυπωσιακά πλάνα. Η αφήγηση του παραμένει γλαφυρή και στομφώδης, δίνει έμφαση στα σημεία που πρέπει και προσάπτει κατηγορίες στην ανθρωπότητα οι οποίες, ωστόσο, ακούγονται σαν ήπιες παρατηρήσεις σε εμάς.

Η σειρά θίγει το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Καταλαβαίνουμε ότι οι σκηνές που θα ακολουθήσουν θα είναι σκληρές, και όντως το βλέπουμε να συμβαίνει σε κάθε επεισόδιο, αφού τα ζώα πλέον απειλούνται ξεκάθαρα από τις παρεμβολές του ανθρώπου. Στην περίπτωση των εγκλωβισμένων θαλάσσιων ίππων, το “Our Planet” κατηγορήθηκε μάλιστα για “eco tragedy porn” και διαστρέβλωση των συνθηκών υπό τις οποίες κινηματογραφήθηκε η πτώση των ίππων στον γκρεμό. Η αλήθεια σίγουρα βρίσκεται κάπου στη μέση, αλλά ότι η παραγωγή βρέθηκε να φιλμάρει πρωτόγνωρες καταστάσεις είναι γεγονός.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τους κινδύνους της υπεραλίευσης, της κλιματικής αλλαγής και της αποψίλωσης των δασών, το “Our Planet” ακολουθεί πιστά τους νόμους του ντοκιμαντέρ. Ενδελεχής παρατήρηση και καταγραφή των μηχανισμών της φύσης, με την ίδια υπομονή είτε αφορά ένα πλήθος μυρμηγκιών είτε μία φάλαινα, για να μεταδώσει στο κοινό το μεγαλείο της ζωής.

Και όσο και να αλλάζει τοποθεσίες σε ένα set που είναι ουσιαστικά όλος ο πλανήτης, η έννοια της ζωής και η συνέχεια αυτής είναι βασικό κομμάτι των επεισοδίων. Οι εικόνες από τις χαοτικές εκτάσεις της Γης θα σας συνεπάρουν, ακόμα και η παλέτα χρωμάτων και οι ήχοι της ζούγκλας, όμως το δυνατό χαρτί του “Our Planet” είναι η ευσυνειδησία του ίδιου του θεατή και το ανοιχτό στοίχημα που βάζει ώστε να τον φέρει σε άβολη θέση αναφορικά με την καταστροφή του περιβάλλοντος σαν ένα ακόμα κίνημα του 21ου αιώνα.

Στο τέλος, εσείς διαλέγετε πόσο θα σας επηρεάσει και αν αξίζει τελικά να βρεθεί στην watchlist σας μία σειρά σκέτη ομορφιά που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα.

 

 

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos