Oscars 2023: Δείτε και ακούστε τα 5 υποψήφια τραγούδια

Δημοσίευση: 4 Φεβ. 2023, 17:54
Συντάκτης:

Το Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι τείνει να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές των Όσκαρ -η κατηγορία τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει νικητές όπως οι Billie Eilish, H.E.R., Lady Gaga, John Legend και Adele, μεταξύ άλλων - αλλά οι υποψηφιότητες για τα επερχόμενα 95α  Όσκαρ είναι κυριολεκτικά “από άλλο γαλαξία”. Τα φετινά υποψήφια τραγούδια προέρχονται από δύο από τα μεγαλύτερα αστέρια της ποπ στον κόσμο, έναν γηραιότερο μουσικό του alt-rock, δύο αστέρες του Tollywood που έχουν κατακτήσει τον δυτικό κόσμο και έναν από τους πιο παραγωγικούς τραγουδοποιούς όλων των εποχών. Ο νικητής θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της 95ης απονομής των Όσκαρ, την Κυριακή 12 Μαρτίου.

<a href="/nea/ta-oskar-prepei-na-doyn-perissotero-tis-mi-agglofones-tainies/67939">Τα Όσκαρ πρέπει να "δουν" περισσότερο τις μη αγγλόφωνες ταινίες</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤα Όσκαρ πρέπει να "δουν" περισσότερο τις μη αγγλόφωνες ταινίες

Στο μεταξύ, εσείς μπορείς να δείτε παρακάτω τις φετινές υποψηφιότητες για το Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι:

"Applause" από το “Tell It Like a Woman”

Το σερί της Diane Warren για το Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι συνεχίζεται, καθώς έχει κερδίσει διαδοχικές υποψηφιότητες σε αυτή την κατηγορία κάθε χρόνο από το 2018. Η τελευταία της υποψηφιότητα έρχεται για το υμνητικό "Applause", που τραγουδά η ηθοποιός και τραγουδίστρια Sofia Carson. Αυτή είναι η 14η υποψηφιότητα της Warren στην καριέρα της, ύστερα από μια τιμητική νίκη στα 13α Governors Awards που πραγματοποιήθηκαν στις 19 Νοεμβρίου.

"Ουάου! Αυτό είναι τόσο απίστευτα ωραίο. Είναι η 14η υποψηφιότητά μου, αλλά αισθάνομαι σαν να είναι η πρώτη", ανέφερε η Warren σε δήλωσή της. "Είμαι πραγματικά ευγνώμων για την αναγνώριση αυτού του τραγουδιού".

"Hold My Hand" από το “Top Gun: Maverick”

Το αρχικό “Top Gun” κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού με το "Take My Breath Away" των Giorgio Moroder και Tom Whitlock. Περισσότερα από 30 χρόνια αργότερα, η συνέχεια προσφέρει μια άλλη power ballad με το "Hold My Hand", σε μουσική και στίχους της Lady Gaga και των BloodPop. Αυτή είναι η πρώτη υποψηφιότητα της τελευταίας, ενώ η Gaga είναι, πλέον, για τέταρτη φορά υποψήφια (τρεις φορές για Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι και μία φορά για Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία για το "A Star Is Born" του 2018), αφού στο παρελθόν είχε κερδίσει το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το "Shallow" από το "A Star Is Born".

"Ευχαριστώ πολύ την Ακαδημία που πρότεινε το τραγούδι μου "Hold My Hand" για Όσκαρ φέτος! Το να γράψω το τραγούδι για την ταινία “Top Gun: Maverick” ήταν μια βαθιά και δυνατή εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ", δήλωσε η Gaga. "Είμαι τόσο ευγνώμων για τη μαγεία της μουσικής και του κινηματογράφου".

 "Lift Me Up" από το "Black Panther": Panther: Wakanda Forever'

Με την πρώτη κανονική κυκλοφορία της μετά από έξι χρόνια, η Rihanna είναι ήδη υποψήφια για Όσκαρ. Η συναισθηματική μπαλάντα περιλαμβάνει μουσική από τη Rihanna, τον Νιγηριανό μουσικό Tems, τον σκηνοθέτη Ryan Coogler και τον συνθέτη Ludwig Göransson, ενώ οι στίχοι είναι του Tems και του Coogler. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη υποψηφιότητα τόσο του Coogler όσο και του Göransson στο καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι, αλλά τη δεύτερη συνολικά για κάθε καλλιτέχνη: Ο Coogler είχε προηγουμένως διεκδικήσει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας ως παραγωγός της ταινίας "Judas and the Black Messiah" του 2020 και ο Göransson κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για την ταινία "Black Panther" του 2018.

"Αισθάνομαι βαθιά ευγνωμοσύνη που συνεργάστηκα με τη Rihanna, τον Tems και τον Ryan Coogler σε ένα τραγούδι τόσο βαθιά προσωπικό όσο το "Lift Me Up". Το να αναγνωρίζεται από την Ακαδημία είναι τεράστια τιμή", ανέφερε ο Göransson σε δήλωσή του. “To τραγούδι έχει μεγάλη σημασία για εμάς, καθώς γράφτηκε ως φόρος τιμής στην εξαιρετική ζωή και κληρονομιά του φίλου μας, του αείμνηστου Chadwick Boseman και στην επιρροή του σε αυτή την ταινία. Ήταν για εμένα θεραπευτικό να γράψω αυτό το τραγούδι. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο περήφανοι για αυτό το μουσικό αφιέρωμα και τη μοναδική συνεργασία που το έφερε στη ζωή".

"Naatu Naatu" από το 'RRR'

"Τι είναι το Naatu;" Δεν είναι salsa, δεν είναι φλαμένκο και δεν είναι μια ερώτηση που θα χρειαστεί να κάνετε ποτέ ξανά χάρη στο “RRR”. Το κολλητικό χορευτικό νούμερο του Tollywood, που τραγουδήθηκε από τους Rahul Sipligunj και Kaala Bhairava, γράφει ιστορία ως το πρώτο τραγούδι από ινδική ταινία που προτάθηκε για Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι, με μουσική του συνθέτη M.M. Keeravaani και στίχους του Chandrabose. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη υποψηφιότητα για Όσκαρ και για τους δύο.

"Νιώθω υπέροχα", δήλωσε ο Keeravaani στο Deadline, "επειδή περιλαμβάνει τα όνειρα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, κάτι που δεν είναι αστείο. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και αξιοπιστία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα Όσκαρ είναι τα Όσκαρ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα σεβόμαστε και τα εκτιμούμε πάρα πολύ. Και είμαι πολύ περήφανος που είμαι υποψήφιος για πρώτη φορά από τη [Νότια] Ασία σε αυτή τη μουσική κατηγορία. Είμαι ενθουσιασμένος".


 

"This Is A Life" από το “Everything Everywhere All at Once”

Το πολυσυλλεκτικό sci-fi θέαμα προσφέρει ένα στοιχειωτικά αισιόδοξο ντουέτο που τραγουδούν η ιαπωνικής καταγωγής indie pop star και πρώτη φορά υποψήφια για Όσκαρ Mitski και το new-wave icon David Byrne. Ο τελευταίος είχε κερδίσει στο παρελθόν το βραβείο καλύτερης πρωτότυπης μουσικής για το "The Last Emperor" του 1987, το οποίο μοιράστηκε με τους Ryuichi Sakamoto και Cong Su. Το "This Is a Life" περιλαμβάνει μουσική από τον frontman των Son Lux, Ryan Lott, τον Byrne και τον Mitski, ενώ οι στίχοι είναι του Lott και του Byrne. Οι Son Lux είναι, επίσης, υποψήφιοι για την πρωτότυπη μουσική του “Everything Everywhere All at Once”.

"Σαν να μην έφτανε η χαρά που βοηθήσαμε στη δημιουργία αυτής της υπέροχης και παράξενης ταινίας, είμαστε εκστασιασμένοι που είμαστε υποψήφιοι για τη μουσική μας και για το τραγούδι που γράψαμε με τον David Byrne και τον Mitski για την ταινία", έγραψαν οι Son Lux στο Instagram. "Ενώ η πίστη μας στο “Everything Everywhere All at Once” είναι απεριόριστη, το να λάβουμε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, πόσο μάλλον 2, δεν ήταν στο ραντάρ των δυνατοτήτων μας σε αυτό το σύμπαν. Ευχαριστούμε την Ακαδημία για αυτή την τεράστια τιμή!!!"

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos