ΣΕΙΡΕΣ

"The name of the rose": Σέρλοκ Χολμς made by... Ουμπέρτο Έκο

Δημοσίευση: 30 Απριλίου 2019, 17:59
Συντάκτης:

Σύνοψη: Βόρεια Ιταλία, 1327. Ο φραγκισκανός μοναχός Γουλιέλμος του Baskerville, ακολουθούμενος από τον νεαρό δόκιμο μοναχό Adso της Melk, επισκέπτονται ένα απομονωμένο μοναστήρι για να συμμετάσχουν σε ένα διάλογο σχετικά με την φτώχεια ανάμεσα στο φραγκισκανό τάγμα και απεσταλμένων του Πάπα. Οι δυο τους όμως θα γίνουν μάρτυρες μιας σειράς δολοφονιών μοναχών.

Άποψη: Το «Όνομα του Ρόδου» είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα ευρωπαϊκά μυθιστορήματα που έκανε τον συγγραφέα του, Ουμπέρτο Έκο παγκοσμίως γνωστό, με το πρώτο του λογοτεχνικό έργο. Ο Ιταλός συγγραφέας, μα πάνω από όλα φιλόσοφος και καθηγητής σημειολογίας, έδωσε τα δικαιώματα του βιβλίου για την ταινία του 1986 του Jean-Jacques Annaud και προτού πεθάνει το 2016 για μια Ιταλογαλλογερμανικής παραγωγής σειρά, της οποίας είχε διαβάσει ένα προσχέδιο του σεναρίου, επομένως έγινε με την έγκρισή του. Και πράγματι η σειρά του Giacomo Battiato, που σκηνοθέτησε και συνέγραψε και τα οκτώ επεισόδια της σειράς, δείχνει έναν εντυπωσιακό σεβασμό στο σπουδαίο κείμενο του Έκο, μένοντας πολύ πιο πιστό στην πηγή του από ό,τι η ταινία. Σαφώς υπάρχουν και διαφοροποιήσεις, καθώς πάνω από όλα είναι ένα τηλεοπτικό προϊόν. Προστίθενται κάποιες σκηνές που δεν υπάρχουν στο βιβλίο, βλέπουμε και κάποιες εντυπωσιακές μεσαιωνικές μάχες, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου οπτικοποιείται στην σειρά που μέσα στα οκτώ πενηντάλεπτα επεισόδια έχει τον χρόνο να αναπτύξει τα όσα γράφονται στις πάνω από οκτακόσιες πυκνογραμμένες σελίδες του Έκο, κάτι που είναι ανέφικτο σε μία δίωρη ταινία.

Το βιβλίο καταφέρνει να συνδυάσει αριστοτεχνικά την μεσαιωνική ιστορία με φανταστικά πρόσωπα, το είδος του αστυνομικού μυθιστορήματος και την φιλοσοφία. Η σειρά παραμένει πολύ πιστή στην απόδοση της εποχής και έτσι δείχνει πόσο προσεγμένη παραγωγή είναι, αναδεικνύοντας μια περίοδο με μεγάλη ένταση, πολιτική και θρησκευτική. Βρισκόμαστε στον 14ο αιώνα, την εποχή της λεγόμενης αιχμαλωσίας της Αβινιόν, όταν για πρώτη η παπική έδρα δεν ήταν στο Βατικανό, αλλά στην γαλλική Αβινιόν. Τα διάφορα μοναστικά τάγματα (Φραγκισκανοί, Δομηνικανοί) βρίσκονται σε συγκρούσεις και η Ιερά Εξέταση κάνει την εμφάνιση της. Το φιλοσοφικό ζήτημα της γνώσης και της δύναμής της τίθεται περιστασιακά.

Το επίκεντρο της σειράς είναι η εξιχνίαση των δολοφονιών, γι΄αυτό και ο Γουλιέλμος είναι περισσότερο από μοναχός ένας Σέρλοκ Χολμς που ταξίδεψε στον ύστερο Μεσαίωνα. Και στο βιβλίο του Έκο βλέπουμε το στοιχείο του μυστηρίου και του μοναχού που μετατρέπεται σε ντετέκτιβ αλλά δεν είναι τόσο εμφανής η επίδραση από τον ήρωα του Arthur Conan Doyle. Η εξωπραγματική ευστροφία του Σέρλοκ, ο τρόπος να συνδυάζει γεγονότα και ασήμαντες κατά τα φαινόμενα λεπτομέρειες εμφανίζονται στον Γουλιέλμο που υποδύεται με μειλίχια χάρη και φυσικότητα ο John Torturro που πέραν του πρωταγωνιστικού ρόλου είναι παραγωγός και συνσεναριογράφος. Ο Damian Hardung αναλαμβάνει τον ρόλο του Adso, ενώ ο ήρωάς του είναι και ο αφηγητής της σειράς, με ένα πολύ συγκρατημένο voice over, που δεν ενοχλεί και δεν αποσπά την προσοχή. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τους Sean Connery και Christian Slater που υποδύθηκαν τους ρόλους στην ταινία. Πρόκειται για μια αρκετά διαφορετική προσέγγιση και με πολύ διαφορετικό παρουσιαστικό για τους ηθοποιούς που επελέγησαν. Ίσως αν ήταν ιταλόφωνο να ήταν πιο κοντά στην ουσία, μιας και μη αγγλόφωνες παραγωγές πλέον κατακτούν τον κόσμο, όπως στο Netflix. Πάντως ακόμα και αν έχει διαβάσει κανείς το βιβλίο η σειρά δεν θα τον κουράσει, καταφέρνει να κρατά την αγωνία, να μην βιάζεται καθόλου αλλά να ακολουθεί τους ρυθμούς του συγγραφέα.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos