ΣΕΙΡΕΣ

"My brilliant friend" season 2: Μια γυναικεία φιλία που αντέχει

Δημοσίευση: 6 Μαΐου 2020, 04:26
Συντάκτης:

Σύνοψη: Μετά τον γάμο της Λίλα με τον Στέφανο, οι δύο φίλες ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Η  Λενού επιστρέφει στο σχολείο, η Λίλα εκτονώνει την ενέργειά της στις διαφορετικές επιχειρήσεις του συζύγου της και ενώ οι συνθήκες τείνουν κάθε φορά να τις απομακρύνουν, αυτές επηρεάζονται και αλληλοεξαρτώνται με τέτοιο τρόπο ώστε επιμένουν να επιστρέφουν η μία στην άλλη.

<a href="/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Άποψη: Με νέο κύκλο και νέες περιπέτειες επιστρέφει η τηλεοπτική μεταφορά της «Τετραλογίας της Νάπολης», δίνοντας πλέον δύο πρωταγωνίστριες τόσο ανεξάρτητες όσο και εξαρτημένες από το παρελθόν τους στην υπό ανάπτυξη Νάπολη. Η Λίλα (Gaia Girace) και η Λενού ( Margherita Mazzucco) κάνουν προσπάθειες να αναγεννήσουν τις ζωές τους, με γάμους και σπουδές, όμως ασυνείδητα επιστρέφουν στους παιδικούς χαρακτήρες που είδαμε στον πρώτο κύκλο, βάσει των οποίων θα διαμορφωθεί και η νέα τους σχέση. Τα νέα κεφάλαια που ανοίγονται μπροστά τους δεν ικανοποιούν καμία από τις δύο και πολλές φορές η ζήλια και ο θυμός τρυπώνουν για να βασανίσουν τα μετεφηβικά μυαλά τους.

Με την χαρακτηριστική αισθητική της δεκαετίας του ’60, ο σκηνοθέτης Σαβέριο Κονστάντζο αιχμαλωτίζει με την ίδια θέρμη τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της Λίλα αλλά και την διστακτικότητα της Λένου που σχεδόν ζει στην σκιά της πρώτης. Σαφώς, η φιλία τους είναι μία συναισθηματική κατάσταση που δύσκολα κατανοεί κανείς σε βάθος καθώς πλέον ούτε τα ίδια προβλήματα έχουν αλλά ούτε και τις ίδιες φιλοδοξίες, αλλά στιγμιαία μπορούμε να διακρίνουμε την αληθινή φύση της στο τέταρτο επεισόδιο (σκηνοθετημένο από την Αλίτσε Ρορβάρχερ, η οποία κάνει και το voice over καθόλη την διάρκεια) όπου μία παρέα εφήβων, ανάμεσά τους και οι δύο φίλες, βιώνει ένα καλοκαίρι μοναδικής ανεμελιάς. Έκτος από ερωτικά δράματα, το επεισόδιο περιλαμβάνει και ονειρική κινηματογράφηση για να νιώσετε την ζάλη του καλοκαιριού.

Ένα ακόμα στοιχείο του βιβλίου που η σειρά κράτησε αυτούσιο, και έχει ιδιαίτερη σημασία στην ιστορία, είναι και η αφήγηση της Λενούς: ενώ θεωρητικά οι πρωταγωνίστριες είναι δύο, η οπτική γωνία ποτέ δεν αλλάζει πρόσωπο και όλα τα γεγονότα τα κατανοούμε από την πλευρά της. Έτσι και αλλιώς, αυτό που βλέπουμε δεν είναι κάτι άλλο παρά μία προσωπική εξιστόρηση, μία ανάμνηση όσων συνέβησαν.

Μέσα σε αυτά και κάτω από την επιφάνεια όπου μεγαλώνουν και εξελίσσονται οι δύο φίλες, το γενικό φόντο δεν είναι κάτι λιγότερο από ένα μάθημα ιστορίας. Η πάλη των τάξεων και η προσπάθεια των κατώτερων να ανέβουν κοινωνικά, η θέση της γυναίκας στο σπίτι αλλά και στην εργασία, ο δαχτυλοδεικτούμενος μορφωμένος, η φτώχεια και οι συνέπειές της και η ατιμώρητη βία. Γενικά, η Νάπολη του ’60 είναι μία ακόμα πόλη που ακόμα βγαίνει από τον πόλεμο αλλά στο “My Brilliant Friend” η κατάσταση βιώνεται από τον γυναικείο κυρίως πληθυσμό, που είναι καταδικασμένος να βλέπει τα πάντα ως παρατηρητής. Ανεξάρτητα με τα όσα καταφέρουν οι πρωταγωνίστριές μας, στο τέλος της σειράς ακόμα θα παλεύουν για τα αυτονόητα.

Η σειρά έχει ανανεωθεί από το HBO και το Ιταλικό Rai για τον τρίτο κύκλο.

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 6 Μαΐου 2020, 04:26
Ενημέρωση: 30 Νοε. 2020, 15:01
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos