Μια Ελληνική ταινία φαντασίας στο πιο weird φεστιβάλ του Los Angeles
Συνδέονται οι μύθοι της ελληνικής λαογραφίας με τις προκαταλήψεις στον καθιερωμένο κόσμο της τέχνης; Πώς μπορεί μια ιδέα για μια ταινία να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών μορφών τέχνης και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, ξεφεύγοντας έτσι από τα φυσικά όρια μιας κινηματογραφικής αίθουσας; Σε τί ωφελεί να έχεις φωνή, αν κανείς δεν μπορεί να την ακούσει;
Σε λίγες μέρες, το Σφύριγμα θα προσπαθήσει να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, στην Αμερικανική πρεμιέρα του στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Film Maudit 2.0, στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Ένα από τα πιο εναλλακτικά κινηματογραφικά φεστιβάλ στο Λος Άντζελες, το Film Maudit 2.0 είναι το απόλυτο hub νέων, ασυνήθιστων και ιδιαίτερων ταινιών, της πόλης των Αγγέλων. Η διοργάνωση είναι εμπνευσμένη από το περίφημο φεστιβάλ Le Film Maudit, του θρυλικού καλλιτέχνη Jean Cocteau, το οποίο το 1949 παρουσίασε ταινίες που παραμελήθηκαν προκλητικά από άλλα φεστιβάλ της εποχής και οι οποίες όμως αναγνωρίστικαν αργότερα ως αριστουργήματα του σινεμά.
Ο όρος film maudit κυριολεκτικά σημαίνει «καταραμένες ταινίες» και αυτή ακριβώς η παρουσίαση ενός αντι-κινηματογράφου στο φεστιβάλ αυτό, συνδυάζει ταινίες αφηγηματικές, ντοκιμαντέρ και πειραματικές που στο ύφος ή/και το θέμα τους είναι εσκεμμένα τολμηρές, ακραίες, συγκρουσιακές, ανησυχητικές, συγκλονιστικές ή/και ασυνήθιστες.

Με την ίδια τόλμη, η δράση του Σφυρίγματος τοποθετεί το στοιχείο του φανταστικού, όπως οι προκαταλήψεις και οι δεισιδαιμονίες, σε ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη αφήγηση που παίζει με το παραμύθι και την πραγματικότητα. Η ταινία αγγίζει ένα θέμα που αποτελεί ακόμη και σήμερα ταμπού, στο χώρο της τέχνης. Μπορεί η φωνή ενός καλλιτέχνη-δημιουργού να ακουστεί σε έναν κόσμο τέχνης φαινομενικά ελεύθερο και ανοιχτό ή μήπως η φωνή αυτή χάνεται μέσα στο αχανές τοπίο μιας βιομηχανίας που κυβερνάτε από ένα πολύπλοκο σύστημα “αξιών”;
Η ταινία, γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη και έχει χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τους δημιουργούς της, παρακάμπτοντας την ανάγκη για «παραγωγό» με την κλασική έννοια που γνωρίζουμε στον κινηματογράφο. Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάζεται ακριβώς όπως την οραματίστηκαν οι δημιουργοί του, χωρίς καμία παρέμβαση από εξωτερικούς παράγοντες.
Το Σφύριγμα, θα προβληθεί στο Highways Performance Space & Gallery στη Santa Monica, την Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 22:00 PDT, ως μέρος του προγράμματος «Uncanny Journeys» του φεστιβάλ. Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία, επιλέχθηκε μέσα από 800+ συμμετοχές από όλο τον κόσμο και είναι η μόνη Ελληνική ταινία του φετινού προγράμματος.

Οι συντελεστές της ταινίας:
Διανομή: Αίγλη Κατσίκη, Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Τσιλινίκος, Σοφία Φιλιππίδου, Λευτέρης Αγγελάκης, Μάνος Μιχαηλίδης, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Πέτρος Φραγκόπουλος, Παυλίνα Παπαδοπούλου, Μάριος Αποστολακούλης, Στελλίνα Βογιατζή, Ελένη Σινιάρη, Μαρία Περάκη, Ιωάννης Αδαμίδης.
Σκηνοθεσία: Θανάσης Πρωτάτος / Σενάριο: Σωτηρία Ιωαννίδου, Θανάσης Πρωτάτος / Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Βαβάτσης / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θανάσης Πρωτάτος / Μουσική: GAZEΛ / Ηχοληψία: Αλίκη Δήμα, Δημήτρης Κασαπίδης / Σκηνικά/Κοστούμια: Βαγγέλης Καμπέρης / Βοηθός Σκηνογράφου: Ερατώ Αραμπατζή / Μακιγιάζ: Μαρία Δούμπα / Hair Styling: Αθηνά Μαυρίδου / Βοηθοί Παραγωγής: Ανέστης Βουρβουτσιώτης, Μαριάνα Μπλαχάβα / Φωτογράφος Πλατό: Πάρης Θεοτοκίδης, Βασίλης Πετρίδης, Παναγιώτης Τσανδάρης / Video Backstage: Παναγιώτης Τσανδάρης, Βασίλης Πετρίδης.
ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων