ΣΕΙΡΕΣ

"Messiah" season 1: Η ιδέα της πίστης

Δημοσίευση: 18 Ιαν. 2020, 15:41
Συντάκτης:

Η νέα αυτή σειρά του Netflix, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον καθώς και πλήθος αντιδράσεων στη μουσουλμανική κοινότητα, με την Ιορδανία ήδη να ζητά από την πλατφόρμα την απόσυρση της. Η ιστορία Ξεκινά στην εμπόλεμη ζώνη της Δαμασκού, όταν σε ένα από τα πιο ταλαιπωρημένα πλέον μέρη της υφηλίου, ξεκινά η πορεία του Al – Masih, ενός κήρυκα που γρήγορα αποκτά φήμη προφήτη, ικανού να κάνει θαύματα, μέχρι που κινεί αναπόφευκτα το ενδιαφέρων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Η αινιγματική φιγούρα του νέου αυτού Μεσσία, που φορά τζιν μπουφάν και ανεβάζει φωτογραφίες στο Instagram, προκαλούν παγκόσμια αίσθηση και ποικίλες αντιδράσεις, με άλλους να βρίσκουν στο πρόσωπο του στήριγμα και απαντήσεις και άλλους υστεροβουλία και κινδύνους.

ΣΧΕΤΙΚΑAwake

Το Messiah είναι ένα ψυχρό και συγκροτημένο δράμα με έντονες βιβλικές αναφορές, μυσταγωγικό φωτισμό και πλάνα που παρατηρούν τη δράση με συναισθηματική απόσταση. Δίνει έτσι μία ενδιαφέρουσα οπτική στο πως θα αντιδρούσε η κοινωνία σήμερα στον ερχομό ενός Μεσσία, με τη επιστήμη, τη μόρφωση την τεχνολογία και τον καταναλωτισμό, να αλλάζουν τα δεδομένα, αν και ίσως όχι τόσο όσο θα περίμενε κανείς. Παράλληλα, πετυχαίνει κάποια κριτική σε εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ που έρχεται ως επίκαιρο σχόλιο στο σκοτεινό παρόν μας.

Η πλοκή κυλά αργά χωρίς να επιδιώκει απαραίτητα το ενδιαφέρον του θεατή, παρουσιάζοντας μία πληθώρα από ιστορίες, γλώσσες, τοπία και φυλές. Η ανάλυση των χαρακτήρων ωστόσο είναι μάλλον ισχνή και ίσως για αυτό η σειρά δυσκολεύεται να κερδίσει συμπάθεια για τους ήρωες της ή ενδιαφέρον για την ιστορία τους. Φαντάζει έτσι πιο αργή, πιο βαριά, απ’ ότι όντως είναι, με μία παντελή έλλειψη χιούμορ, κάποιες λίγες μετρημένες ανατροπές  και πολλές φορές επαναλαμβανόμενα γεγονότα που έχουν εξαντλήσει το νόημα τους.

Σε δεύτερο επίπεδο ανάλυσης ωστόσο, το Messiah αποτελεί μία σπουδή στην ιδέα της πίστης, αν όχι στο υπερφυσικό, ή στη σωτηρία, τότε σε ιδέες, σε ιδανικά, στο καθήκον ή στο έθνος. Και όσο κυλούν τα επεισόδια, τόσο γίνεται φανερό το πόσο θολά είναι τα όρια ανάμεσα σε εκ διαμέτρου αντίθετους χαρακτήρες και πολιτισμούς, το πως ο κοινός παρονομαστής της πίστης, χωρίς να έχει τελικά σημασία σε τι, απαιτεί πάντα λίγο να εθελοτυφλείς, λίγο να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις, να κάνεις θυσίες, να προσποιείσαι, να έρχεσαι αντιμέτωπος με τα ίδια τελικά ερωτήματα. Γιατί η σειρά, προσεκτική όμως είναι στην αφήγηση της και φειδωλή στις εξελίξεις της, θέτει ερωτήματα χωρίς να δίνει απαραίτητα απαντήσεις, εξερευνώντας όχι τόσο το αν υπάρχει ή όχι ο Μεσσίας, αλλά το γιατί τον έχουμε ανάγκη.

Έτσι με μία χλιαρή εξέλιξη, φτάνει σε ένα φινάλε που είναι εντελώς απροσδόκητα και αφοπλιστικά σοκαριστικό , που πιάνει τον θεατή στον ύπνο, αφήνοντας τον να καταλάβει όταν είναι πλέον αργά, ότι έπεσε και αυτός στην παγίδα, εκτεθειμένος τώρα στη πιο απελπισμένη τελικά εκδοχή της ιστορίας της, στην ωμή πραγματικότητα.

6,5 / 10

 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
tags: 
Πρώτη δημοσίευση: 18 Ιαν. 2020, 15:41
Ενημέρωση: 30 Νοε. 2020, 14:07
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Una

Una

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Το “Una” ζωντανεύει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το φημισμένο μονόπρακτο δράμα “Blackbird”...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
5793
Feelgood
5213
Tanweer
4616