ΣΕΙΡΕΣ

"Maid" season 1: Ρεαλισμός και ευαισθησία

Δημοσίευση: 8 Οκτ. 2021, 14:39
Συντάκτης:

Σύνοψη: Αφού ξεφεύγει από μια κακοποιητική σχέση, μια νεαρή μητέρα, η Alex, βρίσκει δουλειά ως καθαρίστρια, καθώς παλεύει να ζήσει το παιδί της και να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον.

<a href="/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Άποψη: Η ιστορία μιας νεαρής μητέρας με παιδί είναι η βασική υπόθεση της νέας σειράς του Netflix βασισμένη ή εμπνευσμένη (όπως αναφέρεται και στην αρχή της σειράς) από τις αναμνήσεις της Stephanie Land, όπως καταγράφηκαν στο βιβλίο Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother’s Will to Survive.

Η συγγραφέας τόσο σε αυτό το βιβλίο της όσο και σε άλλα βιβλία και άρθρα, ρίχνει την προσοχή της στην φτώχεια και στην εξαθλίωση σε διάφορες γωνιές των ΗΠΑ και κυρίως το γυναικείο βίωμα. Η σειρά της Molly Smith Metzler για να αναπτυχθεί σε δέκα πενηντάλεπτα επεισόδια ανοίγει αρκετά την πλοκή, εντάσσει και άλλους χαρακτήρες και έτσι διευρύνεται το βασικό στόρι που όμως είναι ένα. Πώς μια γυναίκα στην σύγχρονη Αμερική -και όχι μόνο, διότι όπως γίνεται η αφήγηση της σειράς, αποκτά οικουμενικότητα η ιστορία της Alex- μπορεί να επιβιώσει έχοντας ένα μικρό παιδί και χωρίς πολλά χρήματα και σύζυγο.

Ένα έξυπνο τρικ του Maid είναι ότι μας δείχνει πώς ξεκινάει η ηρωίδα με περίπου είκοσι δολάρια και πώς ζει με αυτά βάζοντας στο πάνω δεξί μέρος της οθόνης τις προσθαφαιρέσεις των όσων κερδίζει και όσων ξοδεύει, με αποτέλεσμα να δίνει παλμό και να προκαλεί αγωνία στον θεατή για το αν θα ανταπεξέλθει η πρωταγωνίστρια. Μια αίσθηση τηλεοπτικού ριάλιτι επιβίωσης που όμως πετυχαίνει και δεν χαλάει κάτι από την δραματικότητα της πλοκής.

Το μόνο που κάπως διαρρηγνύει τον συμπαγή ιστό είναι η διάρκεια και το αναγκαστικό ξεχείλωμα κάθε γεγονότος. Πρόκειται για μια θαυμάσια σειρά με ενδιαφέρουσα υπόθεση που όμως θα ήταν πολύ πιο δεμένη και συμπαγής αν είχε μικρότερη διάρκεια -τουλάχιστον τρία επεισόδια λιγότερα.

Παρόλα αυτά, στο πρόσωπο της Alex, της κοπέλας που δεν μένει πια με τον σύντροφό της και γίνεται οικιακή βοηθός ώστε να ζήσει, ενώ παράλληλα βλέπουμε και την σχέση με την μητέρα της, έχουμε την ιδανική πρωταγωνίστρια, την φοβερή Margaret Qualley. Οι πιο πολλοί την θυμούνται πρόσφατα από το ταραντινικό Κάποτε στο Χόλιγουντ, ενώ άλλοι από μια άλλη εξαιρετική σειρά, το Leftovers του HBO. Κάποιοι άλλοι ίσως την ξέρουν απλώς ως κόρη της Andie MacDowell, η οποία υποδύεται και την μάνα της στο Maid.

Μάλιστα, οι δύο γυναίκες έχουν τρομερή χημεία, το οποίο δεν είναι δεδομένο λόγω της σχέσης τους. Η MacDowell, επίσης, είναι στα καλύτερά της, ίσως ο καλύτερος ρόλος που έχει κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Όσον αφορά όμως την Qualley αποδεικνύεται η καλύτερη επιλογή, καθώς έχει μια αφοπλιστική φυσικότητα και έναν πηγαίο αυθορμητισμό, ξέροντας πώς να διαχειριστεί και τις πιο δύσκολες και τις πιο απλές στιγμές της ηρωίδας της.

Μια σειρά κοινωνικού ρεαλισμού και ευαισθησίας που θίγει πολλά ζητήματα γύρω από την μητρότητα σε νεαρή ηλικία, μέσα από το πορτρέτο της Alex.

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 8 Οκτ. 2021, 14:39
Ενημέρωση: 8 Οκτ. 2021, 15:56
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos