ΣΕΙΡΕΣ

"Magpie murders": Ισορροπημένο και καλοφτιαγμένο pasatiempo

Δημοσίευση: 15 Απριλίου 2022, 17:11
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας Άλαν Κόνγουεϊ (Κόνλεθ Χιλ) έχει κερδίσει εκατομμύρια, παράγοντας μια σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων α λα Αγκάθα Κρίστι με ήρωα τον αλάνθαστο ντετέκτιβ Άτικους Πουντ (Τιμ ΜακΜάλαν).

<a href="/nea/fallout-season-1-oi-fan-tha-apotheosoyn/69796">"Fallout" season 1: Οι φαν θα το αποθεώσουν</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Fallout" season 1: Οι φαν θα το αποθεώσουν

Ο αιφνίδιος θάνατός του, σε συνδυασμό με το γεγονός πως από το χειρόγραφο του τελευταίου του βιβλίου λείπει το τελευταίο κεφάλαιο (αυτό που αποκαλύπτει το δολοφόνο), θα οδηγήσουν την επί χρόνια εκδότριά του, Σούζαν (Λέσλι Μάνβιλ), σε μια προσπάθεια διαλεύκανσης και των δύο μυστηρίων, που απ’ό, τι φαίνεται είναι αλληλένδετα.

Άποψη: Ο Άντονι Χόρογουϊτς, συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου, προσάρμοσε σεναριογραφικά την πλοκή του στην -κατά δήλωσή του- πρώτη απολύτως επιτυχημένη μεταφορά μυθιστορήματός του στη μικρή οθόνη.Μετά από δύο χρόνια συγγραφής drafts επί drafts, ένιωσε δικαιωμένος από το τελικό αποτέλεσμα και, πράγματι, το δουλεμένο και καλοζυγισμένο του σεναρίου αποτυπώνεται απόλυτα στα έξι επεισόδια αυτής της mini series.

Με έναν πολύ έξυπνο και παιχνιδιάρικο τρόπο, το μυθοπλαστικό σύμπαν των bestsellers whodunits του Κόνγουεϊ τέμνεται με αυτό της πραγματικής του ζωής, δημιουργώντας πολλαπλά επίπεδα τόσο προωθητικά της δραματουργίας όσο και σχολιαστικά της ίδιας της δημιουργικής διαδικασίας ενός συγγραφέα και των πηγών της έμπνευσής του.Διασταύρωση που, όταν εκτελείται προσεγμένα, οδηγεί σε τουλάχιστον ενδιαφέροντα αποτελέσματα (ας μην ξεχνάμε και το -περισσότερο κρυπτικό και gloomy- Nocturnal Animals).

Και τα δύο αυτά επίπεδα κυριαρχούνται από μια ντετεκτιβική φιγούρα έκαστο (στον χώρο του βιβλίου δεσπόζει ο Πουντ, ενώ στην «πραγματική» ζωή χρέη ιδιωτικού ερευνητή εκτελεί εξ ανάγκης η Σούζαν), ανακαλώντας και επικαιροποιώντας αντίστοιχα το -γνώριμο πλην αγαπημένο- σύμπαν της Αγκάθα Κρίστι.Το τελευταίο, μάλιστα, επιτυγχάνεται με πολύ ισορροπημένους όρους, αφομοιώνοντας οργανικά στην old school, murder mystery θεματική τον σημερινό κόσμο του coming out οικογενειαρχών και των mass media κολοσσών.

Επομένως, συνολικά πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση ενός κατεξοχήν bingewatchικού material, που ξεδιπλώνεται με τον ακριβώς σωστό ρυθμό και υπηρετείται από στιβαρές γενικά ερμηνείες (ειδική μνεία στην παρουσία στο cast του Αλέξανδρου Λογοθέτη σε σημαντικό, κιόλας, ρόλο και με σχετικά αποδυναμωμένο το starterpack των κλισέ, με τα οποία συνήθως «φορτώνονται» οι Έλληνες χαρακτήρες στις ξενόγλωσσες παραγωγές). 

Και που, τέλος, πέρα από το ότι εκσυγχρονίζει μια αρκετά κορεσμένη φόρμα, φροντίζει να το κάνει δίχως σοβαροφάνεια, με τρόπο πνευματώδη και φρέσκο. Ιδανικό, καλοφτιαγμένο pasatiempo.

H σειρά προβάλλεται στο Novacinema 4. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos