Μάγεψε η Ευτυχία στην επίσημη πρεμιέρα της

Δημοσίευση: 10 Δεκ. 2019, 19:22

Μάγεψε το κατάμεστο Παλλάς η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Ευτυχία», παρουσία του σκηνοθέτη Άγγελου Φραντζή και των συντελεστών.

<a href="/nea/pasha-me-tin-tileoptiki-premiera-tis-eytyhias/62515">Πάσχα με την τηλεοπτική πρεμιέρα της Ευτυχίας</a>ΣΧΕΤΙΚΑΠάσχα με την τηλεοπτική πρεμιέρα της Ευτυχίας

Μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες των τελευταίων χρόνων που αποτυπώνει εύθυμα και παράλληλα δραματικά την πορεία της σπουδαίας στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Δεν πρόκειται για μια συμβατική βιογραφία αλλά για μια ενδιαφέρουσα και φρέσκια εξιστόρηση της πορείας σε σενάριο της Κατερίνας Μπέη με την Κάτια Γκουλιώνη να υποδύεται την Ευτυχία σε νεαρή ηλικία, όταν φεύγει από το Αϊδίνι και έρχεται στην Ελλάδα ξεκινώντας την ενασχόλησή της αρχικά με το θέατρο πλάι στην Κοτοπούλη και μετά με την στιχουργία, ενώ η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη την υποδύεται σε ωριμότερη ηλικία, όταν πλέον έχει καθιερωθεί αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο προσωπικά όσο και οικονομικής φύσεως λόγω της εμμονής της με τον τζόγο.

Βασισμένη στον ταραχώδη βίο και το σπουδαίο έργο που κληρονόμησε η ελληνική μουσική από τη μεγαλειώδη πένα της στιχουργού, η ταινία αντλεί έμπνευση από τα πάθη και τις αδυναμίες αυτής της πληθωρικής, αντισυμβατικής και πρωτοπόρου γυναίκας, που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στο λαϊκό τραγούδι. Η μοναδική της προσωπικότητα αποτυπώθηκε στους στίχους της που μεταμορφώθηκαν σε μερικές από τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες επιτυχίες, όπως τα «Περασμένες μου αγάπες», «Όνειρο απατηλό», «Είμαι αητός χωρίς φτερά», «Ηλιοβασιλέματα», «Η φαντασία», «Είσαι η ζωή μου», «Μαντουμπάλα», «Στ΄ Αποστόλη το κουτούκι», «Πετραδάκι, πετραδάκι», «Μου σπάσανε τον μπαγλαμά», «Δύο πόρτες έχει η ζωή» («Το τελευταίο βράδυ μου»), «Ρίχτε στο γυαλί φαρμάκι».

Στην ταινία αποφασίστηκε εξ αρχής να εμφανίζονται δύο διαφορετικές ηθοποιοί στον ίδιο ρόλο. Μια απόφαση που είχε ρίσκα και πολύ ενδιαφέρον. «Γιατί βεβαίως μπορεί κάποιος θεατής να χάσει την ταύτιση περνώντας από τον ένα χαρακτήρα στον άλλον. Παρ’ όλα αυτά εμείς επιλέξαμε να έχουμε δύο διαφορετικές ηθοποιούς για να φωτίσει η καθεμιά διαφορετικά τις πλευρές που αντιστοιχούν στην εποχή που ερμηνεύει. Άλλωστε, θα ήταν δύσκολο και ψεύτικο μια ηθοποιός να ξεκινάει από μία πολύ νεαρή ηλικία και να φτάσει σε μία πολύ μεγάλη ηλικία. Κάναμε πολλή δουλειά με τις δύο ηθοποιούς για να βρεθεί ο κοινός τόπος, η ουσία του χαρακτήρα και πώς φωτίζεται από τις διαφορετικές ηλικίες. Κάναμε αρκετούς μήνες πρόβα για να βρούμε τον ίδιο τρόπο και στις δύο, πολλούς αυτοσχεδιασμούς, πολλά κομμάτια εκτός ταινίας για να βρούμε πού βρίσκεται αυτός ο χαρακτήρας. Η μία ηθοποιός έπαιρνε τον ρόλο της άλλης ή έπαιρνε την ηλικία της άλλης ούτως ώστε να βρούμε τα κοινά σημεία» εξηγεί ο Άγγελος Φραντζής για τη διαδικασία.

«Κάναμε πολλή προετοιμασία με τον Άγγελο Φραντζή και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, με την οποία δουλέψαμε μαζί για να έχουμε έναν κοινό άξονα στον χαρακτήρα με πάρα πολλούς αυτοσχεδιασμούς. Δουλέψαμε κάπως πιο ελεύθερα πριν να μπούμε στο σενάριο» συμπληρώνει η Κάτια Γκουλιώνη. «Αντιμετωπίσαμε πέντε δεκαετίες με διαφορετικούς χώρους, σπίτια, ντεκόρ, ρούχα, φωτογραφία. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Πέρα από το μακιγιάζ, ψάξαμε να βρούμε τι κάνει ένα σώμα και τι βαραίνει έναν ανθρώπινο νου και οργανισμό».

«Κάναμε αυτοσχεδιασμούς αναφερόμενες και σε παλιότερες εποχές, σε βιώματα και εμπειρίες της, πώς αυτά εγγράφηκαν στον ψυχισμό της, πράγματα σκοτεινά για το οποία δεν ήθελε να μιλάει, όπως μια περίοδο αιχμαλωσίας που είχε βιώσει την περίοδο της μικρασιατικής καταστροφής. Αργότερα κάναμε αυτοσχεδιασμούς με τα κοντινά της πρόσωπα, όπως με τον Παπαγιανόπουλο, ξεκίναγε η μία και μετά με σήμα του Άγγελου έμπαινε η άλλη σαν να ήμασταν το ίδιο πρόσωπο, για να αποκτήσουμε κοινούς εκφραστικούς κώδικες. Συζητήσαμε πολύ οι τρεις μας για τον εσωτερικό της κόσμο και πώς εκφραζόταν εξωτερικά για να έχουμε μια κοινή γλώσσα, στις χειρονομίες, στην εκφραστικότητα των χεριών, πώς σβήνει το τσιγάρο πώς το κρατάει. Το μολύβι, η εμμονή της με το χαρτί, οι σχέσεις της με τους άλλους, με τις κόρες της, με τον Λουκά που είναι ο κοντινός της άνθρωπος» θυμάται η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Μια πλειάδα ταλαντούχων ηθοποιών εμφανίζεται σε ρόλους γνώριμους, όπως ο Παύλος Ορκόπουλος και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης ως οι δύο άντρες που σημάδεψαν την ζωή της, η Κατερίνα Διδασκάλου ως Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Αντώνης Λουδάρος ως Μάνος Χατζιδάκις, η Ματθίλδη Μαγγίρα ως Ρένα Βλαχοπούλου, η Χρύσα Ρώπα ως Σωτηρία Μπέλου και πολλοί ακόμα.

Μια παραγωγή της Tanweer Productions, ένα πολύ θετικό βήμα για την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή, σε συμπαραγωγή της CosmoteTV. Στους κινηματογράφους από 19 Δεκεμβρίου.

Περισσότερα για την ταινία και τρέιλερ εδώ.   

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos