Λίνα Μενδώνη: "Επικίνδυνος άνθρωπος ο Δημήτρης Λιγνάδης. Μας εξαπάτησε"

Δημοσίευση: 19 Φεβ. 2021, 16:14

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παραχώρησε συνέντευξη τύπου στους διαπιστευμένους συντάκτες όπου τοποθετήθηκε για πρώτη φορά επίσημα για το θέμα των αλεπάλληλων σεξουαλικών κακοποιήσεων με δράστη τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη. Έπεισε ελάχιστους, αρνήθηκε την πολιτική ευθύνη, απέκλεισε την πιθανότητα να παραιτηθεί:

<a href="/nea/anakoinosi-toy-ypoyrgeioy-politismoy-gia-ta-peristatika-vias-ston-kallitehniko-horo/63951">Ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για τα περιστατικά βίας στον καλλιτεχνικό χώρο</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑνακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για τα περιστατικά βίας στον καλλιτεχνικό χώρο

"Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προκύπτει τώρα. Οταν επελέγη ο Δημήτρης Λιγνάδης για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, συγκέντρωνε όλες τις προϋποθέσεις ως ηθοποιός και σκηνοθέτης για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού. Δεν είναι χθεσινός στο Εθνικό. Ηταν παρών στο Εθνικό από το 1986, δεν υπήρχαν αντιρρήσεις ότι μπορεί να αναλάβει τη θέση. Δεν είχε βρεθεί κάποιος να μου πει το παραμικρό για την ιδιωτική του ζωή. Ο κ. Σκουρολιάκος, ο κ Γεωργουσόπουλος και η κ. Ακρίτα που ήταν πιο κοντά στον χώρο του θεάτρου, είμαι βέβαια ότι αν κάτι ήξεραν θα το είχαν καταγγείλει.Τον πιέσαμε πολύ να μάθουμε αν οι φήμες αληθεύουν. Μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε με βαθιά υποκριτική τέχνη, μας είπε ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν, εξακολουθούσε να επιμένει, παραιτήθηκε μετά τη συνέντευξη του Νίκου Σ. που επέδρασε καταλυτικά στην απόφασή του να παραιτηθεί. Με εξαπάτησε προσωπικά.

Ο Πρωθυπουργός γνώριζε τον Λιγνάδη μόνο ως ηθοποιό. Ας ψάξουν μια φωτογραφία που να δείχνει ότι ο πρωθυπουργός ή εγώ κάναμε προσωπική παρέα μαζί του. Δεν θα βρουν.Πώς γίνεται να υπάρχει πολιτική ευθύνη όταν δεν γνωρίζαμε; Η σημερινή πολιτική ηγεσία δεν γνώριζε τίποτα για αυτά όλα, τα οποία αφορούν στην προσωπική ζωή του Δημήτρη Λιγνάδη, τα οποία είναι καταδικαστέα και αποτρόπαια.

Δεν συγκαλύψαμε τίποτα. Δεν καθυστέρησα καθόλου. Η σεξουαλική βία είναι φρικιαστική και επονείδιστη υπόθεση. Είμαστε κράτος δικαίου και γι' αυτό προχωρούμε δια της θεσμικής οδού, της δικαιοσύνης. Δεν συγκαλύψαμε τίποτα. Δεν καθυστέρησα καθόλου. Η επώνυμη καταγγελία για θύτη και θύμα προέκυψε χθες τα ξημερώματα.

Θα ήθελα να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Μπορέσαμε να παρέμβουμε θεσμικά και έγινε αυτό που ζητούσαμε από την πρώτη στιγμή, οι καταγγελίες να είναι συγκεκριμένες και να απευθύνονται εκεί που πρέπει να απευθύνονται. Η συγκεκριμένη μαρτυρία μας συγκλόνισε. Δεν είναι καθόλου εύκολο όταν κανείς ακούει τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Η σεξουαλική βία υπό οποιαδήποτε μορφή της, πολλώ μάλλον όταν συνδέεται με παιδιά και ανήλικους, είναι μια εξαιρετική σοβαρή υπόθεση, μια φρικιαστική υπόθεση που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εντός θεσμικού πλαισίου.

Η καταγγελία με όνομα και επώνυμο προέκυψε χθες τα ξημερώματα. Ποτέ δεν ήρθε κανένας δημοσίως και επισήμως να κάνει κάποια καταγγελία. Το ότι τον απέπεμψε το Εθνικό για ανάρμοστη συμπεριφορά δεν το γνωρίζαμε δεν υπήρχε καταγγελία γραπτώς. Για να παρέμβει η Δικαιοσύνη έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες.

Αντιμετωπίζουμε μια άκρως αντιθεσμική συμπεριφορά. Ο εισαγγελέας θα εξετάσει κάθε πτυχή. Δεν είμαστε εμείς εισαγγελείς. Δεν έχουμε μόνο τη βία και την κακοποίηση, τη διαστροφική συμπεριφορά του θύτη και των θυτών, αντιμετωπίζουμε μια άκρως αντιθεσμική συμπεριφορά, κραυγές που ζητούν να στήσουμε δικαστήρια εκ των ενόντων και όχι δια της νομικής οδού και της δικαιοσύνης. Αυτό μας ξεπερνά. Είμαστε κράτος δικαίου. Οτιδήποτε άλλο θίγει τη δημοκρατία και το κύρος των θεσμών, γι' αυτό σήμερα το πρωί, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, κατέθεσα αναφορά, ένα υπόμνημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου θέτω στην υπηρεσία της δικαιοσύνης το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των εποπτευομένων του φορέων. Αυτονοήτως, έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεσή τους για την περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η προσωπική μου κατάθεση για οποιαδήποτε υπόθεση και σε οποιοδήποτε στάδιο".

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που ακολούθησαν, η Υπουργός Πολιτισμού σχολίασε για:

Το θέμα συγκαλυψης: "Εμείς να συγκαλύψουμε τι; Εμείς δεν ξέραμε. Δεν γνωρίζαμε δεν υπάρχει  τμήμα ασφάλειας και σεξουαλικού εγκλήματος στο υπουργείο. Η σημερινή πολιτική ηγεσία δεν γνώριζε τίποτα για την προσωπική ζωή του που είναι καταδικαστέα. Ποιος θα ήταν αφελής εάν γνώρισε να τοποθετήσει σε δημόσια θέση;" 

Την κριτική που δέχεται από καλλιτέχνες και την απαίτηση για παραίτησή της: "τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, δημιουργούν την πραγματικότητα. Ο καθένας μπορεί να εκφράζεται, αυτή είναι η Δημοκρατία".

Την πολιτική της ευθύνη: "Πολιτική ευθύνη γιατί να έχω; Για την επιλογή κάποιου για τον οποίο δεν υπήρξε καμία αντίρρηση την εποχή που επελέγη; Γιατί δεν μας είπε κανείς αυτά που λέγανε ότι ξέρανε; Η ευθύνη είναι σε εκείνους".

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos