ΣΕΙΡΕΣ

"Life after life": Πεθαίνει και ξαναγεννιέται σε συνεχή λούπα

Δημοσίευση: 7 Ιαν. 2023, 19:34
Συντάκτης:

Σύνοψη: Μια χιονισμένη νύχτα του 1910, η Ούρσουλα Τοντ γεννιέται και πεθαίνει πριν προλάβει να πάρει την πρώτη της ανάσα. Την ίδια νύχτα ξαναγεννιέται, αλλά αυτήν τη φορά επιζεί. Όσο η ζωή της Ούρσουλα προχωρά, εκείνη περιηγείται στα βαρυσήμαντα γεγονότα του 20ου αιώνα, μέσα από 2 παγκόσμιους πολέμους, την ισπανική γρίπη και μια συνάντηση με τον Χίτλερ.

<a href="/nea/fallout-season-1-oi-fan-tha-apotheosoyn/69796">"Fallout" season 1: Οι φαν θα το αποθεώσουν</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Fallout" season 1: Οι φαν θα το αποθεώσουν

Άποψη: Το έξυπνο, πολυσυμπαντικό μυθιστόρημα της Κέιτ Άτκινσον (2013) μετατρέπεται εδώ σε ένα τηλεοπτικό δράμα με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και τρυφερότητα, που προσφέρεται για στοχασμό και φιλοσοφικές συζητήσεις. Βασισμένη  στη μελαγχολική αλήθεια ότι η ύπαρξη είναι αφόρητα εύθραυστη και ότι ο κόσμος μας είναι ένας επικίνδυνος τόπος, γεμάτος εμπόδια, η σειρά παρουσιάζει την ιστορία της Ούρσουλα, που γεννιέται το 1910, πεθαίνει και ξαναγεννιέται σε μια συνεχή λούπα.

Κάθε φορά που η Ούρσουλα πέφτει θύμα των θανάσιμων παγίδων της ζωής, ξεκινά από την αρχή, χωρίς να θυμάται τις προηγούμενες ζωές της, αλλά ούτε και να τις ξεχνάει εντελώς. Οι θάνατοι του παρελθόντος της αφήνουν ένστικτα που την προστατεύουν, πλέον από τον θάνατο -απόφυγε το νερό, μείνει μακριά από τα παράθυρο, μην πατάς εκεί, μην καθυστερείς- και που σταδιακά παρατείνουν τη ζωή της και, αν η ίδια το διαχειριστεί σωστά, παρατείνουν και τη ζωή των ανθρώπων που αγαπά.

Η Νεοζηλανδή ηθοποιός Τομαζίν Μακέντζι (The Power of the Dog, Jojo Rabbit) ηγείται ενός ισχυρού καστ ως η έφηβη και ενήλικη Ούρσουλα. Η Μακέντζι είναι αρκετά “φευγάτη” για να μεταφέρει την παραδοξότητα που αποκτά η Ούρσουλα μετά από μια ζωή γεμάτη προηγούμενες ζωές, αλλά και αρκετά σταθερή για να κρατήσει τον χαρακτήρα παρόντα και πιστευτό στις πολλές πραγματικότητές της.

Η όλη διασκευή διοχετεύει την ιστορία μέσα από χαρακτήρες που μοιάζουν αληθινοί, καθώς κάτι τόσο μεγάλο όσο ένας παγκόσμιος πόλεμος εξιστορείται με όρους συνηθισμένης ζωής, μέσα από κοτέτσια, θλιβερά δώρα γενεθλίων και απώλειες. Η γραφή της Άτκινσον χαρακτηρίζεται από ένα κάπως στεγνό χιούμορ και έλλειψη συναισθηματισμού, κάτι που έχει μεταφερθεί άμεσα στην οθόνη.

Γενικά, πολύ λίγες αλλαγές φαίνεται να έχουν γίνει σε σχέση με το αρχικό υλικό, όπως το μοτίβο των επανειλημμένων θανάτων της Ούρσουλα που αποδίδεται στη σειρά με λιτή και «παγωμένη» ομορφιά, καθώς το χιόνι αρχίζει να πέφτει στο παρόν της, προτού το πτώμα της βρεθεί στον πάτο ενός πηγαδιού.

Το αποτέλεσμα συνολικά είναι όμορφο, ωστόσο, δεν είναι μια σειρά που θα παρακολουθήσει εύκολα ο καθένας, ειδικά εκείνοι που από τη φύση τους φοβούνται τους κινδύνους. Η θλίψη τυλίγει την πλοκή από επεισόδιο σε επεισόδιο, αλλά η αναγκαστικά επώδυνη πορεία που ακολουθεί αυτό το δράμα οδηγεί τελικά σε ένα ενθαρρυντικό τέλος.

H σειρά στριμάρει Cosmote TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos