Kρίστοφερ Νόλαν: "Χρειαζόμαστε τις ταινίες"

Kρίστοφερ Νόλαν: "Χρειαζόμαστε τις ταινίες"
Δημοσίευση: 21 Μαρτίου 2020, 17:43
Συντάκτης:

Όπως και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου που πλήττονται από τον Covid-19, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έτσι και στην Αμερική ο χώρος της κινηματογραφικής βιομηχανίας υποφέρει, με τα σινεμά να έχουν κλείσει και να συνιστούν και τα ίδια τα στούντιο να μένει ο κόσμος μέσα στο σπίτι. Μπορεί οι streaming υπηρεσίες να έχουν την τιμητική τους καθώς όλοι κάθονται σπίτι και βλέπουν ταινίες από εκεί, μπορεί κάποιες ταινίες που θα βγαίναν τώρα στα σινεμά, εν τέλει να τις δούμε σε Netflix ή σε οτιδήποτε παρόμοιο, όμως ο κινηματογράφος όπως τον ξέρουμε βιώνει μεγάλο πλήγμα.

ΣΧΕΤΙΚΑΔες 3 ταινίες του Γιάννη Οικονομίδη δωρεάν online

Ο λάτρης του κινηματογράφου ως και ο ίδιος ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς του, ο πέντε φορές υποψήφιος για Όσκαρ Christopher Nolan, με κείμενό του στην Washington Post υπενθυμίζει στους σινεφίλ πόσο σημαντική είναι η κινηματογραφική εμπειρία και πόσο την χρειαζόμαστε όταν όλη αυτή η πανδημία φτάσει στο τέλος της, καθώς όπως μας υπενθυμίζει, κάτι που ίσως δεν σκεφτόμαστε όλοι με την πρώτη, ότι δεν είναι μόνο οι σταρ, αλλά χιλιάδες άλλοι που ίσως απολυθούν μετά την οικονομική δυσπραγία πολλών εταιρειών.

«Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τις ταινίες, το μυαλό τους πηγαίνει πρώτα στους σταρ, στα στούντιο, στο φανταχτερό κομμάτι. Αλλά η κινηματογραφική βιομηχανία είναι όλοι: οι άνθρωποι που εργάζονται, που ασχολούνται με τον εξοπλισμό, που παίρνουν τα εισιτήρια, που κλείνουν τις ταινίες, που πωλούν τις διαφημίσεις, που καθαρίζουν τουαλέτες στα τοπικά σινεμά. Κανονικοί άνθρωποι, πολλοί πληρώνονται με ωρομίσθιο και όχι με κανονικό μισθό, που κερδίζουν τα προς το ζην δουλεύοντας στους πιο προσιτούς και δημοκρατικούς από τους τόπους συγκέντρωσης που έχουμε».

Ξέρουμε άλλωστε πόσο πολύ υποστηρίζει ο Nolan το σινεμά είτε αφορά την αγάπη του για το παραδοσιακό φιλμ αντί του ψηφιακού είτε εν προκειμένω τους εργαζομένους που αφανώς στηρίζουν την βιομηχανία.

«Ως σκηνοθέτης, η δουλειά μου ποτέ δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς αυτούς τους εργαζομένους και το κοινό που καλωσορίζουν. Συμπληρωματικά της βοήθειας που χρειάζονται οι εργαζόμενοι από την κυβέρνηση, η κινηματογραφική κοινότητα χρειάζεται μια στρατηγική και μακροπρόθεσμη συνεργασία με τα στούντιο. Οι περασμένες εβδομάδες ήταν μια υπενθύμιση, αν χρειαζόμασταν μία, ότι υπάρχουν πτυχές της ζωής μας που είναι πολύ πιο σημαντικές από το να πηγαίνουμε σινεμά. Αλλά όταν σκεφτείτε τι παρέχουν οι κινηματογράφοι, ίσως τελικά δεν είναι τόσο πολύ περισσότερες όσο νομίζετε».

Κλείνοντας ο σκηνοθέτης σημειώνει πως «Οι κινηματογράφοι έχουν γίνει πιο σκοτεινοί και θα παραμείνουν έτσι για λίγο ακόμα. Αλλά οι ταινίες δεν παύουν να έχουν αξία. Μεγάλο μέρος αυτής της βραχυπρόθεσμης ζημίας είναι ανακτήσιμο. Όταν αυτή η κρίση περάσει, η ανάγκη για συλλογική ανθρώπινη δέσμευση, η ανάγκη να ζούμε και να αγαπάμε και να γελάμε και να κλαίμε μαζί θα είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Ο συνδυασμός αυτής της ανεκμετάλλευτης ζήτησης και της υπόσχεσης νέων ταινιών θα μπορούσε να ενισχύει τις τοπικές οικονομίες και να συνεισφέρει δισεκατομμύρια στην εθνική οικονομία. Δεν το χρωστάμε μόνο στους 150000 εργαζομένους της μεγάλης αμερικανικής  βιομηχανίας να τους συμπεριλάβουμε σε αυτούς που βοηθάμε, το χρωστάμε στους εαυτούς μας. Χρειαζόμαστε τις ταινίες που μπορούν μας προσφέρουν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
12029
Feelgood
9042
Tanweer
3463