ΣΕΙΡΕΣ

"Jett" season 1: Στυλιζαρισμένο και βαθιά κλισέ

Δημοσίευση: 7 Aug 2021, 19:41
Συντάκτης:

Σύνοψη: H Daisy “Jett” Kowalski είναι μια κορυφαίου επιπέδου κλέφτρα, που έχει προσφάτως αποφυλακιστεί και προσπαθεί να μείνει μακριά από τον πρότερο βίο της. Ο τελευταίος όμως δεν προτίθεται να την εγκαταλείψει τόσο εύκολα και η επόμενη δουλειά είναι ήδη στα σκαριά. Τα πράγματα όμως αυτή τη φορά είναι πολύ, πολύ μπερδεμένα.

<a href="/nea/am-i-being-unreasonable-odyniro-kai-geloio-tis-anthropinis-yparxis/69760">"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης

Άποψη: Τα περιεχόμενα του “Jett” θα μπορούσαν εύκολα να περιγραφούν με το «όλα, πολύ». Η σειρά που υπογράφει και σκηνοθετεί ο Sebastian Gutierrez είναι ένα στυλιζαρισμένο παράγωγο μιας τετριμμένης συνταγής, με όλα τα κακά και καλά της χαρακτηριστικά.

Έχουμε μια μοιραία, ποθητή, ολιγόλογη, έξυπνη και οργανωμένη γυναίκα εγκληματία που αποτελεί πόλο έλξης τόσο ερωτικά όσο και επαγγελματικά. Η Jett, με την οποία η Carla Gugino κάνει μια ικανότατη δουλειά ως συνήθως, είναι επιπλέον μητέρα ενός μικρού κοριτσιού, της Alice (στον ρόλο η Violet McGraw, που έπαιξε την κόρη της Gugino και στον πρώτο κύκλο του “The Haunting of Hill House”), και διατηρεί μεικτά κίνητρα σχετικά με το τι θέλει να κάνει και ποια θέλει να είναι. Γύρω από αυτήν κινείται ένα σύνολο χαρακτήρων και μικροαφηγήσεων, οι διαστάσεις των οποίων παραμένουν στην πλειονότητά τους μικρές και συχνά αναίτια προκλητικές.

Η εξέλιξη είναι λαβυρινθώδης και αυτό άλλοτε ευνοεί την συνοχή και άλλοτε απλά την διαλύει. Υπάρχουν πολλές παράλληλες ιστορίες και αρκετές ανατροπές, ενώ τα γκάζια ανεβαίνουν σημαντικά μετά την μέση των εννέα επεισοδίων. Συχνά ο Gutierrez χρησιμοποιεί χρονικές αναδρομές, τόσο για να παίξει με την στιγμή όσο και για να εμβαθύνει την κατανόησή μας σε σχέση με το παρελθόν των χαρακτήρων και τα γεγονότα που τους έφεραν στο ορισμένο παρόν συνθέτοντας ένα αφηγηματικό παζλ. Αυτά τα στοιχεία, μαζί με μια προσεγμένη εικόνα, συνθέτουν ένα εύκολο, γρήγορο και μικρών απαιτήσεων αποτέλεσμα, από το οποίο βέβαια δεν λείπουν ορισμένες ενοχλητικές σκηνές.

Το βασικό πρόβλημα της σειράς όμως είναι ότι είναι κάτι παλιό, από το οποίο δυσκολεύεται να ξεφύγει. Η ίδια η ιστορία, οι χαρακτήρες και η εξέλιξή τους, ακόμα και οι διάλογοι πατάνε σε κάτι τόσο τυποποιημένο και βαθιά κλισέ, που απογοητεύει. Ως πότε θα παρακολουθούμε το ίδιο πρότυπο γυναίκας εγκληματία να περιδιαβαίνει με καμπαρντίνα, σέξι εσώρουχα και πανύψηλα τακούνια τα λόμπι ξενοδοχείων; Ως πότε η φράση ενός ανθρώπου πριν πεθάνει, επηρεασμένου από την ακατανίκητη σεξουαλικότητα της πρωταγωνίστριας, θα είναι το «Τι γεύση έχει το αιδοίο σου;», για να λάβει την ασύλληπτη απάντηση «Καλοκαίρι»;

Ο Sebastian Gutierrez έχει δημιουργήσει μια σειρά που έχει ένταση και ατμόσφαιρα, είναι γρήγορη και σίγουρα θα βρει το κοινό της, ενώ η σύζυγός του Carla Gugino την κουβαλά επάξια στις πλάτες της και φυσικά κερδίζει την προσοχή. Παράλληλα όμως, είναι επιτηδευμένη και επιφανειακή και μοιάζει σαν να την έχουμε ξαναδεί πολλάκις.

Γιατί ναι, το “Jett” έχει άποψη. Απλά παλιά.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos