ΣΕΙΡΕΣ

"I'll be gone in the dark" season 1: Εθιστική εμπειρία

Δημοσίευση: 4 Σεπτεμβρίου 2020, 17:48
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η Μισέλ ΜακΝαμάρα, συγγραφέας παθιασμένη με true crime υποθέσεις, αποφάσισε να διεξάγει μια έρευνα για την ανεύρεση της ταυτότητας ενός κατά συρροή βιαστή και δολοφόνου, που έδρασε στην Καλιφόρνια τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Στην προσπάθειά της, θα έρθει σε επαφή με τους αστυνομικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση, τα δεκάδες θύματα που άφησε πίσω του και θα τεστάρει τα προσωπικά όριά της.

<a href="/nea/true-detective-s04-den-les-ohi-se-ayti-ti-seirara/69389">"True Detective" s04: Δεν λες όχι σε αυτή τη σειράρα</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"True Detective" s04: Δεν λες όχι σε αυτή τη σειράρα

Γνώμη: Όταν βλέπουμε το πρόσωπο ενός δολοφόνου, τότε σταματάει να μας φοβίζει. Αυτό υποστήριζε η συγγραφέας Μισέλ ΜακΝαμάρα, η οποία έγινε γνωστή από το blog της «The True Crime Diaries» και το βιβλίο «I’ll Be Gone in the Dark», το οποίο κυκλοφόρησε μετά τον πρόωρο θάνατό της το 2016.

Σε μια αναζήτησή της στο διαδίκτυο, η ΜακΝαμάρα έπεσε πάνω στην άλυτη υπόθεση του Golden State Killer, ενός κατά συρροή βιαστή και μετέπειτα δολοφόνου στην ευρύτερη περιοχή της Καλιφόρνια των ‘70s και των ‘80s, ο οποίος έμπαινε στα σπίτια των θυμάτων του τα βράδια, φορώντας μια μάσκα του σκι και αφού ολοκλήρωνε τα αποτρόπαια εγκλήματά του, εξαφανιζόταν στο σκοτάδι. Η υπόθεση αυτή γρήγορα μετατρέπεται σε μια προσωπική σταυροφορία για την ΜακΝαμάρα, μια διαρκής αναζήτηση που αγγίζει τα όρια της εμμονής, ειδικά όταν της γίνεται η πρόταση να μετατρέψει την έρευνά της σε βιβλίο για λογαριασμό μεγάλου εκδοτικού οίκου.

Και τα 6 επεισόδια της νέας true crime σειράς του HBO σκιαγραφούν επιδέξια τόσο την ειδεχθή δράση του Golden State Killer όσο και την εμμονική φύση ενός ερευνητικού μυαλού που είναι αποφασισμένο να συνδέσει τις τελείες και να δώσει πρόσωπο στον ανώνυμο τρόμο που χρόνια μετά στοιχειώνει ακόμα τα θύματά του. Και η σκηνοθέτης και σεναριογράφος Λιζ Γκάρμπους (που είχε παραδώσει και ένα εξαιρετικό πορτρέτο της ψυχοσύνθεσης της τεράστιας Nina Simone στο ντοκιμαντέρ «What Happened Miss Simone?» που μπορείτε να βρείτε στο Netflix) χειρίζεται το αρχειακό υλικό που έχει στη διάθεσή της για να αφηγηθεί μια ιστορία που ξεφεύγει από τα στενά όρια του «ποιος το έκανε;» και επεκτείνεται στην παρουσίαση της κουλτούρας γύρω από τον βιασμό που επικρατούσε στις δεκαετίες που έδρασε ο Golden State Killer και την ακατάλληλη αντιμετώπιση των θυμάτων από τις αρχές αλλά, σε μερικές περιπτώσεις, από τους ίδιους τους συγγενείς τους.

Οι αφηγήσεις των θυμάτων είναι ανατριχιαστικές, όμως η Γκάρμπους τις χειρίζεται με λεπτότητα, αφήνοντας τις γυναίκες να πουν την ιστορία τους. Έτσι, το «Ι’ll be Gone in the Dark» είναι ένα ξεχωριστό δείγμα true crime ντοκιμαντέρ, καθώς όσο προχωράει καταλαβαίνεις ότι στο επίκεντρό του δεν είναι ο θύτης, αλλά τα θύματα και η γυναίκα που έβαλε σχεδόν τα πάντα στην άκρη για να μπορέσει να λύσει το μυστήριο. Η προσωπικότητα της ΜακΝαμάρα ξεπηδάει ολοζώντανη από την οθόνη μέσα από τα video που παραχώρησε στην Γκάρμπους ο σύζυγός της, ο ηθοποιός Πάτον Όσβαλντ, τις αφηγήσεις του ίδιου και την αφήγηση των κειμένων της. Το γεγονός του τραγικού θανάτου της γίνεται αφορμή για ένα επίκαιρο και απαραίτητο σχόλιο γύρω από την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ, ενώ η συνεισφορά της στην έκβαση της υπόθεσης αποδεικνύεται ανεκτίμητη.

Το αποτέλεσμα είναι μια εθιστική, παρά τη μεγάλη ίσως διάρκεια των επεισοδίων, τηλεοπτική εμπειρία, ένας καλοφτιαγμένος φόρος τιμής στην ίδια την ΜακΝαμάρα και στη δύναμη των γυναικών που δεν ρουφήχτηκαν από το σκοτάδι που κατάπινε για δεκαετίες τον άνθρωπο που εισέβαλε στη ζωή τους.

 

 

tags: 
Πρώτη δημοσίευση: 4 Σεπτεμβρίου 2020, 17:48
Ενημέρωση: 2 Δεκ. 2020, 18:36
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos