ΣΕΙΡΕΣ

"Guava Island": Πέρασαν αυτοί καλά, εμείς όχι

Δημοσίευση: 20 Απριλίου 2019, 19:51
Συντάκτης:

Eίναι μια κλασική περίπτωση αγνών προθέσεων αλλά λάθος αποτελέσματος. Οταν λες σε κάποιον "ναι, ναι εννοείτε πως καταλαβαίνω τι θες να πεις" αλλά από μέσα σου αναρωτιέσαι "οκ, αλλά δεν με ενδιαφέρει κιόλας...".
Ο Ντόναλντ Γκλόβερ μας κακόμαθε με το "Atlanta" αλλά και ως Childish Gambino κυρίως στο video του "This is America". Μαζί με τον μόνιμο συνεργάτη του, σκηνοθέτη Hiro Murai, εγκαταστάθηκαν στην Κούβα για να μας δώσουν το 50λεπτο "Guava Island".
Σε αυτή την "μεγάλη μικρού μήκους" ή απλά "μικρή ταινία", το όνομά του ειναι Deni Maroon, ενός μουσικού με ραδιοφωνική εκπομπή, που θέλει να γράψει το τέλειο τραγούδι και να ενώσει τους πάντες με τη μουσική στο νησί. Ολοι τον συμπαθούν, ο ίδιος μοιάζει σαν να βγήκε απευθείας από το "Atlanta" και να πήγε για μπάνια.
Η ταινία ξεκινά με την Rihanna -κάθε φορά και πιο όμορφη- να διηγείται στoυς animated τίτλους αρχής, την ιστορία. Ενα παραμύθι για να κοιμούνται τα παιδιά. Αυτή και ο Dani ειναι ζευγάρι από μικρή ηλικία, εκείνος θέλει να της γράψει ένα τραγούδι, εκείνη του λεει πως δεν μπορεί να γράψει κανέναν τόσο όμορφο όσο αυτή!
Το σενάριο και η ίδια η ιστορία είναι σαν να βγήκαν από μυαλού ενός μικρού παιδιού. Ηθελημένα λογικά, αλλά όχι αποτελεσματικά. Πιθανότατα ο Γκλόβερ ήθελε να επιστρέψει στην "ουσία" των πραγμάτων, στην απλότητα ενός τραγουδιού και τη δύναμη της μουσικής να ενώνει τους πάντες.
Λίγο ιστορία αγάπης, λίγο μιούζικαλ -σε μια σκηνή "ξαναφαντάζεται" το video This is America- κυρίως μια καταγγελία, ή αλλιώς μουσική εναντίον καπιταλισμού με τα κακά αφεντικά που βάζουν τον κόσμο να δουλεύει Κυριακή. Στο καστ βρίσκουμε και την Letitia Wright ("Black Panther" σε μικρό ρόλο) και τον Nonso Anozie ως Red.
Ο Hiro Murai και Γκλόβερ αρέσκονται να φτιάχνουν πράγματα που δεν μπαίνουν εύκολα σε είδη. Oλοι μας ονειρευόμαστε να ζούμε σε ένα νησί σαν την Κούβα, να κυκλοφορούμε ημίγυμνοι, να ακούμε μουσική. Θέλουμε μια ταινία να μας "πηγαίνει" εκεί όσο διαρκεί, αλλά τελικά στο νησί Guava δεν πήγαμε ποτέ...

H ταινία στριμάρει δωρεάν από το prime video της Amazon.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos