ΣΕΙΡΕΣ

"Greek Salad" season 1: “Ελλάς. Γαλλία. Αναρχία.”

Δημοσίευση: 3 Μαΐου 2023, 14:05
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο παππούς του Τομ και της Μία τούς κληροδοτεί ένα κτήριο στην Αθήνα, όπου σπουδάζει η Μία. Ο Τομ τη συναντά εκεί για να διαχειριστούν το ακίνητο και να αξιοποιήσει τα έσοδα από την πώλησή του για να ξεκινήσει την εταιρεία του. Θα ανακαλύψει, όμως, πως η αδελφή του έχει παρατήσει τις σπουδές της, ενώ οι αντικαπιταλιστικές της δραστηριότητες θα περιπλέξουν τη ρευστοποίηση της κληρονομιάς.

<a href="/nea/eric-multitasking-poy-apoprosanatolizei/69995">"Εric": Multitasking που αποπροσανατολίζει</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Εric": Multitasking που αποπροσανατολίζει

Άποψη: Ακόμα και αν το οι τίτλοι τέλους κάθε επεισοδίου δεν μας υπενθύμιζαν ότι η σειρά είναι εμπνευσμένη από το “L’auberge espagnole” του Cédric Klapisch, το “Greek Salad” θα ξυπνούσε ξανά στη μνήμη μας όλα τα ευτράπελα, αλλά και όλα τα μικρά θαύματα που μπορούν να συμβούν όταν δημιουργείται στην οθόνη -όπως και στην πραγματικότητα- ένα blend διαφορετικών ανθρώπων.

Η σειρά του Amazon Prime βάζει στον κέντρο της ιστορίας της τα αδέρφια Μία (Megan Northam) και Τομ (Aliocha Schneider). Χρησιμοποιεί, όμως, και μια τρίτη πρωταγωνίστρια: την πόλη της Αθήνας που χωρίς να δείχνει Παπακαλιάτικα στυλιζαρισμένη, αλλά ούτε και μίζερη, αναζητά και εκείνη τη δική της ταυτότητα μέσα σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο που αλλάζει συνεχώς.

Νεανική, φρέσκια και ανθρώπινη, η σειρά που και πάλι υπογράφει ο Cédric Klapisch ξεκινά από την μπουρζουαζία της Γαλλίας και καταλήγει στις αναρχικές καταλήψεις της Ελλάδας. Ο Τομ είναι ένας νέος από μια εύπορη οικογένεια, μορφωμένος και έτοιμος να ξεκινήσει με την κοπέλα του δική του start-up , με τη “σημαία” τους super hot όρους της βιωσιμότητας και των πράσινων λύσεων. Η Μία χρησιμοποιεί τα λεφτά που οι γονείς της στέλνουν για τις σπουδές της στην Ελλάδα για να βοηθήσει την ΜΚΟ του αγοριού της, χωρίς να έχει αποκαλύψει σε κανέναν πως έχει εγκαταλείψει τις σπουδές της. Ο Τομ ταξιδεύει για να διευθετήσει μαζί της την κληρονομιά που τους άφησε στην Αθήνα ο παππούς τους. Και το μπέρδεμα ξεκινάει…

Η χημεία των Megan Northam και Aliocha Schneiderείναι δυνατή από την πρώτη στιγμή, σαν δύο πραγματικά αδέρφια που δεν παύουν να διαφωνούν, να τσακώνονται, να έχουν διαφορετικές οπτικές για τη ζωή, για το τι είναι καλό, τι συνιστά πραγματική βοήθεια για τους ανθρώπους και τον κόσμο, να παίρνουν αντικρουόμενες αποφάσεις, αλλά και κάθε φορά η μεταξύ τους αγάπη να μετράει πάνω από όλα.

Οι χαρακτήρες που τους πλαισιώνουν έχουν ενδιαφέρον και εξελίσσονται από επεισόδιο σε επεισόδιο.  Το ίδιο και η πλοκή που παίρνει συνεχώς διαφορετική τροπή, αλλάζοντας και τον τρόπο που οι πρωταγωνιστές σκέφτονται και αισθάνονται. Το cast περιλαμβάνει και αρκετούς Έλληνες ηθοποιούς, όπως θα ήταν αναμενόμενο.

Το μεγάλου ατού της σειράς, όμως, είναι το αβίαστο γέλιο που βγάζει, χωρίς να χρειάζεται υπερβολές ή εξυπνακίστικες ατάκες. Το χιούμορ προκύπτει από τις καταστάσεις, τις εκφράσεις, συχνά και από τις δύσκολες στιγμές που μας αγγίζουν με κάποια μηνύματα πανανθρώπινα. Και όλα αυτά με φόντο τα άπειρα γκράφιτι της πόλης.

Από εμάς είναι σίγουρα “ναι”. Και δεν θα το πούμε “must”. Δεν θα το πούμε “feel good”. Θα το πούμε “θυμηθείτε λίγο τι σημαίνει να είσαι νέος, άπειρος και ερωτευμένος”.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
15986
Feelgood
10531
Feelgood
5930
Feelgood
2620
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos