Greek Erotica: Αφιέρωμα - φωτιά στο Cinobo

Δημοσίευση: 1 Απριλίου 2022, 19:30
Συντάκτης:

τσόντα, η [tsónda]: 1α. μικρό κομμάτι από ύφασμα που το ράβουν μαζί με άλλο όμοιο για να το συμπληρώσουν: Έβαλε μια ~ στη φούστα για να τη μακρύνει. β. συμπληρωματικό χρηματικό ποσό: Έχω κάτι ψιλά, βάλε κι εσύ μια ~ να πάμε σινεμά. 2α. σκηνές πορνογραφικής ταινίας, που προβάλλονται τελείως ασύνδετα ανάμεσα σε σκηνές άλλης ταινίας, σε λαϊκούς κινηματογράφους. β. πορνογραφική ταινία. 

<a href="/nea/sinema-sto-ydataerio-provoles-toy-cinobo-stin-tehnopoli/69698">"Σινεμά στο Υδαταέριο": Προβολές του Cinobo στην Τεχνόπολη</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Σινεμά στο Υδαταέριο": Προβολές του Cinobo στην Τεχνόπολη

Το Cinobo παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με 11 ταινίες που αποτελούν ένα μοναδικό μνημείο αισθητικής της εποχής τους και ανοίγουν μια ολόκληρη συζήτηση για το τι αποτελεί ερωτισμό στον κινηματογράφο. Με σενάρια που λειτουργούν τις περισσότερες φορές ως πρόσχημα για να βγάλουν οι ήρωες τα ρούχα τους, με αξιοποίηση των τουριστικών ατραξιόν της χώρας μας για την προσέλκυση του διεθνούς κοινού, με αισθαντικά και αιθέρια soundtracks και μια ατμόσφαιρα ράθυμης αφέλειας που σήμερα βαφτίζεται ως vintage, η 70s Greek Erotica προ(σ)καλεί το θεατή σε ένα αλλιώτικο ταξίδι στον χρόνο, γεμάτο πόθο και πάθος, έξαψη και αισθησιασμό, λαγνεία και γυμνή σάρκα.

Oι ταινίες αναλυτικά: 

Το Κορίτσι και το Άλογο (1973) / Βαγγέλης Σερντάρης

Η ταινία-ορόσημο για τη greek erotica είναι κάτι περισσότερο από μια παράθεση soft porn σκηνών με φόντο το ελληνικό καλοκαίρι, συνοδευόμενων μεταξύ άλλων από τραγούδια που ερμηνεύει η Ελπίδα!

Διαμάντια στο Γυμνό σου Σώμα (1972) / Όμηρος Ευστρατιάδης

Από τα «διαμάντια» ενός από τους βασικούς σκηνοθέτες του greek erotica, με γνωστούς πρωταγωνιστές και την προσθήκη πλοκής αστυνομικού μυστηρίου ως γαρνιτούρα γύρω από τις ερωτικές σκηνές.

Πιο Θερμή από τον Ήλιο (1972) / Όμηρος Ευστρατιάδης

Το θερμόμετρο και το καλτόμετρο χτυπούν κόκκινο με την Άννα Φόνσου ως πλούσια παραμελημένη σύζυγο που αναζητά απολαύσεις στους ανθρώπους του λιμανιού, και τον Γιάννη Πουλόπουλο να τη συνοδεύει τραγουδώντας on camera με την κιθάρα του.

Ένα Ελεύθερο Κορίτσι (1973) / Όμηρος Ευστρατιάδης

Οι θρυλικοί Πελόμα Μποκιού με τον Βλάσση Μπονάτσο δίνουν την απαραίτητη ψυχεδελική διάσταση σε ένα ακόμη ερωτικό τρίγωνο από τον έμπειρο πρωτεργάτη του είδους Όμηρο Ευστρατιάδη.

Το Κορίτσι Βόμβα (Το Κορίτσι με τα Γαλανά Μάτια) (1976) / Νίκος Μαστοράκης

Η Μαρία Αλιφέρη μαγνητίζει με το βλέμμα σε μια ταινία που συνδυάζει ερωτισμό, τηλεπαθητικές δυνάμεις και… ψυχροπολεμικό θρίλερ κι έκανε διεθνή επιτυχία σε VHS με τίτλο Death Has Blue Eyes.

Ερωτικός Παροξυσμός (1973) / Ηλίας Μυλωνάκος

Το φιλμ νουάρ συναντά το βουκολικό δράμα στην παραδομένη στην έξαψη του πάθους ελληνική επαρχία. Σε μικρό ρόλο έκπληξη, η cult μορφή του Απόστολου Σουγκλάκου.

Αδιέξοδος (Ερωτομανείς) (1971) / Όμηρος Ευστρατιάδης

Και δράμα εθισμού, και απαγορευμένος έρωτας, και Ούντο Κίερ με φόντο το Αιγαίο. Ο Όμηρος Ευστρατιάδης σκηνοθετεί τον θρυλικό Ούντο Κίερ και τη Μπέτυ Αρβανίτη σε μια ερωτική περιπέτεια-δηλητήριο.

Η Πρόκληση (1971) / Όμηρος Ευστρατιάδης

Τους δύο εραστές χωρίζουν τάξεις, χρήματα και ολόκληρες κοσμοθεωρίες. Όμως κάποιες φορές τίποτα δεν είναι αρκετό για να σβήσει ένα μεγάλο πάθος. Έλενα Ναθαναήλ και Ανδρέας Μπάρκουλης σε ένα ερωτικό έπος.

Άγουρη Σάρκα (1974) / Παναγιώτης Κωνσταντίνου

Λαγνεία και αρχαιοκαπηλία. Μια διεθνής εγκληματική σπείρα βρίσκει τον δάσκαλό της στο ελληνικό πέλαγος, τα εγκλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο κι η εγγονή ενός φτωχού ψαρά είναι το κλειδί της υπόθεσης.

Το Κορίτσι του Ναύτη (1970) / Όμηρος Ευστρατιάδης

Με κυρίαρχη τη σαρωτική παρουσία της Γκιζέλα Ντάλι, το ασπρόμαυρο φιλμ έχει ναυαγούς, Αιγαίο και ασφυκτική πίεση κλειστής κοινωνίας που δεν ανέχεται έρωτες και πάθη. Οι 40.000 θεατές που το είδαν εκείνη τη χρονιά στο σινεμά, δεν είχαν τέτοιους ενδοιασμούς.

Η Ιδιωτική μου Ζωή (1971) / Όμηρος Ευστρατιάδης

Ριμέικ της ταινίας του Ερρίκου Ανδρέου, Κατηγορώ το Κορμί μου, με τους Ανδρέα Μπάρκουλη, Άννα Φόνσου και Άλκη Γιαννακά σε μια αστυνομική ιστορία ερωτικού μυστηρίου, που οφείλει πολλά στη μουσική του Μάνου Λοΐζου.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos