ΣΕΙΡΕΣ

"The Great" season 1: Έξυπνη, αστεία, καθόλου based on true story

Δημοσίευση: 16 Ιουνίου 2020, 18:22
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η νεαρή Αικατερίνη ετοιμάζεται να παντρευτεί τον αυτοκράτορα Πέτρο τον 3ο της Ρωσίας. Η σχέση της με τον σύζυγό της και η προσπάθεια να επικρατήσει και να επιβληθεί θα την μετατρέψουν στην Μεγάλη Αικατερίνη, την αυτοκράτειρα της Ρωσίας.

<a href="/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Άποψη: Αν ο 19ος αιώνας καθορίστηκε εν πολλοίς από την βασιλεία της Βικτώριας στην Μεγάλη Βρετανία, με αποτέλεσμα να την αποκαλούμε βικτωριανή εποχή, ο 18ος αιώνας, καθορίστηκε από μια άλλη γυναίκα σε ηγετική θέση, την αυτοκράτειρα Αικατερίνη της Ρωσίας.

Πολλά έχουν γραφτεί, τόσο για τις δολοφονίες και δολοπλοκίες που πιθανόν ενεπλάκη, όσο και για την αχαλίνωτη σεξουαλικότητά της. Όπως ήταν λογικό, έχει μαγνητίσει το κινηματογραφικό και τηλεοπτικό ενδιαφέρον, όπως στο περσινό Catherine the Great με την Hellen Mirren ως Αικατερίνη σε μεγαλύτερη ηλικία. Στο «The Great» του Hulu βρισκόμαστε στα νεανικά της χρόνια, όταν εκείνη γνωρίζει τον αυτοκράτορα Πέτρο, τον παντρεύεται και προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της σε ένα περιβάλλον που προφανώς δεν της ταιριάζει και δεν μπορεί να την ενσωματώσει.

Ο Tony McNamara που βρίσκεται πίσω από την σειρά, υποψήφιος για Όσκαρ σεναρίου για το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου, ακολουθεί την ίδια λογική που είχε ο Λάνθιμος στην προσέγγισή του στην βασίλισσα Άννα της Μεγάλης Βρετανίας, ή η Sofia Coppola στην δική της εκδοχή της Γαλλίδας βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας, δηλαδή μια μεταμοντέρνα πολιτικοκοινωνική σάτιρα με μια πιο ποπ προσέγγιση στην ιστορία. Μεγαλύτερες συγγένειες βέβαια υπάρχουν με την λανθιμική Ευνοούμενη, παρά με την Coppola, λόγω του ότι ο ίδιος άνθρωπος γράφει το σενάριο.

Έτσι και εδώ, μια μαύρη κωμωδία, μια πολλές φορές ακόμα και ωμή και κάφρικη κωμωδία προσεγγίζει με μια ξεκάθαρη ανιστόρητη και απίστευτα φρέσκια και νέα διάθεση μια πολύ γνωστή ιστορική προσωπικότητα. Δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια. Άλλωστε στους τίτλους αρχής το λέει ξεκάθαρα «The Great, an occasionally true story», η αλήθεια λοιπόν είναι περιστασιακή, όπου χρειάζεται. Κατά τα άλλα, δύσκολα θα αναγνωρίσει κανείς την Αικατερίνη πίσω από τον χαρακτήρα της Elle Fanning, μια ηθοποιό σε μια από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας της, καθώς διαθέτει την απαραίτητη αφέλεια και πανουργία που χρειάζεται ο ρόλος, ένας συνδυασμός δύσκολος και όμως εφικτός. Το χιούμορ είναι σημερινό, τα λόγια  βγαλμένα από το πώς το σήμερα κοιτάει επιτιμητικά το παρελθόν.

Ο ρόλος της Fanning εξελίσσεται μέσα στα δέκα επεισόδια, από ένα μικρό κοριτσάκι που δεν ξέρει τι γίνεται και της αρέσει η νέα συνθήκη όπως ρομαντικά την έχει πλάσει το μυαλό της (μια από τις πιο αστείες σκηνές η πρώτη φορά που κάνει σεξ με τον Πέτρο και η σύγκριση με το πώς το περίμενε), σταδιακά μετουσιώνεται σε μια ώριμη γυναίκα που ξέρει τι αξίζει και δεν μπορεί να επιτρέψει ακόμα και στον αυτοκράτορα να την υποτιμά ή να την αφήνει να βαλτώνει μέσα στο ανιαρό περιβάλλον της Αυλής.

Ο Nicholas Hoult, που έπαιζε και στην Ευνοούμενη, υποδύεται μια εκδοχή του Πέτρου που θυμίζει και τον ρόλο του στην ταινία του Λάνθιμου, ένας άνθρωπος αποκομμένος από την πραγματικότητα λόγω της θέσης του, που μπορεί να φαντάζεται ότι τα έχει όλα και του ανήκουν όλα αλλά η πραγματικότητα και μια γυναίκα τον διαψεύδουν. Όπως στον Λάνθιμο τον «γείωνε» η Emma Stone, έτσι εδώ έχει αναλάβει αυτόν τον ρόλο η σύζυγός του, η Αικατερίνη της Fanning.

Έξυπνη, αστεία, σχεδόν καθόλου based on true story για όποιον ενδιαφέρεται για ιστορική ακρίβεια, αλλά πολύ καλοδουλεμένη. Λείπει βέβαια ένας σκηνοθέτης όπως ο Λάνθιμος ώστε πέραν του σεναρίου και της δυναμικής του, να δώσει και μια έντονη οπτική ταυτότητα στην σειρά, ενώ ένα κοινό πρόβλημα με τον Λάνθιμο είναι η αποσιώπηση των όσων γίνονται παράλληλα στον κόσμο εκείνη την εποχή, ωστόσο πρέπει κανείς να το απολαύσει σαν μια κωμωδία εποχής και σάτιρα ηθών.

Στην Ελλάδα η σειρά προβάλλεται από την Cosmote TV.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos