"Funny Ha Ha": Η ταινία που ξεκίνησε το mumblecore

Δημοσίευση: 22 Νοε. 2022, 03:15
Συντάκτης:

Σύνοψη: Μετά την αποφοίτησή της από το κολλέγιο, η ζωή της Μάρνι (Kate Dollenmayer) στη Βοστόνη βρίσκεται σε ένα περίεργο σημείο. Δυσκολεύεται να βρει τι της αρέσει να κάνει και αλλάζει δουλειές συνεχώς, ενώ παράλληλα διατηρεί αισθήματα για τον καλό της φίλο Άλεξ (Christian Rudder), ο οποίος είναι σε σχέση και δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται. Η τελευταία, σούπερ βαρετή της δουλειά της συστήνει τον Μίτσελ (Andrew Bujalski), έναν νευρωτικό, παράξενο συνάδελφο που δυσκολεύεται να την προσεγγίσει.

<a href="/nea/2o-diethnes-festival-anexartitoy-kinimatografoy-tis-athinas-edose-ta-vraveia-toy/69580">Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας έδωσε τα βραβεία του</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας έδωσε τα βραβεία του

Άποψη: Οι νέοι του 2002 μοιάζουν ολότελα διαφορετικοί με τους σημερινούς. Αλλά και τόσο ίδιοι. Γι’ αυτό ίσως συνιστούν το επίκεντρο του σκηνοθετικού ντεμπούτου του Andrew Bujalski.

Το “Funny Ha Ha” θεωρείται η πρώτη mumblecore ταινία και κατέχει όλα τα στοιχεία του είδους: καθημερινούς, αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους, χαλαρό αφηγηματικό ρυθμό, έλλειψη κάποιας συγκεκριμένης πλοκής, νέους ανθρώπους που ψάχνονται με τις σχέσεις τους και αγχώνονται με την ζωή τους, που αναζητούν την αγάπη και τον εαυτό τους μέσα σε μια απαιτητική καθημερινότητα.

Αν και η νατουραλιστική κινηματογράφηση δίνει όντως την εντύπωση απουσίας κάμερας, (και μυθοπλασίας) και υπάρχει μια ανεπιτήδευτη, κουλ προσέγγιση όλων όσων λαμβάνουν χώρα στην οθόνη μέσα σε 85 λεπτά, η ερασιτεχνικότητα του εγχειρήματος ενισχύει τις αδυναμίες του. Την επίπεδη εξέλιξη, τις ερασιτεχνικές ερμηνείες, τα προβλήματα του χαμηλού προϋπολογισμού, τους κάπως αδιάφορους χαρακτήρες, στους οποίους δεν δίνεται η απαραίτητη φροντίδα. Κυρίως, το ότι δεν διαθέτει μια δυνατή ιστορία, ακόμα και του στυλ που θέλει να υπηρετήσει.

Περισσότερο από ταινία είδους και χαρακτήρων, το “Funny Ha Ha” μοιάζει με ταινία αποφοίτησης της σχολής κινηματογράφου.

Διαθέτει φρέσκια ματιά, καλές προθέσεις και μερικά πετυχημένα, οξυδερκή σημεία, ενώ στην προκειμένη, θέτει και μια νέα προσέγγιση αναπαράστασης, την αρχή ενός πολύ αγαπημένου και ιδιαίτερου είδους ανεξάρτητου κινηματογράφου. Αλλά παραμένει μια πρώιμη και όχι πάντα επιτυχημένη προσπάθεια.

Αναμφίβολα συμπαθές ντεμπούτο και γοητευτικό φιλμ 16 χιλιοστών, αναμφίβολα μάλλον άχαρο αποτέλεσμα.

Η ταινία πραγματοποιεί πανελλήνια πρεμιέρα απόψε στα πλαίσια των προβολών του Kino Athens στον Δαναό. 

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos