Φεστιβάλ Κιμώλου 2019: Τα βραβεία

Δημοσίευση: 2 Ιουλίου 2019, 13:40
Συντάκτης:

Το Χρυσό Δέντρο, το μεγάλο βραβείο του 1ου  Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου απονεμήθηκε το βράδυ της Κυριακής, στην ταινία «Eternal Winter» του Attila Szasz από την Ουγγαρία, μια ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα σοβιετικό στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, στο οποίο κρατούνται Ούγγροι πολίτες γερμανικής καταγωγής, κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη ναζιστική Γερμανία. Οι καλογυρισμένες σκηνές του παγωμένου τοπίου και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των εγκλείστων έκαναν ένα θεαματικό κοντράστ με το όλο περιβάλλον, δομημένο και φυσικό, της Κιμώλου. Το Σκιάδι, ο μοναδικός αυτός γεωλογικός σχηματισμός που σμίλεψαν ο χρόνος, ο άνεμος και η αρμύρα στο νησί, σήμα κατατεθέν του νησιού, που θυμίζει πέτρινο μανιτάρι, ήταν η πηγή έμπνευσης για το Χρυσό Δέντρο, το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ.

<a href="/nea/festival-kinimatografoy-kimoloy-synehizei-akathekto/68379">To Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου συνεχίζει ακάθεκτο</a>ΣΧΕΤΙΚΑTo Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου συνεχίζει ακάθεκτο

Το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας  απέσπασε η ταινία από την Τυνησία «Fatwa» του Μahmoud Ben Mahmoud, με ήρωα έναν Τυνήσιο ο οποίος επιστρέφει από τη Γαλλία εξαιτίας του θανάτου του νεαρού γιου του σε μοτοσυκλετιστικό ατύχημα. Στην πορεία όμως διαπιστώνει πως το παιδί εχε εμπλακεί με Ισλαμιστές φονταμενταλιστες και πως οι συνθήκες θανάτου του είναι σκοτεινές.

Το βραβείο της ΕΡΤ  απονεμήθηκε στην ταινία «Amir» (Nima Eghlima) από το Ιράν, μια ταινία ιδιαίτερης κινηματογραφησης που παρακολουθεί την καθημερινότητα ενός άνδρα ο οποίος καλείται να διαχειριστεί μια οικογενειακή κρίση. Η ταινία δίνει μια εικόνα της κοινωνίας στο σύγχρονο Ιράν.

Δόθηκαν επίσης τρεις Ειδικές Μνείες: καλύτερου σεναρίου στην ταινία «The Little Comrade» της Moonika Siimets από την Εσθονία, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη  στo «Debt» της Vuslat Saracoglu από την Τουρκία και καλύτερης κινηματογράφησης στο «Children of the salt» από τη Βενεζουέλα.

Τα βραβεία απένειμε πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Tahar Houchi (Ελβετία, Αλγερία), δημοσιογράφο, κριτικό κινηματογράφου, σκηνοθέτη και διευθυντή του Φεστιβάλ Αραβικών Ταινιών της Γενεύης  (FIFOG). Mέλη: John Petrizzelli (Βενεζουέλα), δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, Karlos Alastruey (Ισπανία), σκηνοθέτης και παραγωγός, Aurora Marion (Βέλγιο, Ελλάδα, Ρουάντα), ηθοποιός και Rafika Chawishe (Αγγλία, Ελλάδα, Συρία), σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Μικρές λεπτομέρειες έκαναν την εβδομάδα αυτή προβολών ξεχωριστή: οι «Κιμωλίστες» με τις ντουντούκες που όργωναν καθημερινά τις παραλίες ενημερώνοντας τους λουόμενους για τον τόπο και τον χρόνο της εκάστοτε προβολής,  η φιλοξενία των Κιμωλιατών που αγκάλιασαν το φεστιβάλ και τους ανθρώπους του, οι πανταχού παρούσες δανειστικές βιβλιοθήκες, η πολυεθνική ταυτότητα των προσκεκλημένων αλλά και η ίδια η ομορφιά του τοπίου πλούτισαν το φεστιβάλ. Και βέβαια κανείς απ’ όσους είχαν την τύχη να βρίσκονται στην Κιμωλο την τελευτάια εβδομάδα του Ιουνίου δεν ξέχασε τις λαδένιες και τις τυρένιες, τα τερψιλαρύγγια τοπικά εδέσματα, αλλά και τη μοναδική φυσική του ομορφιά: στην παραλία Καρράς οι χελώνες καρέτα καρέτα έβγαιναν στα βράχια χωρίς να φοβούνται τους ανθρώπους...

Το Φεστιβάλ είναι μια προστιθέμενη αξία σε ένα κυκλαδονήσι που δικαίως υπερηφανεύεται για το φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό του πλούτο. 

Βέβαια θα αδικούσαμε την Κίμωλο αν αναφερόμασταν μόνο στο «εθνικό» της προϊον, την γνωστή μας κιμωλία. Εδώ και χρόνια στο νησί δραστηριοποιούνται οι «Κιμωλίστες-Εθελοντική Ομάδα», μια παρέα νέων ανθρώπων που έχουν βαλθεί να μεταμορφώσουν το αραιοκατοικημένο νησί σε έναν εναλλακτικό παράδεισο: δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα σε βάρκες στην παραλία, δενδροφυτεύσεις, οικιστικος εξωραϊσμός, προβολές, βιβλία να κρέμονται (κυριολεκτικά) σε σταυροδρόμια του Χωριού για όποιον νιώσει την επείγουσα ανάγκη της ανάγνωσης...

Το Φεστιβάλ αποτελεί μια τολμηρή πρωτοβουλία του σκηνοθέτη Μάνουελ ντε Κόκο ο οποίος κέρδισε το στοίχημα καθώς οι προβολές είχαν θερμή ανταπόκριση τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους επισκέπτες αυτού του εντελώς ιδιαίτερου νησιού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
15 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos