Ένα τελευταίο ποτό στα μπαρ του Άκι Καουρισμάκι;

Δημοσίευση: 21 Ιουνίου 2019, 13:23
Συντάκτης:

Τέλος εποχής για τα θρυλικά πλέον μπαρ Corona, Dubrovnik και Kafe Mockba των αδερφών Καουρισμάκι, αφού το κτίριο το οποίο τα στεγάζει στο Ελσίνκι θα προχωρήσει σε ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση σε ξενοδοχείο, όπως γράφει χαρακτηριστικά το Variety.

<a href="/synenteyxeis/aki-kaoyrismaki-me-synergeio-moy-de-milame-sfyrizoyme/69120">Άκι Καουρισμάκι: "Mε το συνεργείο μου δε μιλάμε, σφυρίζουμε"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΆκι Καουρισμάκι: "Mε το συνεργείο μου δε μιλάμε, σφυρίζουμε"

Πίσω στο 1987 όλα ξεκίνησαν με τον κινηματογράφο Andorra με το μπαρ Corona να ακολουθεί. Οι Άκι και Μίκα Καουρισμάκι, μαζί με τους Έρκι Λάχτι και Κάρι Παλκίνεν, βλέποντας τον χώρο και τις δυνατότητές του αποφάσισαν να εξοπλίσουν το μπαρ με τραπέζια μπιλιάρδου. «Γρήγορα το μπαρ έγινε τόσο δημοφιλές που δεν υπήρχε χώρος για εμάς και τα παιχνίδια μας» αναπολεί ο Μίκα και προσθέτει ότι «Το μπαρ Corona ήταν το πρώτο μπαρ στην Φιλανδία χωρίς πορτιέρη. Όταν ανοίξαμε το Dubrovnik –το οποίο παίρνει το όνομά του από την ταινία “Drifting Clouds” του Άκι, και το Kafe Mockba πήραμε ειδική άδεια από τις αρχές. Αναμφίβολα, τα πράγματα στο Ελσίνκι άλλαξαν πολύ μετά από αυτά τα μπαρ».

Η  Nuppu Koivu, σερβιτόρα στο μπαρ για 17 χρόνια και μετέπειτα ηθοποιός στο “The Other Side of Hope” του Καουρισμάκι, συνειδητοποιεί ότι «ένας από τους λόγους για αυτήν την επιτυχία είναι η μηδενική αλλαγή του χώρου. Σε αυτά τα μπαρ δεν υπάρχει τίποτα φανταχτερό και αυτό αρέσει σε όλους. Όταν χρειαστήκαμε καινούργιες καρέκλες, ο Άκι αποφάσισε ότι πρέπει να πάρουμε αυτές από την τελευταία του ταινία. Όταν ο πατέρας μου απεβίωσε, κάναμε την επιμνημόσυνη τελετή στο Dubrovnik και αυτό λέει πολλά για αυτό το μέρος».

Μόλις το μπαρ Corona έγινε πολύ δημοφιλές για τους ιδρυτές του, ήταν η σειρά του Kafe Mockba. ‘Ένα μπαρ με Σοβιετικό στυλ και δίχως την ανάλογη πινακίδα. «Ακόμα δεν έχουμε βάλει σήμανση στο Mockba. Τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας δεν είχαμε καν ανοίξει τις πόρτες» ομολογεί ο γνωστός σκηνοθέτης. Ο στόχος ήταν η δημιουργία ενός ήσυχου μέρους αλλά τα σχέδια γρήγορα ανατράπηκαν και το Mockba έγινε cult classic κυρίως λόγω του Άντονι Μπουρντέν ο οποίος το επισκέφθηκε για την εκπομπή του “No Reservations”. Αρχικά το προσωπικό είχε σαφείς οδηγίες να είναι όσο το δυνατόν πιο αγενές προς τους πελάτες και το μενού αυστηρά στεγνό και σκονισμένο.

Από τις πιο θεαματικές στιγμές που έχει ζήσει το Mockba ήταν όταν το Μουσικό Σύνολο Αλεξάντροφ ήρθε για να βαφτίσει τον χώρο. Ο σκηνοθέτης Lauri Timonen θυμάται ότι «γέμισαν τα στόματά τους με βότκα, την έφτυσαν στους τοίχους και τραγούδησαν παραδοσιακά Ρώσικα τραγούδια. Ποτέ δεν πλύναμε τους τοίχους μετά από αυτό. Πάντα υπάρχουν δύο ειδών ιστορίες, αυτές που δεν μπορούμε να θυμηθούμε και αυτές που δεν μπορούμε να πούμε. Είναι η καθημερινή τρέλα που συνοδεύει τις μέρες σε αυτά τα μπαρ. Όχι ανοησίες του Χόλυγουντ, μόνο μπύρα, τέχνη και ανθρωπισμός. Η Αγία Τριάδα αν θέλετε.»

Με το κλείσιμο στις 16 Ιουνίου τίποτα δεν τελειώνει εδώ. Όπως δηλώνει και ο Μίκα «Φυσικά είναι λυπηρό για εμάς και τους πελάτες μας όμως αυτό δεν είναι το τέλος. Ευτυχώς, τα μπαρ και το σινεμά θα συνεχίσουν να υπάρχουν, απλά σε άλλη διεύθυνση».

«Οι σκοτεινές δυνάμεις τους κέρδους και του νέο-καπιταλισμού πάντα θα είναι πιο δυνατές από τις αχνές φωνές των ευαίσθητων αλκοολικών. Θα βρεθεί ένα νέο μέρος και έτσι, η καρδιά και το πνεύμα των μπαρ θα παραμείνουν αμετάβλητα. Αυτό είναι ένα “brand” που δεν αλλάζει» συμπληρώνει ο Timonen.  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos