Ένα κινηματογραφικό "Πανηγύρι" στην Ελευσίνα

Δημοσίευση: 25 Μαρτίου 2023, 13:41
Συντάκτης:

Στο πλαίσιο των πολυποίκιλων δράσεων κάτω από την ομπρέλα του "2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης", ο σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας σε συνεπιμέλεια με τους Μαρία Χατζηχριστοδούλου / Maria X (ακαδημαϊκός, cultural practitioner), Λορέντζο Εσποζίτο (κριτικός κινηματογράφου, programmer) και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το λονδρέζικο LADA (The Live Art Development Agency), παρουσιάζουν το πρωτποριακό και πληθωρικό "Πανηγύρι".

<a href="/nea/sofia-exarhoy-kai-syllas-tzoymerkas-sto-festival-toy-lokarno/68428">Σοφία Εξάρχου και Σύλλας Τζουμέρκας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο</a>ΣΧΕΤΙΚΑΣοφία Εξάρχου και Σύλλας Τζουμέρκας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο

Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο δρώμενο διάρκειας τριών ημερών (21-23/4) με έδρα το καθαυτό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας, αλλά και τους γύρω χώρους του, όπου φιλοξενούνται δράσεις με ελεύθερη είσοδο. Σχεδόν όλα τα events διαρκούν χωρίς διακοπή όλο το τριήμερο!

Πιο συγκεκριμένα, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο (ακόμα και για ύπνο) στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο που λειτουργεί ως pop-up σινεμά, σας περιμένει ένας κινηματογραφικός μαραθώνιος. Μεταξύ άλλων, φιλμ σε πανελλήνια πρεμιέρα, όπως το «Human Flowers of Flesh» της Έλενα Ουίτμαν, με την Αγγελική Παπούλια και τον Ντενί Λαβάν. Στις ταινίες «Βloodyminded» και «My One Demand», στις οποίες ο σκηνοθέτης Ματ Άνταμς σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα Blast Theory στήνουν διαδραστικά μονοπλάνα. Προβάλλονται ακόμη: σε αποκατεστημένη κόπια το φιλμ ορόσημο του queer σινεμά "La Plays Itself" (Φρεντ Χάλστεντ), το διάρκειας 10 ωρών "Η Eξέλιξη μιας Φιλιππινέζικης Οικογένειας" του Λαβ Ντίαζ, επιλεγμένοι τίτλοι από τη φιλμογραφία του Αργεντίνου Εντουάρντο Γουίλιαμς, αλλά και ταινίες που ενσωμάτωσαν real-time τεχνικές από τους Βιμ Βέντερες, Μάικλ Γκλάογκερ, Μόνικα Βίλι, Ούλριζ Ζάιντλ, Αλέξη Δαμιανό, Χάνα Πόλακ, Τζ. Π. Σνιαντέσκι, Στέφαν Γιάρλ, Άβο Καπραελιάν και άλλους.

Παράλληλα με όλα αυτά, διαδραστικές VR perfomances, δημόσιος διάλογος με ομιλίες και συζητήσεις διάρκειας 6 ωρών, για την έννοια του live cinema και της σύγχρονες νοηματοδοτήσεις της εργατικής τάξης, αλλά και το πανηγύρι για την γιορτή του Αγίου Γεωργίου, με μικροπωλητές, παιχνίδια, μουσική, χορός και πολλές εκπλήξεις, αλλά και κάμερες για γύρισμα για τις δύο live cinema ταινίες σε σκηνοθεσία της Γερμανίδας ντοκιμαντερίστριας Έλκε Λερενκράους και του Σύλλα Τζουμέρκα, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών, αλλά και του ίδιου του κοινού του "Πανηγυριού". Μετά το τέλος των γυρισμάτων, το Κέντρο μετατρέπεται σε post-production hub, ανοιχτό στο κοινό, προκειμένου να παρακολουθήσει το στάδιο του μοντάζ και της τεχνικής επεξεργασίας των ταινιών. Τα δύο πρωτότυπα κινηματογραφικά έργα θα αποτελέσουν τον επίλογο του τριήμερου φεστιβάλ και θα προβληθούν στο pop-up σινεμά την Κυριακή το βράδυ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του "Πανηγυριού" πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα. Η  είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, για όσες θα γίνουν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης ή η παραλαβή δελτίου εισόδου στους χώρους του φεστιβάλ.

Πρώτη δημοσίευση: 25 Μαρτίου 2023, 13:41
Ενημέρωση: 25 Μαρτίου 2023, 13:41
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos