Το ελληνικό σινεμά ταξιδεύει στον κόσμο τον Ιούνιο

Δημοσίευση: 7 Ιουνίου 2024, 17:33
Συντάκτης:

Αισθητή είναι η παρουσία του ελληνικού animation και φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά του Aνεσί. Πάνω από τριάντα (30) ταινίες και σχέδια σε στάδιο ανάπτυξης Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή, που οργανώνεται από την Asifa Hellas, αποτυπώνοντας την εξωστρέφεια μιας δημιουργικής κινηματογραφικής κοινότητας, η οποία έγινε σε μεγάλη κλίμακα ορατή τα τελευταία χρόνια χάρη και στο πρόγραμμα Covid-19 που υλοποίησε το ΕΚΚ. Ένα από τα έργα αυτά, το ελληνοκυπριακό «Underground» του Γιάννη Χριστοφόρου, συμπαραγωγή της Decoy images  και του ΕΚΚ, διεκδικεί βραβείο στο Ανεσί.

<a href="/nea/ekk-apotima-tin-imera-ellinikoy-kinimatografoy/69667">To EKK αποτιμά την Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου</a>ΣΧΕΤΙΚΑTo EKK αποτιμά την Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου

Τον Ιούνιο επίσης, επτά (7) ταινίες μεγάλου μήκους, τέσσερεις (4) μυθοπλασίας και τρία (3) ντοκιμαντέρ έχουν επιλεγεί να προβληθούν σε έξι (6) διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Η συμμετοχή τους αυτή, η οποία υποστηρίζεται από τη Διεύθυνση Προώθησης Hellas Film του ΕΚΚ, ενισχύει τους δεσμούς του ελληνικού σινεμά με το κοινό αλλά και τους επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογράφου.

Tribeca Film Festival/HΠΑ 5-16/6

Sydney Film Festival/Αυστραλία 5-16/6

ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Γιάννης Βεσλεμές

Παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα στη Νέα Υόρκη θα κάνει η νέα ταινία μυθοπλασίας του Γιάννη Βεσλεμέ και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ του Σίδνεϊ. Η παραγωγή είναι της Φένιας Κοσοβίτσα (Blonde) Η θεματική της τήν κατατάσσει στο είδος του φανταστικού. Τρία αδέλφια κατασκευάζουν μια μηχανή του χρόνου θέλοντας να επαναφέρουν στη ζωή τη νεκρή μητέρα τους. Όταν θα εμφανιστεί ο παραληρηματικός πατέρας τους, τα πειράματα με τη μηχανή του χρόνου θα τους φέρουν σε μια ψυχεδελική κόλαση. Τα όρια ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν θα γίνουν δυσδιάκριτα σε μια κωμική εξερεύνηση της θλίψης.

Annecy Animated Film Festival/Γαλλία 9-15/6

UNDERGROUND

Γιάννης Χριστοφόρου

ΑΝΟΙΧΤΑ ΦΤΕΡΑ

Ταξιάρχης Δεληγιάννης, Βασίλης Τσιουβάρας

Π

Στέλιος Κουπετώρης

POPLARS

Αλέξανδρος Βουνάτσος

ΕΤΟΙΜΟΙ

Ειρήνη Βιανέλλη

ENDLESS HOLE

Thomas Kunstler

THE LAST PERFORMANCE

Νεφέλη Σπηλιωτάκου

ΤΟ ΝΗΔΙ ΤΗΣ ΖΕΒΡΑΣ

Αλέξανδρος Κωστόπουλος

HIGHWAY!

Φωκίων Ξένος

THE FALL

Στέφανος Πλέτσης

Δέκα animation μικρού μήκους, ολοκληρωμένα ή σε στάδιο ανάπτυξης, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ θα παρουσιαστούν στο ελληνικό περίπτερο της Αγοράς του σημαντικότερου φεστιβάλ για το κινούμενο σχέδιο διεθνώς. Το «Underground» έχει επιλεγεί στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ στη θεματική κατηγορία Perspectives. Για τη δημιουργία του έχουν χρησιμοποιηθεί μικτές τεχνικές, όπως hand-drawn animation, puppet animation και οπτικών εφέ.

Latin America Critic’s Award For European Films Guadalajara Film Festival/Μεξικο 7-15/6

ANIMAL

Σοφία Εξάρχου

Ο φεστιβαλικός Ιούνιος για το «Animal» έχει έναν σημαντικό σταθμό και στο Μεξικό, στη Γκουανταλαχάρα, δεδομένου ότι η ταινία της Σοφίας Εξάρχου είναι στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Κριτικών Λατινικής Αμερικής, το οποίο προκηρύχθηκε για πρώτη φορά από το European Film Promotion (EFP) συνεργασία με το φεστιβάλ της πόλης αυτής.

Sheffield Documentary Festival/Αγγλία 12-17/6

THE BATTLE FOR LAIKIPIA

Δάφνη Ματζιαράκη, Peter Murimi

Η Δάφνη Ματζιαράκη καταγράφει την πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι αυτόχθονες κτηνοτρόφοι και οι λευκοί γαιοκτήμονες στην περιοχή Laikipia στη Βόρειο Κένυα, αναδεικνύοντας διαχρονικές κοινωνικές εντάσεις αλλά και ζητήματα γύρω από τη σημερινή κλιματική αλλαγή.

Transilvania Film Festival/Ρουμανία 14-24/6

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ

Ζαχαρίας Μαυροειδής

ARCADIA

Γιώργος Ζώης

ANIMAL

Σοφία Εξάρχου

Τρεις ταινίες μυθοπλασίας οι οποίες συνεχίζουν την ήδη επιτυχημένη διεθνή φεστιβαλική πορεία τους κάνοντας έναν σταθμό στην Τρανσυλβανία.

Σημειωτέον δε ό,τι στο ίδιο φεστιβάλ θα προβληθεί μέρος από τη σειρά «ΜILKY WAY» του Βασίλη Κεκάτου.

Raindance Film Festival/Αγγλία 19-28/6

AVANT-DRAG!

Φιλ Ιερόπουλος

ANIMAL

Σοφία Εξάρχου

Το «Αnimal» θα ταξιδεύσει και στο Λονδίνο. Στο ίδιο φεστιβάλ επιλέχθηκε και το queer ντοκιμαντέρ του Φιλ Ιερόπουλου, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ.

Biografilm Festival/Ιταλία 7-17/6

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ελίνα Ψύκου

Το ντοκιμαντέρ αυτό συμμετέχει στο τμήμα Contemporary Lives του Biografilm Festival. Η Ρόμπιν είναι έγκυος, αλλά δε θέλει να γίνει μητέρα. Η Κατερίνα θέλει αλλά δεν μπορεί. H Κική θέλει απλώς να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Όμως η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία αντίστοιχα δεν είναι νόμιμες στις χώρες τους. Τα «Αδέσποτα Κορμιά» εξερευνούν τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς και να καταναλώσεις ελεύθερα αλλά όχι πάντα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
15986
Feelgood
10531
Feelgood
5930
Feelgood
2620
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos