Το ελληνικό σινεμά σε Βερολίνο και Κλερμόν Φεράν

Δημοσίευση: 6 Φεβ. 2024, 17:08
Συντάκτης:

Η ελληνική ταινία, μεγάλου και μικρού μήκους, κάνει αισθητή την παρουσία της σε δύο σημαντικά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ τον Φεβρουάριο, στο Κλερμόν Φεράν και στο Βερολίνο. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) θα είναι και φέτος παρόν στις διοργανώσεις αυτές, στο Εθνικό Περίπτερο συντονίζοντας τις δράσεις του με άλλους εθνικούς φορείς με σκοπό τη στήριξη των Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών και παραγωγών.

<a href="/festival-verolino/berlinale-2024-gkael-gkarsia-mpernal-de-mporoyme-na-diahorisoyme-soma-psyhi/69530">Berlinale 2024 - Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ: "Δε μπορούμε να διαχωρίσουμε σώμα & ψυχή"</a>ΣΧΕΤΙΚΑBerlinale 2024 - Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ: "Δε μπορούμε να διαχωρίσουμε σώμα & ψυχή"

Στο Φεστιβάλ του Κλερμόν Φεράν θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες:

ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΗ ΦΛΕΓΕΤΑΙ

Σταύρος Μαρκουλάκης

Οι σταθεροί δεσμοί της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους με το σημαντικότερο φεστιβάλ του είδους αυτού διεθνώς επιβεβαιώνονται και φέτος. Η ταινία «Τα περιστέρια αρρωσταίνουν όταν η πόλη φλέγεται» του Σταύρου Μαρκουλάκη διεκδικεί βραβείο στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Η παραγωγή είναι των Ηρακλή Μαυροειδή και Νίκου Σμπιλίρη (Boo Pruductions). Στους βασικούς ρόλους εμφανίζονται ο Θάνος Κονιάρης και ο Άγγελος Διαμαντής. Το έργο αυτό έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ.

Δύο αγόρια, που γνωρίστηκαν το προηγούμενο βράδυ, και ένα περιστέρι ξυπνούν στην πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού. Η πόλη γύρω τους φλέγεται κι όλα τα ζωντανά πλάσματα ονειρεύονται τη διαφυγή τους.

BELLA

Θέλγια Πετράκη

Η πολυβραβευμένη σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ ταινία της Θέλγιας Πετράκη επιλέχθηκε να προβληθεί στο παράλληλο πρόγραμμα Panorama: European Women with a movie camera. Η «Βella» ξεκίνησε τη διεθνή φεστιβαλική καριέρα της το 2020 για να διαγράψει μια εντυπωσιακή τροχιά με βραβεία και διακρίσεις. Παραγωγός της ταινίας είναι ο Κώστας Ταγκαλάκης και βασική ηθοποιός η Έλενα Τοπαλίδου.

Στην ταινία αυτή, συμπαραγωγής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, το ντοκιμαντέρ και η μυθοπλασία λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία ορίζοντας την κινηματογραφική της φόρμα. Η Θέλγια Πετράκη σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας γυναίκας καθώς ανασυντίθεται η ατμόσφαιρα της Αθήνας κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ‘80. Το σενάριο (γραμμένο από την σκηνοθέτιδα) έχει ως πρώτη ύλη του την αλληλογραφία της ηρωίδας (υπαρκτό πρόσωπο) με τον άνδρα της που τότε ζούσε στη Μόσχα.

Για την ελληνική συμμετοχή στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου σας έχουμε γράψει πολλά περισσότερα εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10896
Feelgood
7662
Rosebud.21
7410
Feelgood
6344
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos