Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου: "Σώστε το ελληνικό σινεμά"

Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου: "Σώστε το ελληνικό σινεμά"
Δημοσίευση: 30 Μαρτίου 2020, 19:27
Συντάκτης:

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου φρόντισε να επισημάνει με επιστολή προς τους αρμόδιους φορές την ανάγκη για συντονισμένη στρατηγική ενίσχυσης των καλλιτεχνικών και των τεχνικών συντελεστών του ελληνικού κινηματογράφου όπως και των υπολοίπων επαγγελματιών γύρω από αυτόν, μετά τη λήψη των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19, ειδικά μετά τις 12 Μαρτίου όταν και αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας των κινηματογράφων στην Ελλάδα, ενώ σταδικά έσβησε κάθε πολιτιστική δραστηριότητα. Την επιστολή έστειλαν στους Υπουργούς Πολιτισμού, Οικονομικών, Εργασίας, Ψηφιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης, τον Γεν. Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού και τους Προέδρους του ΕΚΚ και του ΕΚΟΜΕ, αλλά και στα μέλη της Ακαδημίας, όχι όμως και στα ΜΜΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑH Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου γράφει για την επανεκκίνηση του ελληνικού σινεμά

Φοβερό.

Την πετύχαμε σερφάροντας, σας την παραθετουμε.

«Ζούμε πρωτόγνωρες και δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις και είναι πιστεύουμε λογικό να είμαστε τουλάχιστον αμήχανοι απέναντι στη συγκλονιστική αλλαγή που βιώνουμε στην καθημερινότητα μας, επαγγελματική και προσωπική.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (EAK), εκπροσωπώντας όλες τις ειδικότητες που συμμετέχουν στην παραγωγή και διανομή ταινιών, γνωρίζει σφαιρικά το πόσο έχει πληγεί όλη η κινηματογραφική αλυσίδα. Η ένταξη των ΚΑΔ περί τον Κινηματογράφο στα έκτακτα μέτρα για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού, ήταν ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των πληγέντων.

Πέρα όμως από τις ταινίες που ήταν ήδη σε γυρίσματα και που οι καλλιτεχνικοί και τεχνικοί τους συντελεστές είχαν ήδη πρόσληψη στον ΕΦΚΑ και άρα θα ενισχυθούν από τα προαναφερθέντα μέτρα, υπάρχουν και ταινίες με γυρίσματα προγραμματισμένα να ξεκινήσουν μέσα στον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Αυτά τα γυρίσματα όπως είναι κατανοητό δεν θα πραγματοποιηθούν και οι τεχνικοί και οι ηθοποιοί που επρόκειτο να εργαστούν σε αυτά θα μείνουν άνεργοι για ένα μεγάλο διάστημα. Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο τα μέτρα ενίσχυσης πέραν των παραγωγών, των σκηνοθετών, των διανομέων και των αιθουσαρχών να επεκταθούν προς όλους τους εργαζόμενους στις κινηματογραφικές παραγωγές (σεναριογράφους, ενδυματολόγους, σκηνογράφους, διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ, μακιγιέρ, κομμωτές, ηχολήπτες, ηλεκτρολόγους, οπερατέρ, βοηθούς κάμερας, boomen, αμπιγιέρ, φροντιστές, μακινίστες, ηθοποιούς και βοηθητικούς ηθοποιούς, κατασκευαστές σκηνικών, ειδικούς σπέσιαλ και ψηφιακών εφφέ, κολορίστες...) ανεξάρτητα από το αν επρόκειτο να απασχοληθούν άμεσα.

Τα κάτωθι αποτελούν την πραγματικότητα όσων απασχολούνται στις ελληνικές και αλλοδαπές παραγωγές:

α) το επάγγελμα των εργαζόμενων στον Κινηματογράφο είναι ξεκάθαρα εποχιακό, επιδοτείται άλλωστε ως τέτοιο από τον ΟΑΕΔ και ασφαλίζεται σε ειδική κλάση, ως εκ τούτου αν αναβληθεί ή ματαιωθεί το γύρισμα ελληνικής ή ξένης ταινίας, μπορεί ένας επαγγελματίας να μείνει άνεργος έως και ένα ημερολογιακό έτος.

β) επιπλέον η ακύρωση μιας παραγωγής επηρεάζει και όλη την υπόλοιπη αλυσίδα μέχρι και το στάδιο του post production, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της απασχόλησης και σε πολλές περιπτώσεις την ανεργία και σ’ αυτόν τον τομέα.

γ) και μόνο η αναβολή της παραγωγής μιας ταινίας έχει συχνά σαν αποτέλεσμα να χάνεται το momentum τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας και να διακινδυνεύονται ή/και να ματαιώνονται οι συμπαραγωγές σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Τα αναγκαία για το σπάσιμο της πανδημίας του κορονοϊού μέτρα, έχουν επιφέρει τεράστια ζημιά μέσα σε ένα μήνα σε όλη την αλυσίδα δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών – προ-παραγωγή / παραγωγή / μετά-παραγωγή /διανομή / προβολή - παντού στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο. Ενδεικτικά παραθέτουμε ανακοινώσεις Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων αλλά και Οργανισμών περί τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, που αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις και προτάσσουν την ενίσχυση του τομέα οπτικοακουστικών παραγωγών στο σύνολό τους (επιχειρήσεις και εργαζόμενους) τόσο κατά την περίοδο της κρίσης όσο και μετά για την ανασυγκρότηση του..."

Είχε προηγηθεί και μια αντίστοιχη έκκληση της Ένωσης Σκηνοετών και Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Mudbound

Mudbound

Σύνοψη: Η οικογένεια McAllan έχει μόλις αφήσει την ήρεμη, πολιτισμένη ατμόσφαιρα του Μέμφις και βρίσκεται...
1ώρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
12029
Feelgood
9042
Tanweer
3463