Έφυγε από τη ζωή ο Ουίλιαμ Φρίντκιν

Δημοσίευση: 7 Aug 2023, 22:23
Συντάκτης:

Έφυγε σε ηλικία 87 ετών ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του «Εξορκιστή» αλλά και του « Ανθρώπου από τη Γαλλία», Γουίλιαμ Φρίντκιν.

<a href="/nea/o-oyiliam-frintkin-epistrefei-me-tin-diki-toy-antarsia-toy-kein/66926">Ο Oυίλιαμ Φρίντκιν επιστρέφει με την δική του «Ανταρσία του Κέιν»</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟ Oυίλιαμ Φρίντκιν επιστρέφει με την δική του «Ανταρσία του Κέιν»

Ο θάνατός του στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Τσάπμαν, Στίβεν Γκάλογουεϊ, φίλο της συζύγου του Φρίντκιν, Σέρι Λάνσινγκ, η οποία είναι παραγωγός.

Ο Φρίντκιν που ήταν ένας από τους αντιπροσώπους της γενιάς που τη δεκαετία του ’70 άλλαξαν με τις ταινίες τους τη μορφή του χολιγουντιανού σινεμά, αποκαλείται από τους ιστορικούς του κινηματογράφου «Ο σκηνοθέτης του κακού». Μαζί με τον Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, τον Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο Φρίντκιν ξεχώρισε από τη δεκαετία του 1970, ως μέλος μιας νέας γενιάς δυναμικών, ριψοκίνδυνων κινηματογραφιστών.

Συνδυάζοντας την εμπειρία του στην τηλεόραση, ιδίως στο ντοκιμαντέρ, με ένα πρωτοποριακό στυλ μοντάζ, ο Φρίντκιν έφερε μεγάλη ενέργεια στα είδη του τρόμου και του αστυνομικού θρίλερ στα οποία ειδικεύτηκε.

Η ταινία «The French Connection» ήταν μια ηθικά διφορούμενη ιστορία, γυρισμένη σε στυλ ντοκιμαντέρ, περιείχε μια από τις πιο διάσημες σκηνές καταδίωξης αυτοκινήτων στον κινηματογράφο και κατέληξε με 5 Οσκαρ (ανάμεσα στα οποία κι αυτά της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Ερμηνείας για τον Τζιν Χάκμαν).

Μετά την κριτική δόξα του «ανθρώπου από τη Γαλλία», ήρθε το 1973 ο «Εξορκιστής», ο οποίος συγκέντρωσε το εκπληκτικό ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως και, μαζί με τον «Νονό», εγκαινίασε την εποχή των blockbuster στον κινηματογράφο.

Διασκευασμένο από το μυθιστόρημα του William Peter Blatty σχετικά με τη δαιμονική κατάσταση ενός νεαρού κοριτσιού, ο «Εξορκιστής» ήταν ένα έντονα στυλιζαρισμένο θρίλερ, που επηρέασε το είδος των θρίλερ. Άξιο αναφοράς είναι ότι του χάρισε μια δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας και 10 συνολικά υποψηφιότητες.

Από την δεκαετία του 80 και μετά, ξεχώρισαν το «Ψωνιστήρι» (Cruising, 1980) με τον Αλ Πατσίνο και το «Live and Die in LA» με τους Γουίλιαμ Πίτερσεν και Γουίλεμ Νταφόε, ενώ το 2006 και 2012 αντίστοιχα, δύο κινηματογραφικές μεταφορές τολμηρών θεατρικών έργων του Τρέισι Λετς (το «Bug» και το «Killer Joe»), προκάλεσαν ντόρο.

Το 2013 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του «The Friedkin Connection», ενώ την ίδια χρονιά το 70ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας του έδωσε τιμητικό Χρυσό Λέοντα για το σύνολο του έργου του.

Η τελευταία του ταινία με τον τίτλο «The Caine Mutiny Court-Martial» και τον Κίφερ Σάδερλαντ πρωταγωνιστή θα κάνει την πρεμιέρα της σε λίγο καιρό στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The book of Clarence

The book of Clarence

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Κατά τη διάρκεια της επί γης παρουσίας του Ιησού, ο παραβατικός δίδυμος αδερφός...
9 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos