ΣΕΙΡΕΣ

"Dublin murders" season 1: Αξίζει

Δημοσίευση: 4 Δεκ. 2019, 18:35

Κανείς δεν μπορεί δυστυχώς να εγγυηθεί ότι ένα καλό βιβλίο θα γίνει και μια εξίσου καλή σειρά. Η σεναριογράφος Sarah Phelps χρησιμοποίησε τα πρώτα δύο μυθιστορήματα της Tana French, In the Woods και The Likeness, για τη νέα σειρά του BBC «Dublin Murders» και το αποτέλεσμα είναι καλό.

Με την Ιρλανδία για σετ, η σειρά ακολουθεί τους ντετέκτιβ Rob Reilly (Killian Scott) και Cassie Maddox (Sarah Greene). Οι δυο μυστηριώδεις και συναισθηματικά «κατεστραμμένοι» ντετέκτιβ προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο της δολοφονίας μιας νεαρής κοπέλας που ωστόσο τους φέρνει αντιμέτωπους με μια  υπόθεση εξαφάνισης παιδιών που είχε λάβει χώρα είκοσι χρόνια πριν, το 1985. Ο Rob Reilly είναι στενά συνδεδεμένος μ’ αυτήν την υπόθεση γιατί έχασε τους φίλους του και ήταν ο μόνος που κατάφερε να επιβιώσει. Όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίον. Παιδιά που κινδυνεύουν, προβληματικές οικογένειες, βιασμοί, αστυνομική βία και χρόνια κρυμμένα μυστικά είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά της σειράς που την τοποθετούν κάπου μεταξύ ψυχολογικού θρίλερ και αστυνομικού μυστηρίου.

Η σειρά ξεκινά κάπως παράδοξα τοποθετώντας τον θεατή στο μέλλον όπου οι σχέσεις των δυο πρωταγωνιστών έχουν διαταραχθεί και στην επόμενη σκηνή επιστρέφει στο παρόν – τέσσερις μήνες προτού ξεκινήσουν όλα. Καθώς το ένα εκ των δυο εγκλημάτων διαδραματίζεται στο 1985 οι αναδρομές στο παρελθόν είναι συχνές σε κάθε επεισόδιο. Αν και το μοτίβο αυτό βοηθάει πολύ στη δημιουργία μιας έξυπνης και ενδιαφέρουσας αφήγησης και στην διατήρηση της αγωνίας, αρκετές φορές μπερδεύει αρκετά τον θεατή.

Εκτός από τις ιστορίες και το άγνωστο παρελθόν των δυο πρωταγωνιστών εμφανίζονται και αρκετοί δευτερεύοντες χαρακτήρες, άλλοι με σκοπό να τους αποπροσανατολίσουν και άλλοι για να φωτίσουν πτυχές του παρελθόντος τους. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που η σειρά χτίζει ένταση και μυστήριο γύρω από χαρακτήρες δημιουργώντας ύποπτους χωρίς να καταλήγει πουθενά κάτι που αφήνει μια περίεργη αίσθηση σε κάθε επεισόδιο. Ίσως είναι ο έμμεσος τρόπος της σειράς να δείξει ότι κάποιες φορές δεν υπάρχουν απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματα.

Το καστ είναι προσεκτικά επιλεγμένο με τους δυο πρωταγωνιστές να ξεχωρίζουν. Δεν μπορεί κανείς να μην αναφέρει όμως και τον Conleth Hill που κάνει δυναμική εμφάνιση μετά το Game of Thrones και τον ρόλο του ως Lord Varys.

Παρότι ο θεατής βλέπει τους πρωταγωνιστές να παίρνουν αρκετές φορές αυτοκαταστροφικές αποφάσεις, ταυτίζεται όλο και περισσότερο μαζί τους όσο αποκαλύπτονται οι πτυχές του παρελθόντος τους.

Ισορροπώντας μεταξύ μνήμης και λήθης, τρέλας και λογικής και παρόντος και παρελθόντος, το Dublin Murders είναι μια σειρά που αξίζει την προσοχή σας.

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos