ΣΕΙΡΕΣ

"Creepshow" season 2: Για τους νοσταλγούς των κλασσικών horror

Δημοσίευση: 18 Aug 2021, 13:23

Σύνοψη: Τα μυθιστορηματικά comics «Creepshow» συνεχίζουν, με την βοήθεια του σιωπηλού ghoul-οικοδεσπότη, να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας και στην δεύτερη σεζόν της σειράς, μέσα από τρομακτικές  ιστορίες και παραμύθια.

<a href="/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Άποψη: Το 1982, οι θρύλοι του τρόμου George A. Romero, Stephen King και Tom Savini συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν μια από τις μεγαλύτερες ανθολογίες κωμικού τρόμου που έχουν γίνει ποτέ, το «Creepshow». Η ταινία ουσιαστικά, αποτελούσε έναν φόρο τιμής στα θρυλικά comics τρόμου της EC της δεκαετίας του 1950, όπως το «Tales from the Crypt», «The Vault of Horror» και «The Haunt of Fear».

Σχεδόν 40 χρόνια μετά, ο Greg Nicotero (γνωστός κυρίως για την θέση του υπεύθυνου ειδικών εφέ στο «The Walking Dead») θα αναστήσει το «Creepshow», με την μορφή της τηλεοπτικής σειράς.

Στην δεύτερη σεζόν του «Creepshow» η δομή παραμένει ίδια. Κάθε επεισόδιο, με εξαίρεση το πέμπτο και τελευταίο επεισόδιο που παρουσιάζει μια μόνο ιστορία, μας διηγείται δυο ιστορίες τρόμου που περιέχουν και ένα μικρό plot twist στο τέλος τους. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, ότι το «Creepshow» (όπως άλλωστε και η πρωτότυπη ταινία του 1982) χαρακτηρίζεται κυρίως από το μακάβριο χιούμορ και το «χαλοουινίστικο» ύφος του, παρά από μια πρόθεση να τρομάξει πραγματικά το κοινό του. Πρόκειται κυρίως για έναν «παιδικό τρόμο» με ξεκάθαρες νότες νοσταλγίας, που συμπληρώνονται τέλεια από την έντονη comic αισθητική της σειράς.

Φυσικά, από μια τέτοια σειρά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στον κλασικό horror κινηματογράφο και πράγματι το «Creepshow» είναι γεμάτο από αυτές. Ενδεικτικά, στο πρώτο επεισόδιο έχουμε έναν χαρακτήρα τύπου «Bob Ross»(!), μπλεγμένο σε ένα «Evil Dead» σκηνικό, ενώ το πέμπτο επεισόδιο εξελίσσεται κυριολεκτικά μέσα στις ταινίες «Horror Express» (1972) και «Night of the Living Dead» (1968).

Σε σχέση με την πρώτη σεζόν της σειράς, παρατηρούμε ότι ο χρόνος των ιστοριών ανά επεισόδιο έχει μοιραστεί πολύ πιο ομοιόμορφα αυτή τη φορά, ενώ εντύπωση προκαλεί και η απουσία μεγάλων ονομάτων όπως του Stephen King, του Tom Savini και του Joe Hill, που δεν υπάρχουν στην δεύτερη σεζόν. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι στην δεύτερη σεζόν του «Creepshow» δεν υπάρχουν εξίσου καλά επεισόδια με την πρώτη, ίσως όμως εξηγεί καλύτερα την ύπαρξη κάποιων αρκετά αδιάφορων ιστοριών που μοιάζουν υπερβολικά προχειρογραμμένες.

Σε γενικές γραμμές το «Creepshow» έχει υπερβολικά απλοϊκά σενάρια στις ιστορίες του, το χιούμορ του τις περισσότερες φορές πέφτει στο κενό, τα plot twists του είναι εξαιρετικά προβλέψιμα και ο τρόμος είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Πετυχαίνει όμως κάτι άψογα και αυτό είναι ότι συνδυάζει όλες τις παραπάνω «αποτυχίες» του, με τα πρακτικά εφέ, την comic αισθητική και τις «old school» horror αναφορές που το χαρακτηρίζουν, για να βγάλει ένα αυθεντικό «Creepshow» αποτέλεσμα.

Έτσι, το «Creepshow», φαίνεται να απευθύνεται κυρίως στους fans της σειράς και τους νοσταλγούς των κλασικών horror ταινιών, μιας και οι υπόλοιποι, μάλλον, θα τα βρουν τρομακτικά βαρετό.

H σειρά στριμάρει στο Cosmote TV.

Γιώργος Τόγιας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos