ΣΕΙΡΕΣ

"Control Z" season 1: Nεανική πατροπαράδοτη σαπουνόπερα

Δημοσίευση: 5 Ιουνίου 2020, 13:34
Συντάκτης:

Η νέα ισπανόφωνη εφηβική σειρά του Netflix, είναι μία γενναιόδωρη Μεξικανική παραγωγή, που κουβαλά όλα τα στερεότυπα ενός λυκειακού δράματος, σερβίρεται ως ιστορία μυστηρίου αλλά στην ουσία είναι μία χωρίς ντροπή, πατροπαράδοτη σαπουνόπερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ"On the verge" season 1: Γυναίκες μετά τα 40

Το Control Z (Ctrl Z, δηλαδή η συντόμευση για την αναίρεση στο πληκτρολόγιο) ξεκινά με μία μεγάλη εισαγωγική σεκάνς, με τις οθόνες των κινητών ως ολογράμματα μπροστά στους μαθητές του υπερσύγχρονου Μεξικανικού σχολείου, μία ακόμη υπενθύμιση της επιρροής της τεχνολογίας και των social media στη νέα γενιά. Συνέπεια αυτού του τεχνολογικού εθισμού, ένα ενδοσχολικό χακάρισμα που σπέρνει το χάος αποκαλύπτοντας αρχικά ότι  μία από τις μαθήτριες του σχολείου είναι Transsexual, και απειλώντας στην πορεία να αποκαλύψει τα μυστικά όλων των μαθητών του σχολείου. Η νεαρή Sofia, πρωταγωνίστρια της σειράς, μία δυναμική αλλά με εύθραυστη ψυχική υγεία κοπέλα, αναλαμβάνει τελικά να αποκαλύψει την ταυτότητα του χάκερ.

Η Sofia είναι χαρακτήρας που πατά ακριβώς πάνω στο στερεότυπο της έξυπνης απομονωμένης έφηβης, αυτής που δεν είναι σαν τα άλλα κορίτσια, διαβάζει Τολστόι, ακούει συνεχώς μουσική στα διαλλείματα και είναι και λίγο Sherlock, αφού καταφέρνει να εντυπωσιάσει το νέο συμμαθητή της με τις  προφανείς παρατηρήσεις της, οι οποίες συνοδεύονται μάλιστα από extreme close-ups σε λεπτομέρειες της εμφάνισής του και τελικά αποκαλύπτουν εξωφρενικές λεπτομέρειες για τη ζωή του.

Ομοίως και οι υπόλοιποι χαρακτήρες, αντιπαθητικοί στην πλειονότητα τους μέχρι το τέλος, παρά τις τόσες αποκαλύψεις και όλα αυτά τα ένοχα μυστικά, παραμένουν επιφανειακοί και εγκλωβισμένοι μέσα στα κλασσικά λυκειακά στερεότυπα.

Κατά τ’ άλλα, ή σειρά, η οποία θα μπορούσε επίσης να αξιοποιήσει πιο εμπνευσμένους διαλόγους και πιο πετυχημένο χιούμορ, συνδυάζει τις υπερβολές του Elite και τα σκάνδαλα του Gossip girl, εδώ με μία επιπλέον δόση υστερίας, αρκετές μελοδραματικές στιγμές και μία ιστορία γεμάτη υπερβολές και ακρότητες.

Ωστόσο, διαθέτει επίσης μία πλοκή γεμάτη ανατροπές και cliffhangers που καταφέρνουν εύκολα να κρατήσουν το ενδιαφέρον του θεατή στα 20λεπτα επεισόδια της, αν και ίσως δεν αρκούν ώστε να κλείσει τα μάτια και να της συγχωρέσει τα παραπάνω μειονεκτήματά της. Οπότε αν teen drama είναι αυτό που επιθυμεί ο θεατής, μπορεί κάλλιστα να στραφεί κάπου αλλού, γιατί υπάρχουν άλλοι που μας τα είπαν καλύτερα.

 

 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 5 Ιουνίου 2020, 13:34
Ενημέρωση: 30 Νοε. 2020, 15:08
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ