Το Cinedoc προβάλει το Femicidio που συγκλόνισε την Ιταλία

Δημοσίευση: 13 Απριλίου 2022, 15:25
Συντάκτης:

«Ζω από θαύμα και σήμερα μπορώ να σας πω την ιστορία μου» - Laura Roveri

<a href="/synenteyxeis/elina-psykoy-ta-synora-tis-eyropis-poy-thigoyn-tin-anthropini-axioprepeia/69657">Ελίνα Ψύκου: "Τα σύνορα της Ευρώπης που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΕλίνα Ψύκου: "Τα σύνορα της Ευρώπης που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια"

Στα πλαίσια των πρόσφατων αποκαλύψεων περιστατικών σεξουαλικών κακοποιήσεων και γυναικοκτονιών, που διαμόρφωσαν το κίνημα #metoo και στη χώρα μας, το CineDoc στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, προβάλει το FEMICIDIO της Nίνας Μαρίας Πασχαλίδου.

Τον περασμένο χρόνο στην Ελλάδα διαπράχθηκαν 19 γυναικοκτονίες και 105 στην Ιταλία. Σε πολλές χώρες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, η βία κατά των γυναικών αυξάνεται, πρόκειται για ένα φαινόμενο δίχως σύνορα. Οι φόνοι γίνονται συνήθως για τον ίδιο λόγο: Άντρες σκοτώνουν τις γυναίκες όταν εκείνες θέλουν να χωρίσουν, καθώς εκείνοι πιστεύουν ότι οι γυναίκες τούς ανήκουν.

Στο FEMICIDIO παρουσιάζονται ιστορίες έμφυλης βίας που συγκλόνισαν την Ιταλία από τον Βορρά έως το Νότο. Η Laura Roveri, μια 28χρονη δασκάλα γιόγκα, δέχτηκε 15 μαχαιριές από τον πρώην φίλο της. Επέζησε της επίθεσης και έγινε σύμβολο ενδυνάμωσης για τις γυναίκες στην Ιταλία, όπου μία γυναίκα δολοφονείται ανά τρεις ημέρες! Η Nunzia Maiorano και η Alba Chiara Baroni δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, όπως επίσης και η Lorena Quaranta, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι οικογένειες και οι φίλοι τους βιώνουν τη σκληρή απώλεια των αγαπημένων τους και συντάσσονται στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το λυπηρό αυτό φαινομένο. Στο ντοκιμαντέρ FEMICIDIO ειδικοί, κοινωνιολόγοι και πολιτικοί καταθέτουν τις απόψεις τους για το φλέγον ζήτημα των γυναικοκτονιών, που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ιταλία αλλά και πολλές χώρες στον κόσμο.  Η ταινία, η οποία είναι συμπαραγωγή με το κανάλι Al Jazeera, έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο 2022.

Η κριτική του MOVE IT για το «Femicidio» εδώ.

Σκηνοθεσία: Nίνα Μαρία Πασχαλίδου | Ελλάδα, Ιταλία | 68' | 2022

Εισιτήρια εδώ

Προβολές

Τετάρτη 13/4, 20:00, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, Σίνα 31, Αθήνα. Μετά την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα ακολουθήσει συζήτηση με την μητέρα της Γαρυφαλλιάς Αλεξάνδρα Ψαράκου, την δημοσιογράφο Μαρία Λουκά, την δικηγόρο Κλειώ Παπαπαντολέων  και την σκηνοθέτρια Νίνα Μαρία Πασχαλίδου.

Κυριακή 17/4 , 17:00, Δαναός, Λεωφ. Κηφισίας 109, Αθήνα.

Μετά την προβολή στον Κινηματογράφο Δαναό θα ακολουθήσει  συζήτηση με την αστυνόμο Β’ και κοινωνιολόγο Ιωάννα Ροτζιώκου και την  σκηνοθέτρια Νίνα Μαρία Πασχαλίδου.

Τετάρτη 20/04,  19:30  Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, Ν.Βότση 3, Θεσσαλονίκη.

Σάββατο 07/05, Αχίλλειον Δημοτικό Κινηματοθέατρο, Αργοναυτών 54, Βόλος.

Διοργάνωση: Cinedoc. Συνδιοργάνωση:  Anemon Productions | Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ | Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών | Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης | Δήμος Βόλου | Αχίλλειον Δημοτικό Κινηματοθέατρο Βόλου Σε συνεργασία: Εκδόσεις Gutenberg | Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos