To Cinedoc προβάλει ένα σκληρό ντοκιμαντέρ για την βία κατά των γυναικών

Δημοσίευση: 10 Νοε. 2023, 13:59
Συντάκτης:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το CineDoc προβάλλει την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 20.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, Αθήνα) το ντοκιμαντέρ Look What You Made Me Do της Coco Schrijber, σε συνεργασία με το Κέντρο Διοτίμα και το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

<a href="/nea/cinedoc-paroysiazei-ntokimanter-lesvia-tis-tzelis-hatzidimitrioy/69679">Tο Cinedoc παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Λεσβία» της Τζέλης Χατζηδημητρίου</a>ΣΧΕΤΙΚΑTο Cinedoc παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Λεσβία» της Τζέλης Χατζηδημητρίου

Trigger Warning: Προσοχή! Η ταινία περιέχει ιδιαίτερα σκληρά πλάνα (σκηνοθετημένα και μη), σκηνές σωματικής βίας και μαρτυρίες για ενδοοικογενειακή βία (συναισθηματική, ψυχολογική και σωματική).

Σύνοψη: Ένα κοριτσάκι παραπονιέται στη μαμά του ότι ένα αγόρι το χτύπησε στην παιδική χαρά. «Το κάνει επειδή του αρέσεις», απαντάει η μητέρα, τροφοδοτώντας έτσι στη νεότερη γενιά την κανονικοποίηση της βίας. Μια γυναίκα εξομολογείται πως φοβάται για τη ζωή της, καθώς βρίσκεται σε κακοποιητική σχέση από την οποία δυσκολεύεται να φύγει. Τρεις γυναίκες που βίωσαν ενδοοικογενειακή βία και δέχτηκαν απειλές και για την ασφάλεια των παιδιών τους, μιλούν για τη δική τους εμπειρία. Η Λόρα, η Ρέιτσελ και η Ροζάλμπα δεν μπήκαν στην ατελείωτη λίστα των 30.000 και πλέον γυναικών που δολοφονούνται κάθε χρόνο από τους συντρόφους τους. Έχουν επιβιώσει. Για να τα καταφέρουν όμως, οδηγήθηκαν οι ίδιες στον φόνο. Οι τρεις τους μιλούν για την απόφασή τους και το βάρος που κουβαλούν, ενώ ο διάσημος πίνακας της Artemisia Gentileschi, λειτουργεί συμβολικά ως συνδετικός κρίκος, ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τη Νατάσα Κεφαληνού, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Κέντρου Διοτίμα και τη Γεωργία Πετράκη, Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΑΘΗΝΑ – Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, 20.00 Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31, Αθήνα). Προπώληση

ΑΘΗΝΑ – Κυριακή 26 Νοεμβρίου, 16.00 Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ (Λεωφ. Κηφισίας 109, Αμπελόκηποι). Προπώληση.

ΒΟΛΟΣ – Tετάρτη 22 Νοεμβρίου, 20.00, Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου. Πληροφορίες.

ΡΕΘΥΜΝΟ – Σάββατο 18 Νοεμβρίου, 20.00 Χώρος Πολιτισμού «Σημείο». Πληροφορίες.

Οι προβολές του ντοκιμαντέρ σε Αθήνα, Βόλο και Ρέθυμνο πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ολλανδίας.

Προπώληση εδώ.

 

Λίγα λόγια για τους Φορείς που συμμετέχουν στην προβολή

Κέντρο Διοτίμα

Το Κέντρο Διοτίμα ιδρύθηκε το 1989 και αποτελεί μια γυναικεία μη κερδοσκοπική οργάνωση εξειδικευμένη σε ζητήματα φύλου και ισότητας. Όραμά του είναι η ανάδειξη και άρση των έμφυλων διακρίσεων και αποστολή του η ενδυνάμωση γυναικών και θηλυκοτήτων. Πυρήνας της δράσης του είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας μέσω της παροχής δωρεάν ψυχοκοινωνικής και νομικής βοήθειας.

Εργαστήριο Σπουδών Φύλου

Το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου αποτελεί ερευνητικό εργαστήριο του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και εξυπηρετήσει διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες στα γνωστικά αντικείμενα του φύλου στην κοινωνική πολιτική και της ανάλυσης των πολιτικών για την ισότητα των φύλων σε διεθνές, ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Λίγα λόγια για το CINEDOC

Το CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Cinedoc Volos και τον Δήμο Βόλου, τον Χώρο Πολιτισμού «Σημείο» στο Ρέθυμνο, το Cyclades Preservation Fund (CPF) και το Thalassa Foundation. Οι προβολές έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις γύρω από θεματικές όπως το περιβάλλον, η ισότητα των φύλων, η συμπεριληπτικότητα, η εκπαίδευση, η ιστορία κ.ά. Παράλληλα, το CineDoc διευρύνει συνεχώς το δίκτυό του μέσα από το CineDoc Island, διοργανώνοντας προβολές στις Κυκλάδες, τις Σποράδες, το Ιόνιο και τα Δωδεκάνησα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και κινηματογραφικές λέσχες. Οι προβολές του CineDoc πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού,

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
15986
Feelgood
10531
Feelgood
5930
Feelgood
2620
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos