To Cinedoc επιστρέφει με "Ερωτευμένη Χάισμιθ"

Δημοσίευση: 10 Ιαν. 2023, 14:26
Συντάκτης:

Από τις 11 Ιανουαρίου 2023, το CineDoc επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με το ντοκιμαντέρ «Ερωτευμένη Χάισμιθ (Loving Highsmith)». Βασισμένο στα γραπτά της Πατρίσια Χάισμιθ και τις αφηγήσεις της για την οικογένεια και την ερωτική της ζωή, η ταινία ρίχνει νέο φως στη ζωή και το έργο της διάσημης συγγραφέως.

<a href="/synenteyxeis/elina-psykoy-ta-synora-tis-eyropis-poy-thigoyn-tin-anthropini-axioprepeia/69657">Ελίνα Ψύκου: "Τα σύνορα της Ευρώπης που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΕλίνα Ψύκου: "Τα σύνορα της Ευρώπης που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια"

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στα ημερολόγια και τα σημειωματάρια της Χάισμιθ, αλλά και στους στοχασμούς της για εραστές, φίλους και οικογένεια. Εστιάζοντας στην αναζήτηση του έρωτα από τη συγγραφέα και στον προβληματισμένο τρόπο σκέψης, η ταινία ρίχνει νέο φως στη ζωή και τη γραφή της.

Τα περισσότερα από τα μυθιστορήματα της Χάισμιθ, ως επί το πλείστον ψυχολογικά θρίλερ, διασκευάστηκαν για τη μεγάλη οθόνη, όπως είναι τα Strangers on a Train και The Talented Mr. Ripley. Το Carol, ένα εν μέρει αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, ήταν η πρώτη λεσβιακή ιστορία με αίσιο τέλος στην Αμερική της δεκαετίας του 1950. Ωστόσο, η ίδια η Χάισμιθ αναγκαζόταν να αποκρύπτει κομμάτια της προσωπικής και ερωτικής της ζωής από την οικογένεια και τους αναγνώστες της.

Αποσπάσματα από αυτές τις σημειώσεις, εμπλουτισμένα με αρχειακό υλικό της ίδιας και των μυθιστορημάτων της, δημιουργούν ένα ζωντανό, συγκινητικό πορτρέτο μιας από τις πιο συναρπαστικές γυναίκες συγγραφείς του 20ου αιώνα.

Την Τετάρτη 11/1, στην προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, θα προσφερθεί κρασί από την Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα, πριν την έναρξη του ντοκιμαντέρ.

Στις προβολές της Αθήνας θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα, σκηνοθέτη και μεταφραστή έργων της Χάισμιθ, Ανδρέα Αποστολίδη, και την συγγραφέα και σεναριογράφο Κάλλια Παπαδάκη.

Εισιτήρια θα βρείτε εδώ.

Πρόγραμμα προβολών

Tετάρτη 11 Ιανουαρίου, 20:00, ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σίνα 31, ΑΘΗΝΑ.

Κυριακή 15 Ιανουαρίου, 16:00, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΔΑΝΑΟΣ

Λεωφ. Κηφισίας 109, ΑΘΗΝΑ (πλησίον Μετρό Πανόρμου)

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, 18:00, AΠΟΘΗΚΗ 1

Ν.Βότση 3, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σάββατο 11 Μαρτίου, Δημοτικό Κινηματοθέατρο Βόλου ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ

Κουμουνδούρου & Ιάσωνος, ΒΟΛΟΣ

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos