ΣΕΙΡΕΣ

"Catherine the Great": Υψηλού επιπέδου

Δημοσίευση: 1 Δεκ. 2019, 12:48
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η νέα βρετανοαμερικανική σειρά του Sky Atlantic και του HBO παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια της ζωής της αυτοκράτειρας Αικατερίνης ΙΙ, γνωστής ως Μεγάλη Αικατερίνη, και συγκεκριμένα από το 1764 έως τον θάνατό της, το 1796. Τόσο η στάση της ως αυτοκράτειρα όσο και η γνωριμία της με τον στρατιωτικό διοικητή Ποτέμκιν, διερευνώνται μέσα στα τέσσερα σχεδόν ωριαία επεισόδια.

<a href="/nea/true-detective-s04-den-les-ohi-se-ayti-ti-seirara/69389">"True Detective" s04: Δεν λες όχι σε αυτή τη σειράρα</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"True Detective" s04: Δεν λες όχι σε αυτή τη σειράρα

Άποψη: Η Μεγάλη Αικατερίνη αποτέλεσε αναμφισβήτητα μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του 18ου αιώνα, μια απόλυτα επιδραστική μονάρχης που έπαιξε καταλυτικό ρόλο τόσο για τα τεκταινόμενα της ρωσικής αυτοκρατορίας που ηγεμόνευε, όσο συλλήβδην της ευρωπαϊκής πολιτικής. Μια γυναίκα που κατάφερε να κυβερνήσει ανάμεσα σε άνδρες, συνδέοντας το όνομά της όμως και με πολλές συνωμοσίες, μιας και ανέβηκε στον θρόνο παίρνοντας την εξουσία από τον άνδρα της, τον αυτοκράτορα Πέτρο, ο οποίος λίγο μετά πέθανε μυστηριωδώς. Αλλά και τα ερωτικά σκάνδαλα και η αχαλίνωτη σεξουαλική της ορμή είναι επίσης στοιχεία που συνδέονται άμεσα με την αυτοκράτειρα.

Η συμπαραγωγή του βρετανικού Sky Atlantic και του αμερικανικού HBO ενώνει δύο ανθρώπους που κάτι ξέρουν από βασιλεία, τον σκηνοθέτη Philip Martin, που σκηνοθετεί και τα τέσσερα επεισόδια ενώ βρισκόταν πίσω από επτά επεισόδια του The Crown, και την Helen Mirren που έχει υποδυθεί και άλλη βασίλισσα στο παρελθόν.

Το αποτέλεσμα δικαιώνει τις προθέσεις, χωρίς να εκπλήσσει. Μπορεί να μην έχει την αισθητική αξία ενός Barry Lyndon, ή την σαρκαστική και παράταιρη διάθεση μιας Ευνοούμενης, εντούτοις μέσα στον απόλυτο ακαδημαϊσμό που την διακρίνει αισθητικά και σκηνοθετικά, καταφέρνει να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον τηλεοπτικό πρόγραμμα, που ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε και όχι ως οπτικό μάθημα ιστορίας. Είναι θετικό που δεν αναλώνεται σε πολλές λεπτομέρειες ιστορικής φύσεως, με όποιον ξέρει ιστορία να μπορεί να ερμηνεύσει καλύτερα τα γεγονότα, αλλά και όποιον αγνοεί τι έγινε να μην χάνει την μπάλα αλλά να μπορεί να ενταχθεί μέσα στο κλίμα της σειράς. Μια πολύ ακριβής στην εποχή της σειρά, παρά την αγγλική γλώσσα που ίσως αφαιρεί κάτι από το να νιώσεις πώς ήταν τα πράγματα στην ρωσική αυτοκρατορία την περίοδο της ακμής της επί Αικατερίνης.

Μια υψηλής ποιότητας παραγωγή με ένα πολύ ορθά επιλεγμένο καστ, προεξάρχουσας της καταπληκτικής Helen Mirren, εύστοχη στο παίξιμο της, συνηθισμένη πλέον στους βασιλικούς ρόλους. Η Mirren άλλωστε έχει ρωσική καταγωγή από την πλευρά του πατέρα της που άλλαξε το επώνυμο του σε Mirren για να αποκρύψει την καταγωγή του. Ένα καλογραμμένο σενάριο που αφιερώνει πολύ χρόνο στις ιδιωτικές σχέσης της αυτοκράτειρας, και άρα όχι τόσο σε ιστορικά γεγονότα αλλά ίσως ως ένα βαθμό μυθοπλαστικά που όμως εγκιβωτίζονται στην μεγαλύτερη αφήγηση που είναι οι ιστορικές συνθήκες. Ίσως κάποιος απογοητευθεί που δεν θα δει να ξεδιπλώνεται όλη αυτή η περιβόητη σεξουαλική ζωή της, ωστόσο αφενός και αυτή είναι εμποτισμένη από μύθους και υπερβολές, αφετέρου προτιμάει να δώσει μια άλλη πλευρά της γυναίκας Αικατερίνης, παρά της αυτοκράτειρας ή της πολυμήχανης συνωμότισσας.

 

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos