Big Short Films 2023:  Δείτε δωρεάν 10 βραβευμένες ελληνικές μικρού μήκους

Δημοσίευση: 16 Οκτ. 2023, 14:21
Συντάκτης:

Το Ιδρυμα Ωνάση συνεχίζει για τέταρτη χρονιά τη συνεργασία του με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», προβάλλοντας δέκα ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν το 2022.

<a href="/nea/open-call-megales-tainies-mikroy-mikoys-steilte-tin-diki-sas/67504">Open Call: Μεγάλες Ταινίες Μικρού Μήκους. Στείλτε την δική σας</a>ΣΧΕΤΙΚΑOpen Call: Μεγάλες Ταινίες Μικρού Μήκους. Στείλτε την δική σας

Δέκα βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους θα είναι ελεύθερες από τις 16 μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου στο Onassis Channel στο You Tube, συστήνοντας στο κοινό νέους δημιουργούς με κοινωνικές ανησυχίες και κινηματογραφική άποψη. Οπως αναφέρει και το Ιδρυμα Ωνάση, ταινίες «σαν καθρέφτες της κοινωνίας που προβάλλουν ρεαλιστικά, συμβολικά ή λυρικά κοινωνικά θέματα, όπου πρωταγωνιστούν οι θηλυκότητες, η φύση, τα ετεροκανονικά πρότυπα και στερεότυπα, η νεότητα, η στοργή, ο ρατσισμός, ο έρωτας»

Tokakis ή What's my Name του Θάνου Τοκάκη

Ο Θάνος Τοκάκης ξεκινά μια stand-up comedy περιοδεία στην επαρχία, προκειμένου να δείξει στον κόσμο πόσο σπουδαίος ηθοποιός είναι. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με το κοινό, που δεν μπορεί να ξεχάσει την τηλεοπτική του περσόνα, αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό, που τον πιέζει να φτάσει στην επιτυχία. Μέχρι τελικής πτώσεως.

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, Ενδυματολογίας (Φεστιβάλ Δράμας), Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου (Νύχτες Πρεμιέρας)

Στο Θρόνο του Ξέρξη της Εύης Καλογηροπούλου

Στην εργασιακή δυστοπία των ναυπηγείων του Περάματος, η χρόνια απαγόρευση της σωματικής επαφής έχει μετατρέψει τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις σε απόκοσμες προσομοιώσεις καταπνιγμένου αισθησιασμού, που υπερβαίνει τα ετεροκανονικά στερεότυπα της επιθυμίας.

Στην κορυφή του όρους Αιγάλεω, στο σημερινό Πέραμα, θεωρείται πως βρισκόταν η θέση από την οποία ο Πέρσης αυτοκράτορας Ξέρξης παρακολούθησε τη συντριβή του στόλου του στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, το 480 π.Χ. Η κορυφή αυτή αποκαλείται από τους κατοίκους «Θρόνος του Ξέρξη».

Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής (Φεστιβάλ Δράμας), Βραβείο Canal+ (Εβδομάδα Κριτικής, Φεστιβάλ Καννών)

Pendulus του Δημήτρη Γκότση

Ο 24χρονος Αρμπι έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Μετά τα γεγονότα της βραδιάς του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας-Αλβανίας ο Άρμπι θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παρευρεθεί στον γάμο των συγγενών του, αν θα διεκδικήσει το κορίτσι που του αρέσει, εάν είναι Αλβανός ή Έλληνας.

Βραβείο Ηχου, Βραβείο Κοινού, Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της ΕΤΕΚΤ και Βραβείο της ΠΕΚΚ (Φεστιβάλ Δράαμας), Βραβείο Onassis Film Award (Νύχτες Πρεμιέρας)

Μάγμα της Λίας Τσάλτα

Η Μία είναι επιστήμονας που ζει μόνη στον ροζ πλανήτη. Ένα περίεργο Πλάσμα πέφτει από τον ουρανό και ξεβράζεται από το κύμα στη στεριά. Η Μία το βρίσκει, το επαναφέρει στη ζωή και προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί του, έως ότου καταλαβαίνει ότι είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που νόμιζε.

Βραβείο Φωτογραφίας, Πρωτότυπης Μουσικής (Φεστιβάλ Δράμας), Αργυρή Αθήνα, Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής (Νύχτες Πρεμιέρας)

Τελευταία Πνοή του Χάρη Ραφτογιάννη

Ενα ζευγάρι περιθωριακών στην τελευταία τους έξοδο.

Βραβείο Μοντάζ (Φεστιβάλ Δράμας)

Κάκτος του Δημήτρη Ζούρα

O Σταύρος προσπαθεί να συνδεθεί με το περιβάλλον και τον εαυτό του.

Onassis Drama Queer Awards (Φεστιβάλ Δράμας)

5pm Seaside του Βάλεντιν Στέισκαλ

Στα 40ά γενέθλιά του, ο Νίκος κάθεται και περιμένει στο φορτηγάκι του, στην άκρη μιας απομακρυσμένης παραλίας. Όπως κάθε χρόνο, του τηλεφωνεί η μητέρα του και του μιλάει για τη γέννησή του. Ο καιρός είναι άγριος. Στο βάθος ο Νίκος βλέπει τελικά να πλησιάζει ο Χρήστος, ο παλιός του φίλος από τον στρατό. Είναι η πρώτη φορά που ξαναβρίσκονται μετά από πολλά χρόνια. Σήμερα ο Χρήστος θα εκπληρώσει την επικίνδυνη επιθυμία του Νίκου.

Χρυσός Διόνυσος, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας (Φεστιβάλ Δράμας), Χρυσή Αθήνα, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας (Νύχτες Πρεμιέρας)

Kiddo του Μιχάλη Κίμωνα

Τέσσερις έφηβοι αφηγούνται την ιστορία κατάρρευσης δύο μεσήλικων ζευγαριών.

Βραβείο Σκηνοθεσίας Τώνια Μαρκετάκη, Βραβείο Σκηνογραφίας, Βραβείο Μακιγιάζ, Κομμώσεων και Ειδικών Εφέ (Φεστιβάλ Δράμας)

Δάφνη της Τώνιας Μισιαλή

Η Δάφνη αλλάζει τον έναν σεξουαλικό σύντροφο μετά τον άλλον, αλλά δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένη, τουλάχιστον όχι με αυτό που πίστευε ότι χρειαζόταν. Μέχρι που βρίσκει ένα πληγωμένο σκυλί στη μέση του δρόμου. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει για να νιώσει λίγη στοργή;

Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (Φεστιβάλ Δράμας)

Toxic Magnus του Νάσου Γκατζούλη

Μετά από μια χρόνια μάχη με τη μανία του πατέρα του να τον μετατρέψει σε παραδοσιακό ανδρικό πρότυπο, μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας του Μάγκνους θα τον οδηγήσει να γίνει σύμβουλος ζωής.

Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ (Φεστιβάλ Δράμας)

Tις ταινίες μπορείτε να τις δείτε εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες και τις προβολές στο επίσημο site του Ιδρύματος Ωνάση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos