Αφιέρωμα στον Μπονγκ Τζουν Χο στα ελληνικά θερινά

Δημοσίευση: 4 Ιουνίου 2020, 19:06
Συντάκτης:

Tο Cinobo (Cinema No Borders), η νέα ελληνική streaming πλατφόρμα ανεξάρτητου κινηματογράφου, συνεχίζει να φέρνει στο προσκήνιο μεγάλους δημιουργούς από όλο τον κόσμο και επανασυστήνει στο κοινό τον περσινό νικητή του Χρυσού Φοίνικα και θριαμβευτή των Όσκαρ, Μπονγκ Τζουν-Xο, παρουσιάζοντας τρεις προηγούμενες ταινίες του σε πρώτη πανελλαδική προβολή. Ο Κορεάτης σκηνοθέτης όχι μόνο απέσπασε τέσσερα από τα σημαντικότερα Βραβεία Όσκαρ, αλλά έγραψε ιστορία, καθώς τα «Παράσιτα» είναι η πρώτη μη αγγλόφωνη ταινία στην ιστορία του θεσμού που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας (και Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας).

Tο σινεμά του Μπονγκ Τζουν-Xο δεν περιορίζεται στις αποδεκτές παραμέτρους του χιούμορ, της αγωνίας ή του τρόμου. Οι ταινίες του είναι ταυτόχρονα καθηλωτικά θρίλερ και τραγικωμωδίες χαρακτήρων, αρχετυπικές τραγωδίες και κοινωνικές σάτιρες. Στο επίκεντρο της φιλμογραφίας του βρίσκονται πάντα οι ενδοοικογενειακές σχέσεις και οι ταξικές δυναμικές, και το πώς το ένα υπηρετεί και συνδέεται με το άλλο. Ως εξέχων φιλμικός παρατηρητής του 21ου αιώνα στην καπιταλιστική αρένα, ο Μπονγκ παρακολουθεί με το φακό του διαδικασίες κι αλληλεπιδράσεις, χαρτογραφεί, αφουγκράζεται και συστήνει χωρίς να κατακρίνει τους ήρωές του, χωρίς καν να ενδιαφέρεται να μιλήσει με όρους απόλυτου καλού ή κακού, θέτοντας στον θεατή ηθικής και κοινωνικής φύσης ανοιχτά ερωτήματα. Aναλυτικά: 

Μνήμες Φόνων (Memories of Murder, 2003, 127')

«Ήθελα να δείξω την πραγματικότητα - το απίστευτα κωμικό σε αντιπαράθεση και σε συνδυασμό με το τρομακτικό»,  Μπονγκ Τζουν-Xο

Πριν το “Zodiac” ήταν οι “Μνήμες Φόνων”. Ο βραβευμένος Κορεάτης σκηνοθέτης εμπνέεται από ένα αληθινό κομμάτι σύγχρονης ιστορίας της χώρας του, τους πρώτους φόνους της Νότιας Κορέας που αποδόθηκαν σε σίριαλ κίλερ. Kαθηλώνει με τη δράση των δύο ντετέκτιβ που αναζητούν τα ίχνη του δολοφόνου σε μια εποχή που δεν υπήρχαν τα απαραίτητα τεχνικά μέσα και οι έρευνες βασίζονταν στο ένστικτο του αστυνομικού και το αίσθημα καθήκοντος και επιμονής του. Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες κορεάτικες ταινίες όλων των εποχών και η πρώτη συνεργασία του Μπονγκ Τζουν-χο με τον πρωταγωνιστή από τα "Παράσιτα", Σονγκ Κανγκ-Xο.

Σύνοψη: Το 1986 δύο ανυποψίαστοι ντετέκτιβ αναλαμβάνουν την υπόθεση ενός διπλού φόνου σε μια μικρή πόλη έξω από τη Σεούλ. Αφού ο δολοφόνος έχει ήδη χτυπήσει πολλές φορές και ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο, οι ντετέκτιβ συνειδητοποιούν πως βρίσκονται στο κυνήγι του πρώτου καταγεγραμμένου σίριαλ κίλερ της χώρας. Μέσα σε διάστημα έξι ετών, δέκα γυναίκες βιάζονται και δολοφονούνται σε μια ακτίνα 12χλμ. Σε κάθε νέα δολοφονία οι μέθοδοι του δολοφόνου αποδεικνύονται όλο και πιο βίαιες και καλοσχεδιασμένες. Βασιζόμενοι μόνο στο ένστικτο και στις δεξιότητές τους, οι δυο ντεντέκτιβ επιχειρούν να λύσουν το παζλ ενώνοντας τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, σε ένα θρίλερ βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

Προβάλλεται (4-10/6/20): 

Αλεξάνδρα – Χαλάνδρι Πέμ., Σάβ., Τετ.: 21.00

Φλερύ – Καλλιθέα Πέμ., Σάβ., Τετ.: 21.00

Μητέρα (Mother, 2009, 129')

«Η σχέση μητέρας-γιου είναι η βάση όλων των ανθρώπινων σχέσεων», Μπονγκ Τζουν-Χο

Ένα ακόμη λαμπρό δείγμα του συναρπαστικού σινεμά του Μπονγκ Τζουν-χο, ο οποίος αναμειγνύει μαεστρικά αστυνομικό θρίλερ, φιλμ νουάρ, οικογενειακό δράμα και κοινωνική σάτιρα για να συνθέσει μια από τις πιο αντισυμβατικές ιστορίες μητρικής αγάπης που έχουν αποτυπωθεί στη μεγάλη οθόνη.

Σύνοψη: Η Χέι-τζα είναι η ανύπαντρη μαμά του 27χρονου Ντο-τζουν. Ο γιος της είναι ο λόγος ύπαρξης της. Αν και ενήλικας εδώ και χρόνια, ο Ντο-τζουν είναι αφελής και εξαρτάται από τη μητέρα του. Μερικές φορές συμπεριφέρεται με τρόπους που είναι ανόητοι ή και επικίνδυνοι. Είναι μια συνεχής πηγή άγχους για όλους. Μια μέρα ένα νεαρό κορίτσι βρίσκεται νεκρό σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο και ο Ντο-τζουν κατηγορείται για τη δολοφονία του. Καθώς η υπόθεση του κλείνει γρήγορα λόγω της αναποτελεσματικότητας του δικηγόρου και της απάθειας της αστυνομίας,  η Χέι-τζα αποφασίζει να αναλάβει την υπόθεση μόνης της - να ενεργήσει ως Μητέρα στην πιο αρχετυπική της μορφή. Ανακαλώντας όλα τα μητρικά της ένστικτα και χωρίς να εμπιστεύεται κανέναν, ξεκινά να βρει τον δολοφόνο και να αποδείξει την αθωότητα του γιου της.

Προβάλλεται (4-10/6/20): 

Αλεξάνδρα - Χαλάνδρι

Παρ., Κυρ., Τρ.: 21.00

Φλερύ – Καλλιθέα

Παρ., Κυρ., Τρ.: 21.00

Σκύλος που Γαβγίζει (Barking Dogs Never Bite, 2000, 106')

«Το αγαπημένο μου είδος σινεμά βρίσκεται μέσα μου. Ακολουθώ τις ιστορίες, τους χαρακτήρες και τις εικόνες και όλα αυτά οδηγούν σε ένα συγκεκριμένο genre. Έτσι κάποιες φορές, ακόμα κι εγώ ο ίδιος, ανακαλύπτω το είδος της ταινίας μου αφού την έχω ολοκληρώσει»

Μπονγκ Τζουν-Χο

Ένας λέκτορας πανεπιστημίου, μία γραμματέας, σκύλοι που εξαφανίζονται. Επτά περιπετειώδεις ημέρες σε μια πολυκατοικία είναι αρκετές για να μας δώσει ο Μπονγκ Τζουν-χο το πρώτο δείγμα του συναρπαστικού κινηματογραφικού του κόσμου που τον ανέδειξε στον κορυφαίο Κορεάτη σκηνοθέτη όλων των εποχών.

Σύνοψη: Ο Γιουν-Τζου είναι λέκτορας κολεγίου με πολύ ελεύθερο χρόνο. Τον εκνευρίζει αφάνταστα το γάβγισμα ενός σκυλιού και προσπαθεί με κάθε τρόπο να μάθει από που προέρχεται. Συμπτωματικά ανακαλύπτει ένα σκύλο μπροστά από την πόρτα του γείτονα και ενστικτωδώς πιστεύει ότι αυτός είναι ο ένοχος. Χωρίς δεύτερη σκέψη τον κλέβει και τον κλειδώνει στο υπόγειο της πολυκατοικίας. Η Χιουν-Ναμ, γραμματέας του επιθεωρητή της πολυκατοικίας, έχει μπουχτίσει με τη ζωή της που δεν έχει τίποτα το συναρπαστικό. Σκοτώνει το χρόνο της λύνοντας σταυρόλεξα. Όταν μπαίνει στην πολυκατοικία ένα κορίτσι με μια ειδοποίηση για ένα χαμένο σκυλί, η Χιουν-Ναμ ξαφνικά ενεργοποιείται και αρχίζει να μοιράζει στη γειτονιά την αναγγελία εξαφάνισης του σκύλου. Όσο περνά ο καιρός όλο και περισσότερα σκυλιά αρχίζουν να εξαφανίζονται. Μια μέρα η Χιουν-ναμ ανεβαίνει στην ταράτσα της πολυκατοικίας και βλέπει απέναντι έναν άνδρα να σκοτώνει έναν σκύλο. Η ζωή της παίρνει από το πουθενά μια απρόσμενα συνταρακτική τροπή.

Προβάλλεται (4-10/6/20): 

Αλεξάνδρα – Χαλάνδρι

Σάβ.: 23.30, Δευτ. 21.00

Φλερύ – Καλλιθέα

Σάβ.: 23.30, Δευτ. 21.00

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos