"7 λεπτά ψυχής": Μπορούν να αλλάξουν την ιστορία;

Δημοσίευση: 7 Ιουνίου 2021, 11:43
Συντάκτης:

Σύνοψη: Στους πρώτους μοντέρνους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα, σημειώθηκε ένα από τα πιο θρυλικά κατορθώματα στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Ο Σπύρος Λούης βγήκε νικητής του πρώτου επίσημου αγώνα Μαραθωνίου, αφήνοντας τους πάντες άφωνους και προκαλώντας κύματα ενθουσιασμού, εντός και εκτός Ελλάδας.

<a href="/home-cinema-streaming/are-you-lonesome-tonight/66367">Are you lonesome tonight?</a>ΣΧΕΤΙΚΑAre you lonesome tonight?

Πώς όμως ένας άσημος νερουλάς από το Μαρούσι, που δεν είχε ποτέ ξανά συμμετάσχει σε κάποιον αθλητικό αγώνα, πέτυχε ένα τέτοιο ασύλληπτο ρεκόρ; Το ντοκιμαντέρ «Εφτά Λεπτά Ψυχής» αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Πάνου Βλάχου.

Ο σκηνοθέτης διερευνά τις ακριβείς συνθήκες που οδήγησαν στο κατόρθωμα του Σπύρου Λούη, δοκιμάζει τον ίδιο του τον εαυτό σε αυτές και ρίχνει φως στους αφανείς ήρωες και στον πιο αμφιλεγόμενο Μαραθώνιο μέχρι σήμερα.

Άποψη: Ένα πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικού και πειραματικού περιεχομένου από τον πρωτοεμφανιζόμενο στην κινηματογραφική σκηνοθεσία Πάνο Βλάχο, γνωστός ως ηθοποιός και τραγουδιστής. Θέμα του η αινιγματική αν και θρυλική φυσιογνωμία του Σπύρου Λούη, του πρώτου νικητή του μαραθωνίου, στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα.

Αρκετά τηλεοπτικό ως προς την σκηνοθεσία του, σαν αντίστοιχα ντοκιμαντέρ για το 1821 που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες στην ελληνική τηλεόραση και λιγότερο κινηματογραφικό ως προς την σκηνοθεσία του και την αισθητική του, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί μειονέκτημα του ντοκιμαντέρ.

Το 7 Λεπτά Ψυχής έχει δύο ευδιάκριτα τμήματα, το πρώτο που το καθιστά πιο κοντά στην τηλεοπτική λογική των ντοκιμαντέρ, είναι η εξιστόρηση των όσων συνέβησαν σε εκείνους τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην ζωή του Σπύρου Λούη, ενός άγνωστου και αναπάντεχου νικητή που κανείς δεν περίμενε, και εν γένει μια περιγραφή της πολιτικοκοινωνικής κατάστασης σε μια Ελλάδα εν χρεοκοπία.

Το θετικό σε αυτό το μέρος του ντοκιμαντέρ είναι η απουσία της δοξολογίας των κατορθωμάτων του Λούη ή του ελληνικού πνεύματος. Απομακρύνεται σθεναρά από εθνικιστικά παραληρήματα και μεγαλοφωνίες και αντιμετωπίζει ψύχραιμα, συνετά, με χιούμορ και σαρκασμό τα όσα έγιναν εκείνη την εποχή, με μια υποδόρια κριτική αίσθηση.

Δεύτερος σε εκείνη την κούρσα τερματίζει ο Χαρίλαος Βασιλάκος και ένα δημοσίευμα της εποχής αναφέρει «Τις ο αληθής νικητής» και έτσι δίνεται πάσα στο δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ που αφορά την δίκαιη ή άδικη νίκη του Λούη και έτσι μετατρέπεται σε πιο μυστηριώδες και ίσως πιο ενδιαφέρον για το κοινό. Πώς ένας που δεν είναι δρομέας να κερδίζει έναν αθλητή;

Έτσι λοιπόν ξεκινά μια εξερεύνηση αυτής της όχι τόσο γνωστής ιστορίας μιας πιθανής σκευωρίας, που μπορεί να κρύβει πολλά. Αυτό δίνει την αφορμή στον Πάνο Βλάχο, που είναι και ο αφηγητής της ταινίας, να τρέξει τον μαραθώνιο, όπως ήταν το 1896, με εκείνες τις συνθήκες. Μετατρέπεται λοιπόν σε πείραμα που θα δούμε ποιο είναι το αποτέλεσμά του.

Ενδιαφέρουσες και οι συνεντεύξεις από αρμόδιους του χώρου του αθλητισμού που προσφέρουν πλούσιες πληροφορίες για την εποχή.

Σκηνοθεσία: Πάνος Βλάχος  /  Παραγωγή: Production House, Αλέξης Καπλάνης - Πάνος Μανωλίτσης, Πάνος Βλάχος  /  Μοντάζ: Δημήτρης Μάρης  /  Πρωτότυπη Μουσική: Κώστας Χρηστίδης  /  Συμμετέχουν: Δημήτρης Θεοδωρακάκος, Γιάννης Κούρος, Χαρίλαος Βασιλάκος, Paco Borao, Dr. Yannis Pitsiladis
Αφήγηση: Αιμίλιος Χειλάκης, Νίκος Καλογερόπουλος, Πάνος Βλάχος  /  Διεύθυνση Φωτογραφίας: Πάνος Μανωλίτσης, Δημήτρης Μανιάτης  /  Graphic design and animation: Bezier Animation Studio  /  Έρευνα αθλητικού περιεχομένου: Αποστόλης Λάμπος. Διάρκεια: 75’  /  Έτος Παραγωγής: 2020

 

Από τις 7 Ιουνίου το ντοκιμαντέρ 7 Λεπτά Ψυχής θα είναι διαθέσιμο για streaming, σε Α’ Προβολή, αποκλειστικά στην πλατφόρμα του Cinobo.

Παράλληλα, το Cinobo σε συνεργασία με τον Πάνο Βλάχο διοργανώνει 3 ειδικές προβολές της ταινίας στις 7, 8 και 9 Ιουνίου στον θερινό κινηματογράφο "Σινέ Φλερύ (Σκίππη 5-7, Καλλιθέα).

Μετά τις προβολές, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τον σκηνοθέτη και τους συντελεστές της ταινίας. 

 

 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ