5ο Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Δημοσίευση: 5 Νοε. 2022, 16:45
Συντάκτης:

Το 5ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 20 Νοεμβρίου και καλεί παιδιά και νέους της Αθήνας, εκπαιδευτικούς, γονείς και λάτρεις του σινεμά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, και στους κινηματογράφους Κηφισιά Cinemax 1 & 2 και ΔΑΝΑΟΣ.

<a href="/nea/xekina-3o-paidiko-kai-efiviko-festival-kinimatografoy-tis-athinas/63569">Ξεκινά το 3ο Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας</a>ΣΧΕΤΙΚΑΞεκινά το 3ο Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Οι θεατές του Φεστιβάλ μπορούν να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες μέσα από τις αγαπημένες ενότητες όπως: Μικρά για τα Μικρά, Digital Etiquette, Night Fright, Ζωηροί Φίλοι, Ζωντανή μεταγλώττιση, Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Λεπτά κ.ά. Για τους πολύ μικρούς φίλους του Φεστιβάλ, το Baby & Me επιστρέφει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μεγάρου, ενώ το  ζωηρό playroom στο φουαγιέ της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος θα πλημμυρίσει με χρώματα και μουσικές. Εκεί, θα παρακολουθήσουμε και δύο συναυλίες με τη συμμετοχή των σπουδαστών του Ωδείου Αθηνών.

Στην 5η διοργάνωση του Φεστιβάλ φιλοξενούνται 100 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από 34 χώρες που αποτυπώνουν τον πλούτο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας μέσα από μοναδικές ιστορίες φιλίας και αποδοχής. Οι ήρωες και ηρωίδες των ταινιών, από όπου κι αν αυτοί προέρχονται, όπως και να μοιάζουν, όποια ζωή και να ζουν, μπορούν να εμπνεύσουν τα παιδιά και τους εφήβους οι οποίοι αναζητούν τη δική τους ταυτότητα.

Το φετινό Φεστιβάλ περιλαμβάνει τρία αφιερώματα:

Η Γειτονιά μας: Το Φεστιβάλ ανοίγει ένα παράθυρο στην καθημερινότητα, τις χαρές, τις περιπέτειες και τις προκλήσεις των παιδιών και των νέων στις κοντινές στην Ελλάδαχώρες της Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, προωθώντας τη συνεργασία μαζί τους και παρουσιάζοντας τον αφηγηματικό πλούτο και τις απρόσμενες ομοιότητες που συνδέουν όλα αυτά τα μέρη, σβήνοντας προσωρινά από τον χάρτη γραμμές και σύνορα. Επειδή οι οθόνες μας δεν θα έπρεπε να μιλούν μόνο μια γλώσσα, ούτε να εκπροσωπούν μόνο έναν πολιτισμό.

Περιβάλλον: Το Φεστιβάλ φέρνει την επόμενη γενιά πιο κοντά στις φυσικές ομορφιές και τη ζωτική σημασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων του μέσα από τη δύναμη του σινεμά. Οι ταινίες που διατρέχουν το σύνολο του προγράμματος συμβάλλουν με αισιοδοξία και πάθος στην αποστολή για τη διατήρηση του φυσικού κόσμου, ανοίγοντας τα μάτια των παιδιών και των νέων στις απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και φιλοδοξώντας να μετατρέψει αυτούς τους θεατές σε αυριανούς υπεύθυνους πολίτες και ενεργούς υπερασπιστές του μέλλοντος όλων μας.

Greek Shorts: Μια σειρά από πολυβραβευμένες και επίκαιρες ταινίες μικρού μήκους από νέες Ελληνίδες δημιουργούς παρουσιάζονται στο Φεστιβάλ που, όπως κάθε χρόνο, έχει ισότιμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών σκηνοθετών στο πρόγραμμά του. Με τη μοναδική ματιά τους στη νεανική ηλικία, οι ταινίες -πέρα από ιστορίες ενηλικίωσης – κάνουν μια μοναδική καταγραφή των οικογενειακών και φιλικών σχέσεων στην ελληνική κοινωνία του σήμερα.

Οι θεματικές του Φεστιβάλ ανά ηλικία:

0-3 Baby & Me: Με φόντο ένα πρόγραµµα κινουµένων σχεδίων σύντοµης διάρκειας τα µωρά θα µπορούν να µπουσουλήσουν, να περπατήσουν ή να τρέξουν σε µια διαµορφωµένη αίθουσα µε µαλακές επιφάνειες, φιλικό φωτισµό και χαµηλό ήχο, απολαμβάνοντας την πρώτη τους κινηματογραφική εμπειρία.

2 – 7: Ένα σκουλήκι με υπερηρωικές δυνάμεις, μια άτυχη γάτα, ένα πεινασμένο δεινοσαυράκι και οι σταγόνες της μπογιάς στον καμβά ενός διάσημου ζωγράφου κρύβουν αστείες, περιπετειώδεις, πρωτότυπες ιστορίες κινουμένων σχεδίων που θα ζεστάνουν την καρδιά των παιδιών και θα εξάψουν τη φαντασία τους (Μικρά για τα Μικρά 1 & 2 & Ζωηροί Φίλοι). Από το πρόγραμμα ξεχωρίζει η αγαπημένη προβολή με ζωντανή μεταγλώττιση με ηθοποιούς επί σκηνής που υποδύονται τους διασκεδαστικούς χαρακτήρες των ταινιών.

8-12: Μπορεί οι μεγάλοι να έχουν κατασταλάξει σε μια κοσμοθεωρία, όμως γύρω μας εξακολουθούν να επιφυλάσσονται εκπλήξεις και ανατροπές. Με τη μοναδική ματιά τους, τα παιδιά μπορούν να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες από τα κινηματογραφικά ταξίδια (Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Λεπτά) ή να αντιληφθούν εγκαίρως την ανάγκη για δράση για τη διάσωση του πλανήτη (Green) ή ακόμα και να πλάσουν τον κόσμο όπως τον θέλουν, μέσα από τις επιλογές τους (Kids’ Picks). Οι ταινίες που τα συνοδεύουν σε αυτές τις ανακαλύψεις προέρχονται από μια έρημο στην Χιλή ως τα βουνά του Κιργιστάν κι από μια κατοικία στην Ελλάδα ως τους δρόμους για σκέιτ της Νέας Υόρκης και είναι σίγουρο ότι θα τους μείνουν αξέχαστες.

13-18: Αληθινές, φανταστικές, εικονικές, ανατριχιαστικές, καθημερινές, συναισθηματικές, διχαστικές, μα πάνω απ’ όλα νεανικές: οι ταινίες του εφηβικού προγράμματος αντικατοπτρίζουν της εμπειρία της εκπληκτικότερης περιόδου στη ζωή ενός ατόμου σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να φοβούνται να φερθούν ισότιμα στις όμορφες και άσχημες στιγμές της. Παρεΐστικες, ρεαλιστικές ιστορίες από Ελληνίδες δημιουργούς (Greek Shorts), η ξεχωριστή ματιά εφήβων curators πάνω στην ταυτότητα, τις επιλογές και την έννοια της οικογένειας (Teens’ Picks),  η ενηλικίωση που φιλτράρεται απαραιτήτως μέσα από τα social media (Digital Etiquette), αλλά και η γνώριμη πλέον στο κοινό ενότητα τρόμου Night Fright συνθέτουν και αποδομούν το επόμενο λεπτό όλες τις προσδοκίες που μπορεί να έχει κάποιος για το τι αφορά τους εφήβους σήμερα, μιλώντας μόνο μια γλώσσα: εκείνη του σινεμά.

Όπως πάντα το Φεστιβάλ περιλαμβάνει προβολές καθολικά προσβάσιμες για όλους: Με τη συνεργασία των TheHappyAct, Liminal και HandsUp, το κοινό του Φεστιβάλ θα παρακολουθήσει ταινίες προσαρμοσμένες για άτομα στο φάσμα του αυτισμού, με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και SDH υπότιτλους για κωφά και βαρήκοα άτομα και με ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία (Ζωηροί Φίλοι, Προσβάσιμη Προβολή στο Μέγαρο Μουσικής).

Ας μην ξεχνάμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, το Φεστιβάλ δίνει τον λόγο στους μαθητές, μέσα από σχολικές προβολές, ανοίγοντας τις αίθουσες κινηματογράφων σε όλα τα σχολεία της Αττικής, ενώ παράλληλα διοργανώνει ψηφιακές προβολές για τα σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής όλης της χώρας (https://www.athicff.com/schools/school-screens/).

Όλες οι ταινίες που θα προβληθούν υπάρχουν εδώ 

Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει και το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στο www.athicff.com (κατεβάστε το pdf με το αναλυτικό πρόγραμμα).

Τιμές εισιτηρίων: 6 € ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ / 4 € ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Update: Από τις 21 Δεκεμβρίου το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας συνεχίζεται online.

Η Ψηφιακή Πλατφόρμα Προβολών του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας παρέχει κινηματογραφικό περιεχόμενο, είναι προσβάσιμη σε όλους χωρίς χρέωση, λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και απευθύνεται στους λάτρεις του κινηματογράφου σε Ελλάδα και Κύπρο, με ταινίες για όλη την οικογένεια.

Εδώ μπορείτε να δείτε τις ταινίες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos