5ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου: "Τρυφερέ μου ταυρομάχε" - Κριτική

Δημοσίευση: 29 Ιουνίου 2021, 13:03

Σύνοψη: Στη Χιλή του 1986, λίγο πριν την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Πινοσέτ από αντάρτικες ομάδες, μία γερασμένη τρανς γυναίκα που ζει σε ένα πάλαι ποτέ πολυτελές εγκαταλελειμμένο σπίτι ερωτεύεται ένα νεαρό μεξικανό επαναστάτη και βρίσκεται μπλεγμένη σε μια επικίνδυνη παράνομη επιχείρηση.

<a href="/nea/7o-festival-ispanofonoy-escape-room-kritiki/68287">7ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου: "Escape room" - Κριτική</a>ΣΧΕΤΙΚΑ7ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου: "Escape room" - Κριτική

Άποψη: Μήνας Υπερηφάνειας ο Ιούνιος και η ταινία Τρυφερέ μου ταυρομάχε που είδαμε στο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου και έρχεται από τη μακρινή Χιλή, είναι μία από τις ταινίες που γιορτάζουν τη διαφορετικότητα.

Θέμα της η περιθωριοποίηση και η κακοποίηση της τρανς κοινότητας από τα διδακτορικά καθεστώτα. Η ταινία άλλωστε ξεκινά με την αιματηρή εισβολή της αστυνομίας σ’ ένα μπαρ, στο οποίο drag queens πραγματοποιούν εμφανίσεις.

Πέρα όμως από τον καταγγελτικό της χαρακτήρα η βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του ακτιβιστή συγγραφέα Pedro Lemebel ταινία μιλάει για την αγάπη και τον έρωτα σε μία εν προκειμένω πλατωνική μορφή.  Μία σχέση βραδυφλεγής και γεμάτη ευαισθησία αναπτύσσεται μεταξύ της μοναχικής τρανς ηρωίδας, της οποίας το όνομα ποτέ δε μαθαίνουμε, και του Carlos, «του τρυφερού της ταυρομάχου», όπως εκείνη τον αποκαλεί. Πρόκειται για μία φιλία με το ερωτικό ενδιαφέρον όμως να υποβόσκει.

Η ιδιαιτερότητα ωστόσο της ταινίας  έγκειται στο γεγονός ότι λίγο ενδιαφέρεται για την όποια σαρκική διάσταση της σχέσης αυτής. Γιατί ακόμα και τα ερωτικά φιλιά που σε άλλη ταινία θα πρωταγωνιστούσαν εδώ απουσιάζουν. Παρόλο αυτά ο Rodrigo Sepulveda που βρίσκεται πίσω από το σκηνοθετικό τιμόνι καταφέρνει να σκιαγραφήσει και να μας μεταδώσει όλη την ένταση και την ειλικρίνεια της υποβόσκουσας ερωτικής έλξης.

Μετά την ταινία The Prince, ο Χιλιανός ηθοποιός Alfredo Castro, αναλαμβάνει έναν ακόμη queer ρόλο, αυτή τη φορά υποδυόμενος μία τρανς γυναίκα. Χωρίς να καταφεύγει σε κλισέ και υπερβολές που θα μπορούσαν να μετατρέψουν τη τρανς ηρωίδα σε μία καρικατούρα ο Castro καταφέρνει να παντρέψει την εξωστρέφεια του χαρακτήρα της με τις ανασφάλειες  και τους φόβους που τη συντροφεύουν.

Μία τρυφερή, συγκινητική, ρομαντική και βαθιά ανθρώπινη ταινία που μας αγγίζει κάνοντάς μας να ελπίζουμε πως ακόμα και σε ζοφερές εποχές, κατά τις οποίες η ελευθερία στραγγαλίζεται, η ανθρωπιά, ο έρωτας και το συναίσθημα επιβιώνουν. Η ταινία απέσπασε το βραβείο κοινού στο 60ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.                   

Αναστασία Σταθά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos