28 Δεκεμβρίου: Tο σινεμά γιορτάζει

Δημοσίευση: 28 Δεκ. 2019, 16:34
Συντάκτης:

Στις 28 Δεκεμβρίου 1895 γίνεται η πρώτη εμπορική προβολή ταινίας, στο Grand Cafe του Παρισιού. Το φιλμ δημιούργησαν οι αδελφοί Lumiere οι οποίοι και εφηύραν τον Κινηματογράφο (Cinematographe), μία μηχανή λήψης, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ. Αποκάλυψαν την εφεύρεση τους στο κοινό τον Μάρτιο του 1895 με ένα φιλμ μικρού μήκους που έδειχνε εργάτες να φεύγουν από το εργοστάσιο της οικογένειας Lumiere. Στις 28 Δεκεμβρίου οι πρωτοπόροι αδερφοί, δείχνουν μια σειρά από σκηνές που απεικονίζουν την καθημερινή Παρισινή ζωή και θα είναι η πρώτη φορά που θα ζητηθεί χρηματικό αντίτιμο για την προβολή.

 Η τεχνολογική βάση των ταινιών μπήκε στις αρχές του 1830, όταν οι Joseph Plateau και Simon Stampfer δημιούργησαν ταυτόχρονα το Φαινακιστοσκόπιο, μια συσκευή που αποτελείται από ένα δίσκο με οπές μέσα από τις οποίες μπορούν να εναλλάσσονται φωτογραφίες, δημιουργώντας την αίσθηση της κινούμενης εικόνας. Έπειτα το 1890, ο Thomas Edison μαζί με τον βοηθό του, William Dickson δημιούργησαν την πρώτη κάμερα και την ονόμασαν Kινητογράφο (Kinetograph). Τον επόμενο χρόνο, το 1891, ο Edison εφηύρε τον Kινητοσκόπιο (Kinetoscope), μία μηχανή προβολής με μία τρύπα που έδινε τη δυνατότητα σε ένα άτομο να παρακολουθήσει μια λωρίδα φιλμ που περνούσε μπροστά από φωτεινή πηγή.

 Το 1894, ο Antoine Lumiere, πατέρας των Auguste και Louis, παρακολούθησε επίδειξη της δημιουργίας του Edison και ενώ εντυπωσιάστηκε, είπε στους γιούς του ότι μπορούν να σκεφτούν και να κατασκευάσουν κάτι καλύτερο. Η βάση της τεχνογνωσίας υπήρχε, καθώς η οικογένεια Lumiere είχε επιτυχημένο εργοστάσιο φωνογράφων στη Lyon. O Κινηματογράφος, το προϊόν που πατεντάρισε ο Louis Lumiere το 1895, ήταν συνδυασμός κάμερας και προτζέκτορα που μπορούσε να προβάλει κινούμενες εικόνες σε οθόνη για το κοινό. Σε σύγκριση με την εφεύρεση του Edison, ήταν επίσης πιο ελαφρύς και χρησιμοποιούσε λιγότερο φιλμ. 

Οι αδελφοί Lumiere άνοιξαν Σινεμά το 1896 για να δείξουν τη δουλειά τους στο κοινό και έστειλαν καμεραμέν σε όλο το κόσμο για να γυρίσουν νέο υλικό για τα φιλμ τους. Στην Αμερική, η βιομηχανία του κινηματογράφου γρήγορα απογειώθηκε. Το 1896 ανοίγει στη Νεα Ορλεάνη το Vitascope Hall, το πρώτο θέατρο της Αμερικής αφιερωμένο αποκλειστικά στη προβολή ταινιών. Το 1909, οι New York Times τύπωσαν την πρώτη κριτική ταινίας (για το «Pippa Passes» του D.W. Griffith), το 1911 άνοιξε το πρώτο κινηματογραφικό στούντιο στο Hollywood και το 1914 έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη ο Charlie Chaplin.  
Πρώτη δημοσίευση: 28 Δεκ. 2019, 16:34
Ενημέρωση: 28 Δεκ. 2019, 16:48
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos