Το "12 Monkeys" και η καινοτομία που έφερε στο είδος του Time Travel

Δημοσίευση: 26 Μαΐου 2022, 17:30
Συντάκτης:

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μετά, ότι ταινία σχετική με ταξίδι στον χρόνο ήταν καταδικασμένη να συγκριθεί με τους δυο συνήθεις ύποπτους εκείνων των χρόνων. Η πρώτη ταινία ήταν το Terminator του 1984, και ένα χρόνο μετά το αρκετά πιο ανάλαφρο και πολύ αγαπημένο Back to the Future. Μέχρι το 1995, είχαμε επίσης και τη δεύτερη ταινία στο franchise του Terminator, Terminator 2: Judgement Day.

<a href="/nea/o-teri-gkiliam-etoimazei-tin-teleytaia-tainia-toy/69954">Ο Τέρι Γκίλιαμ ετοιμάζει την τελευταία ταινία του</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟ Τέρι Γκίλιαμ ετοιμάζει την τελευταία ταινία του

Όλα αυτά για να καταλήξουμε στο ότι όταν βγήκε στις αίθουσες το 12 Monkeys το 1996, πολλοί θεώρησαν πως το time travel ήταν μια τελείως τετριμμένη ιδέα. Ευτυχώς όμως, χάρη στο εμπνευσμένο σενάριο των David και Janet Peoples,  η ταινία κέρδισε την κριτική, αλλά και εισπρακτική, επιτυχία που της άξιζε. Ίσως σήμερα μια τέτοια ιστορία να φαινόταν κοινότυπη, αλλά το για το ΄96 είχε πολλά καινοτόμα στοιχεία. Το ότι ξεχώρισε όμως το οφείλει σε μια πολύ λιγότερο γνωστή ταινία.

Η Γαλλική New Wave ταινία μικρού μήκους που ενέπνευσε το 12 Monkeys

Ήταν ο παραγωγός Robert Kosberg αυτός που έπεισε τον σκηνοθέτη Chris Marker να προτείνει στη Universal ένα remake της ταινίας του La Jetée του 1962. Η Universal συμφώνησε, και η προετοιμασία του project ξεκίνησε. Πολλοί από τους συντελεστές ομολόγησαν ότι δεν είχαν ιδέα για την ταινία του ’62, αν και μπόρεσαν να αναγνωρίσουν την αξία της. Ο σκηνοθέτης του 12 Monkeys, Terry Gillian, ορκίστηκε να μη δει την ταινία μέχρι να ολοκληρώσει την δική του, αλλά είχε δει κάποιες σκηνές αποσπασματικά για να καταλάβει το νόημα.

Εξ’ αιτίας της κοινής θεματολογίας, οι Peoples και ο Gillian ήθελαν να αποφύγουν τις συγκρίσεις με το Terminator, το οποίο στο μυαλό του κόσμο επρόκειτο για αριστούργημα. Πως όμως κατάφεραν να κάνουν ένα remake μιας γαλλικής ταινίας μικρού μήκους που να ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλες τις υπόλοιπες time travel ταινίες?

To 12 Monkeys συμπεριέλαβε γεγονότα της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της επιστημονικής φαντασίας

Μία από τις κύριες διαφορές είναι ότι ο χαρακτήρας του James Cole είναι αναξιόπιστος αφηγητής, εξ’ αιτίας της ψυχικής του υγείας η οποία αμφισβητείται, όχι μόνο από τον ίδιο και τους υπόλοιπους χαρακτήρες της ταινίας, αλλά και από το κοινό. Πέρα από αυτό, όσο παράδοξο και να ακούγεται, ο David και η Janet Peoples πήραν ιδέες από τα γεγονότα της καθημερινότητας τους εκείνης της εποχής.

Σε μικρότερη ηλικία δούλευαν και οι δύο σε ψυχιατρική κλινική, το οποίο τους έδωσε μία πρώτη εικόνα για το πώς κάποιο τρόφιμοι δεν είχαν καθαρή επαφή με την πραγματικότητα. Όχι πολύ μακριά από εκεί, στα εργαστήρια του πανεπιστήμιου του Berkley υπήρχαν διαδηλώσεις για την ηθική μεταχείριση των ζώων. Επίσης, μία από τις κόρες των Peoples δούλεψε για ένα καλοκαίρι στο εργαστήριο Jet Propulsion στη νότια Καλιφόρνια, που ασχολούνταν με μια έρευνα βασισμένη στον πλανήτη Δία.

Από τα πιο καινοτόμα στοιχεία του είναι ότι μας αποσπά εσκεμμένα από το νόημα της ταινίας: από πού δηλαδή προέρχεται ο ιός. Το μεγάλο επίτευγμα των Peoples είναι ότι πήραν στοιχεία από πολύ συγκεκριμένες δικές τους εμπειρίες και πληροφορίες και τα  ενέταξαν με τέτοιο τρόπο σε μία ταινία επιστημονικής φαντασίας που ήταν γραφτό να μείνει στην ιστορία

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
23951
Feelgood
13609
Film Group
11150
Spentzos
4790
ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos