Πως γυρίσε το "Athena" ο Ρομέν Γαβράς

Δημοσίευση: 3 Οκτ. 2022, 15:56

Το Netflix έδωσε στη δημοσιότητα ένα αναλυτικό βίντεο για την ταινία «Athena» του Ρομέν Γαβράς, το οποίο διαρκεί 37 λεπτά και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο γυρίστηκαν οι εκπληκτικά χορογραφημένες σεκάνς του φιλμ και ειδικά το αδιανόητο 12λεπτο εναρκτήριο πλάνο της ταινίας.

<a href="/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Το «Athena» έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό του πρόσφατου Φεστιβάλ Βενετίας, πριν κάνει το ντεμπούτο του στο Netflix στις 23 Σεπτεμβρίου.

Αυτό το βίντεο από τα παρασκήνια αποκαλύπτει τις τεχνικές και τα κινηματογραφικά τρικ που χρησιμοποίησαν ο Γαβράς και το συνεργείο του, με τις πρόβες να αποτελούν  βασικό συστατικό στη σκηνοθεσία του πλάνου, το οποίο αφορούσε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες κινούμενα μέρη. Με τα δικά του λόγια:

«Σε ένα παραδοσιακό γύρισμα, μια σκηνή μπορεί να ενεργοποιηθεί από το μοντάζ, κάνοντας κοψίματα. Αλλά επειδή είχαμε τη φιλοδοξία να κάνουμε μια τεταμένη ταινία, όπου βρισκόμαστε σε πλήρη αγωνία από την αρχή μέχρι το τέλος, δεν χρειαζόμαστε βαρετές στιγμές. Ειδικά για αυτή τη σκηνή, όπου ξεκινάμε σε ένα αστυνομικό τμήμα, μπαίνουμε σε ένα φορτηγό και φτάνουμε στο κτήμα του συμβουλίου δύο μίλια μακριά».

Τολμηροί εικονολήπτες ακολουθούν τις κινήσεις των ηθοποιών μέσα σε στενούς διαδρόμους, δωμάτια που καίγονται, ατελείωτες σκάλες, άλματα από εξέδρες, ένα μόνο λάθος θα σήμαινε γύρισμα από την αρχή.

Ο Γαβράς είπε ότι περίπου το 80% της ταινίας γυρίστηκε σε IMAX, γεγονός που εισήγαγε ένα πρόσθετο επίπεδο δυσκολίας σε αυτό που προσπαθούσαν να επιτύχουν — οι κάμερες IMAX είναι μεγαλύτερες και πιο δυσκίνητες από τα συνηθισμένα ψηφιακά φωτογραφικά μηχανήματα.

H άποψη του MOVE IT για το Athena

CLIP

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Δε θες να χάνεις κλιπ;
Εγγράψου στο youtube κανάλι μας!
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos